Sistemul Bancar din Canada

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar canadian 2
1.Prezentare istoric 2 2. Tendinte 3
3. Indicatori de apreciere 5
4. Tipuri de institutii 5
5.Factorii de influenta 5
Capitolul 2. Banca Centrala din Canada 6 1.Istoric 6 2. Functii si activitati desfasurate 11
3. Instrumente 14
4. Atributii 19
5.Obiective 19
6. Caracteristici definitorii 20
Capitolul 3.Prezentarea bancilor 22
I. Royal Bank of Canada 22
I.1 Istoric 22
I.2 Actionariat 23
I.3 Tip de institutie 23
I.4 Oferta de produse si servicii bancare 24
I.5 Indicatori de apreciere 25
I.6 Evolutie 26
II. Bank of Montreal 26
I.1 Istoric 27
I.2 Actionariat 28
I.3 Tip de institutie 29
I.4 Oferta de produse si servicii bancare 29
I.5 Indicatori de apreciere 30
I.6 Evolutie 31
Bibliografie 33


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Descrierea sistemului bancar canadian
1. Prezentare istoric 
Sistemul bancar al unei tari este definit prin reteaua institutiilor de credit rezidente in tara respectiva si a relatiilor economice in care componentele acesteia fac parte. Reteaua institutiilor de credit este exprimata de tipurile de banci care functioneaza intr-o tara, iar relatiile economice in care acestea fac parte sunt exprimate prin functiile pe care le indeplinesc in economie. Constituirea sistemului bancar este rezultatul unui lung proces istoric de dezvoltare a economiei si a relatiilor in care intra agentii economici. Aparitia bancilor in lumea moderna este considerata a fi rezultatul dezvoltarii comertului in Evul Mediu, in special prin contributia oraselor autonome. 
Sistemul financiar al Canadei este format din institutii financiare, cum ar fi bancile si uniunile de credit; pietele financiare, precum si a sistemelor de plati.
Conform Constitutiei canadiene, banii si sistemul bancar sunt considerate responsabilitati federale. In baza Legii Bancare (Bank Act) fiecare banca comerciala este infiintata printr-o lege speciala a Parlamentului prin acordarea unui privilegiu (charter). De aceea bancile comerciale sunt denumite banci privilegiate (chartered banks). Sistemul bancar canadian este compus dintr-o banca centrala numita Banca Canadei (Bank of Canada) si bancile comerciale, din care 8 banci private canadiene si 58 banci straine. In anul 1867 existau douazeci si opt de banci privilegiate, in urmatorii ani numarul acestora a crescut ajungand la patruzeci si unu, iar in perioada 1960-1979 s-au format noi banci, pentru ca spre sfarsitul anului 1991, prin fuziuni si falimente, numarul bancilor cu actionari canadieni sa ajunga la opt.
In prezent in Canada exista 7 mari banci : Banque Royale du Canada, Toronto Dominion Bank, Canadian Imperial Bank of Commerce, Banque de Montreal, Banque Scotia, Banque Nationale du Canada, Banque Laurentienne du Canada. In afara de aceste 7 banci importante, exista inca 15 de mai mica importanta, minore, la care se adauga 12 banci straine care opereaza in Canada. Bancile Canadiene isi desfasoara activitatea prin intermediul unei retele care cuprinde 8000 de brese si aproximativ 18000 de bancomate in toata tara. Canada dispune de un numar mare de bancomate si beneficiaza de cel mai ridicat nivel de penetrare a sistemelor electronice cum ar fi cardurile de debit, Internet banking si telephone banking. In perioada 1997- 2000 numarul utilizatorilor de Internet Banking inregistrati la principalele 6 banci ale sistemului ajungeau la peste 5.8 milioane. Telephone Banking este un serviciu care permite clientilor sa efectueze modificari asupra conturilor prin telefon inregistrand peste 9.7 milioane de utilizatori.
Dovada a soliditatii bancilor canadiene este si faptul ca patru din cele mai mari 10 institutii de credit nord-americane sunt din Canada: Royal Bank of Canada, Bank of Nova Scotia, Bank of Montreal si Toronto Dominion.
Ca urmare a revizuirii Legii bancare din 1980 a devenit posibila deschiderea de filiale canadiene ale bancilor straine, in prezent functionand cincizeci si opt de asemenea filiale ale bancilor straine. Astfel, imprumuturile oferite de bancile straine, per total, prin lege nu pot depasi 16% din activele bancilor canadiene. Asadar, bancile straine au un impact redus asupra competitiei. Bancile canadiene accepta depozite de bani atat de la firme cat si de la menaje si, de asemenea, ele acorda imprumuturi catre public cu scopul de a realiza profituri. Dimensiunea bancilor canadiene este foarte variabila, incepand cu Royal Bank of Canada, cea mai mare banca, pana la una relativ mica, Canadian Western Bank. Cea mai mare dintre bancile privilegiate controleaza ,,partea leului" din activitatea bancara. Aproximativ 90% din totalul activelor si depunerilor bancare si peste 75% din volumul platilor apartin primelor sase banci mari. De aceea sistemul bancar canadian este un sistem bancar concentrat, prea putin comparabil cu sistemul bancar al Statelor Unite unde o asemenea acoperire corespunde la peste 3000 de institutii.
Este important de mentionat ca sistemul bancilor privilegiate este suplimentat si de alti intermediari financiari, institutii bancare si financiare specializate subsidiare bancilor privilegiate cum ar fi trusturile, institutiile de credit, cooperativele de credit, bancile populare, casele de economii Acestea atrag economii de la populatie sub forma de depozite la termen si le reinvestesc adesea prin extinderi de credit ipotecar sau cumparand diferite instrumente financiare.
In prezent, sistemul financiar canadian incurajeaza si favorizeaza competitia dintre banci, societati de asigurari, trusturi si industria instrumentelor financiare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Canada.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!