Sistemul Bancar din Federatia Rusa

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Sistem bancar - teorie si notiuni generale 3
2. Sistemul bancar din Federatia Rusa - aspecte generale 4
3. Banca centrala din Federatia Rusa 8
4. Exemple de banci din Federatia Rusa 10
4.1 Top 5 cele mai influente banci din Rusia 10
4.2 Banci ale Rusiei din cadrul rainting-ului mondial al brand-urilor financiare 12
5. Concluzie despre Sistemul Bancar din Federatia Rusa 13
6. Bibliografie 14


Extras din proiect Cum descarc?

1. Sistem bancar - teorie si notiuni generale
Activitatea principala a unei banci consta in "comertul" cu bani. Banca este aceea care, pe de o parte, "cumpara" bani, suportand un cost sub forma dobanzii bonificate, iar pe de alta parte "vinde" banii acumulati, castigurile obtinute regasindu-se in dobanda perceputa. In esenta, banca este indentificata, in cea mai mare parte, cu activitatea de creditare. De altfel, concentrarea resurselor de creditare si plasarea lor reprezinta "cheia de bolta" a activitatii unei banci. De aici rezulta si functiile economice ale bancii. 
Banca are un rol esential in viata economica moderna. Aceasta realizeaza tranzactiile comerciale in interiorul si exteriorul unei tari, coordoneaza efectuarea platilor si schimbul valutar. De asemenea, banca permite infaptuirea investitiilor atat prin participarea directa la finantarea acestora, cat si prin plasamentul si coordonarea economiilor banesti. In acelasi timp, banca generalizeaza informatica si telecomunicatiile, acestea determinand mutatii esentiale in relatiile banca - clienti si in metodele de gestiune folosite.
Din punct de vedere figurativ, banca reprezinta "templul" banilor. Activitatea acesteia este ascunsa si plina de mister. Aici este vorba de secretul bancar, dar mai ales de puterea banilor, a capitalului in complexitatea sa. Claude Simon, in lucrarea sa "Bancile" subliniaza faptul ca in cadrul unei banci, conturile sale publice sunt aproape indescifrabile chiar si pentru un specialist: in cadrul acestora se aduna franci, dolari, yeni si alte monede. 
Sistemul bancar este o componenta a sistemului financiar al unei tari. Sistemul financiar al unei tari este un ansamblu de elemente sau categorii financiare, caracterizat prin legaturi organice intre componentele sale, care ii imprima un caracter unitar, de sistem. In acest mod, sistemul financiar poate fi vazut sub mai multe forme: ca un sistem de relatii financiare, ca reguli ce vizeaza activitatea bancara, ca un sistem de instrumente de conducere si reglare si ca un sistem de institutii.
Astfel, sistemul bancar reprezinta un ansamblu de institutii, relatii financiar-bancare, norme, infrastructuri, tehnici care se afla in interactiune in mod complex. Toate acestea au ca scop mobilizarea sub forma depozitelor si distribuirea sub forma creditelor a fondurilor financiare. Un alt scop ar fi oferta facilitatilor, sistemelor de plati pentru diferiti agenti economici, financiari si nefinanciari, inclusiv persoane fizice. 
Din punct de vedere al caracterului national sau international, Sistemul National Bancar reprezinta o parte a Sistemul International Bancar, ambele fiind integrate in Sistemul Financiar National , respectiv Sistemul Financiar International. Relatiile de interactiune complexe se realizeaza intre toate aceste componente.
Societatea contemporana cunoaste doua tipuri de sisteme bancare, dupa modul in care se integreaza si servesc economia de piata sau economia planificata central. Rolul acestor doua tipuri de sisteme are acelasi aspect formal (de creditare si emisiune), dar exista deosebiri care deriva din modul si mediul in are lucreaza, metodele pe care le aplica si rezultatele dobandite. 
2. Sistemul bancar din Rusia - aspecte generale
Banca de Stat din Imperiul Rus a fost fondata in 1860. A fost creata atunci cand capitalismul castiga teren si a devenit prima "mare reforma", purtata de Tarul Alexandru al doilea. Aceasta a constituit o considerabila implicare in economia Imperiului, indeplinind conditiile specifice dezvoltarii economiei ruse si determinand geneza Sistemului Bancar ca un element al politicii economice al guvernarii. 
Banca de Stat era o banca comerciala de credit pe o perioada scurta de timp si, dupa statutul acesteia, scopul sau era " sa mareasca profitul in cadrul comertului si sa intareasca Sistemul Monetar". Functiile sale erau sa micsoreze taxele de schimb, alte taxe pentru securitate si taxele straine ale guvernarii, sa cumpere si sa vanda aurul si argintul, sa primeasca plati din taxe si alte documente fixate la un anumit termen, sa accepte depozite, sa extinda imprumuturile. 
Activitatile Bancii de Stat a Imperiului Rus pot fi impartite in doua perioade. In timpul primei perioade (1860 - 1894), Banca de Stat era, in mare parte o Institutie auxiliara a Ministerului de Finante. Majoritatea resurselor acestei Banci erau absorbite prin finantari directe si indirecte ale Trezoreriei. Functiile apartinand aparatului Ministerului de Finante erau : gestionarea tranzactiilor de cumparare si a "lucrului" cu documentele legate de acestea, sprijinul bancilor ipotecare ale statului, si asa mai departe. Pana in 1887, Banca de Stat a reglat conturile bancilor dinantea reformei. Datorita guvernarii, Banca de Stat a fost lichidata in timpul celei de-a doua perioade (in 1901). Fiind un instrument al politicii economice a guvernarii, Banca de Stat a participat la stabilirea si sustinerea bancilor comerciale (de exemplu, a extins ipotecile nestatutare ale acestora) in perioada pre-revolutionara a Bancii de Stat. Bancile in faliment au fost finantate sau luate sub protectia Bancii de Stat inainte sa fie vandute.
La inceputul anilor '80, Banca de Stat a inceput sa pregateasca o reforma monetara, care a fost lansata in 1895 si s-a terminat in 1898 cu introducerea monometalismului aur in Rusia. Pe parcursul reformei, Banca de Stat avea dreptul de a elibera moneda.
In cea de-a doua perioada a sa, Banca de Stat a inceput cu adoptarea cartii sale in 1894. Dupa criza monetara din 1905-1906 cauzata de razboiul Ruso-Japonez si de revolutie, Banca de Stat a inceput sa se transforme intr-o Banca a bancilor. La inceputul Primului Razboi Mondial, Banca de Stat a devenit una dintre cele mai importante Institutii din Europa. Avea reserve considerabile de aur, ale carei rata nu cadea mai jos de 93%, exceptand perioada crizei din 1906. Banca de Stat a Rusiei a reglementat circulatia banilor si schimbul extern si prin bancile comerciale a participat ystem in industria de creditare.
In timpul Primului Razboi Mondial, Banca de Stat a Rusiei a finantat, in principal, eforturile de razboi. Istoria pre-revolutionara a luat sfarsit pe 25 octombrie 1917, cand istoria sovietica a inceput.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Federatia Rusa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!