Sistemul Bancar din Franta

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. SISTEMUL BANCAR FRANCEZ - CARACTERISTICI 3
1.1. ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR FRANCEZ 3
1.2. TIPURI DE INSTITUTII 5
1.3. FACTORI DE INFLUENTA 6
1.4. PERSPECTIVE SI TENDINTE 7
CAPITOLUL 2. BANCA CENTRALA A FRANTEI - BANQUE DE FRANCE 8
2.1. ISTORIC 8
2.2. OBIECTIVELE BANCII FRANTEI 10
2.3. FUNCTIILE SI ROLUL BANCII FRANTEI IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR FRANCEZ 10
2.4. MISIUNI 11
2.5. DEFINIREA POLITICII BUGETARE 13
2.6. INSTRUMENTE FOLOSITE DE BANCA CENTRALA 13
2.7. SARCINI SI ACTIVITATI 15
2.8. TENDINTE 16
CAPITOLUL 3. ALTE BANCI SI POZITIA LOR IN CADRUL SISTEMULUI BANCAR FRANCEZ 18
3.1. SOCIETE GENERALE 18
3.2. BNP PARIBAS 21


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1
SISTEMUL BANCAR FRANCEZ - CARACTERISTICI GENERALE
1.1. ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR FRANCEZ
Istoria sistemului bancar francez dateaza inca din Evul Mediu, cand a fost infiintata Banca Centrala din Franta de catre John Law, insa sub forma sa moderna, banca franceza isi incepe existenta odata cu aparitia monarhiei (iulie 1830).
Acea perioada se caracteriza prin faptul ca activitatea bancara se axa pe gestionarea averilor si finantarile internationale, precum si cele ale statului, dezvoltandu-se astfel o relatie stransa cu acesta. Urmand ca in 1880, Napoleon sa contribuie la infiintarea Bancii Frantei.
Dezvoltarea sistemului bancar, in forma in care se regaseste in prezent, s-a realizat treptat, mai ales in perioada cand avantul industrial a determinat crearea de noi banci cu retea de colectare mai larga : Creditul mobiliar al fratilor Pierere (1852), Societatea Generala a creditului industrial si comercial (1859), Creditul Lyonnais (1863) si Societe Generale (1864).
Fiecare banca este "universala" si bazata pe tipul de clientela, deoarece nu exista o diviziune functionala a muncii. Astfel ca prin falimentul unor banci precum Union Generale si Creditul mobiliar al fratilor Pierere, cat si cu "ajutorul" dificultatilor Creditului Lyonnais, se va trece progresiv la o specializare si compartimentare bancara. 
Legile care au instituit nationalizarea bancilor si diviziunea muncii bancare (mijlocul anilor `40), au determinat existenta bancilor de depuneri, bancilor de afaceri cat si anularea posibilitatilor intreprinderilor de a se finanta pe termen lung, care s-a dovedit incompatibila cu economia in plina dezvoltare, consumatoare de capital. Din aceste motive, in anii `60 Guvernul Francez a instituit doua proiecte de reforma care stimulau sistemul bancar sa functioneze conform nevoilor economiei. Primul proiect este pe plan economic, urmarindu-se intarirea sistemului bancar printr-o stransa legatura cu industria, iar cel de-al doilea proiect este pe plan politic, intentiona ca Parisul sa devina o mare piata financiara. 
In aceasta directie s-a adoptat diferite masuri ce au cuprins : 
a. Consolidarea rolului comisarilor de conturi - pentru un control eficient asupra intreprinderilor;
b. Crearea Comisiei Operatiunilor de Bursa - care sa asigure garantii posesorilor de valori mobiliare;
c. Dezangajarea treptata a statului, care concura bancile in finantarea economiei - debugetizarea si detezaurizarea;
d. Participarea angajatilor la actionariat - pentru dezvoltarea pietei financiare;
e. Instituirea CMCC (Creditul de mobilizare al creantelor comerciale) - pentru inlocuirea scontului, diminuarea cheltuielilor bancare si schimbarea atitudinii bancilor fata de intreprinderi;
Schimbarile din cadrul sistemului bancar au fost fundamentale pentru remodelarea acestuia, vizand atenuarea diferentelor dintre bancile de afaceri si cele de depuneri, permisiunea acordata bancilor si institutiilor financiare de a realiza imprumuturi si plasamente la domiciliul clientului, instituirea pietei ipotecare, remunerarea depozitelor la termen si interzicerea acestora la depozitele la vedere, constituirea BNP - Banque Nationale de Paris.
Sectorul bancar s-a dezvoltat tot mai mult atat in domeniul acordarii de credite cat si in cel al colectarii resurselor, avandu-se in discutie bancarizarea gospodariilor populatiei (retail banking). Astfel a crescut ponderea bancilor in disponibilitatilor monetare, extinzandu-si in acest sens atributiile, iar pe de alta parte statul s-a implicat in acordarea de credite cu dobanzi favorabile, activitatilor de agricultura, export si constructie de locuinte. Bancile au utilizat o politica de internationalizare prin care acordau credite in special persoanelor nerezidente.
Bancile au jucat un rol de intermediar al statului, in ultima perioada datorita faptului ca acestea nu si-au schimbat atitudinea fata de intreprinderi. 
Sistemul bancar francez pare a fi unul destul de concentrat (trei mari banci, plus Credit Agricole), caracteristica ce s-a dezvoltat in ultima perioada datorita numeroaselor fuziuni si achizitii exprimate prin numarul de institutii bancare care este in scadere. Sistemul in ansamblu functiona dupa principiul universalitatii. Se poate spune ca sistemul nu este nici specializat (dupa modelul englez), nici descentralizat (dupa modelul american), nici segmentat in functie de clientela (dupa modelul german).
Trasatura dominanta reflecta din relatiile privilegiate pe care sistemul le-a intretinut dintotdeauna cu statul, datorita faptului ca puterea politica si cea monetara s-au unit mereu in functionarea institutiilor sub ghidarea unor personalitati in domeniul bancar precum Jaques Coeur, John Law, Casmir Perier si Claude-Pierre Brossolette.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!