Sistemul bancar din Germania

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Sistemul bancar din Germania 4
1.Scurt istoric 4
2.Institutii care compun sistemul bancar german 4
2.1 Bancile comerciale. 5
2.2 Bancile de economii 6
2.3 Banci cooperatiste 7
2.4 Bancile landuri 8
2.5 Bancile speciale 8
3. Indicatori de apreciere 9
Capitolul 2. Banca Centrala Bundesbank 10
2.1. Istoric. 10
2.2. Obiectivele Bancii Centrale Bundesbank 11
2.3. Functiile Bancii Centrale Bundesbank 11
2.4. Instrumente folosite de Banca Centrala 14
2.5. Caracteristici definitorii 14
Capitolul 3. Institutii bancare reprezentative din sistemul bancar german 16
3.1 Deutsche Bank 16
1. Istoric 16
2. Produse si servicii 17
3.a. Indicatori de apreciere a performantei 18
3.b. Indicatori de structura ai sistemului bancar 20
4. Actionariat 20
5 .Evolutia bancii Deutsche Bank 21
6. Incadrarea in sistemul bancar a Deutsche Bank 21
3.2 COMMERZBANK 22
1 ISTORIC 22
2 TIPUL INSTITUTIEI 23
3 ACTIONARIAT 24
4 OFERTA DE PRODUSE SI SERVICII 24
5.a. Indicatori de apreciere 26
5.b. Indicatori de structura ai sistemului bancar 28
3.3 Hamburger Sparkasse 29
1. Istoric 29
2. Tipul bancii 29
3.a. Indicatori de apreciere 30
3.b. Indicatori de structura ai sistemului bancar 31
4. Actionari 31
5. Produse si servicii 31
Bibliografie 32


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Sistemul bancar din Germania
1.Scurt istoric 
Sistemul bancar german s-a consolidat in 1619 atunci cand i-a nastere Banca din Hamburg , aceasta fiind preluate dupa modelul celei din Amsterdam. 
Atunci cand aceasta a aparut era doar o banca de depozite , dar cu trecerea timpului aceasta a preluat si operatini de viramente. Constituirea monedei de cont Marko-Bonko a reprezentat o adevarata reusita . Cu ajutorul Bancii din Hamburg si Bancii din Nurenberg , Germania si-a constituit aparatul bancar. 
Sistemul bancar german are orizonturi bancare de tip universal. Bancile germane ofera servicii bancare complete .: de retail, wholesale , investment, vanzare - cumparare de titluri de valoare in numele clientilor , asigurari . 
In acceptiunea moderna a bancilor din Germania de la cea de a doua jumatate a secolului al XIX-lea , evolutia a avut doua etape : 
Constituirea unor lanturi de banci cooperatiste 
Crearea unor banci comerciale populare 
Sistemul bancar german se deosebeste de celelalte sisteme bancare ale lumii prin structura sa care intruneste in sine mai multe laturi si elemente diferite si prin forma bancilor , aceste caracteristici definitorii facandu-si simtita prezenta in secolul XX. In aceasta perioada existau 3.700 de banci si 48000 de oficii bancare. Datorita numarului mare de oficii bancare Germania devine una dintre cele mai puternice economii bancare din lume. Desi in prezent exista doar 1990 de banci si 37.293 de oficii bancare , aceasta ramane una dintre idealurile de urmat ale multor puteri ale lumii. 
2.Institutii care compun sistemul bancar german 
Dat fiind faptul ca sistemul bancar german este unul universal , bancile sunt implicate in activitati dupa cum urmeaza: acordare de credite , atragerea de depozite , garantii financiare , transferul de fonduri sau servicii de plati , scontarea titlurilor de credit. 
Tipuri de banci din Germania:
Banci comerciale 
Banci de economii
Banci cooperativele de credit
Banci landuri 
Banci speciale 
2.1 Bancile comerciale. 
Bancile comerciale sunt segmentate dupa cum urmeaza: cele patru mari tipuri de banci , bancile regionale si alte banci comerciale , sucursalele bancilor straine. 
Cele patru mari banci sunt alcatuite din :Deutsche Bank AG , Dresdner Bank AG , Commerzbank AG , Bayerische Hypo-Bank , Vereinsbank AG , pomedindu-se de acestea inca din anul 1870 . Ele detin servicii precum : operatiuni de retail , wholesale si investment dar cu toate acestea activitatile lor predominante sunt cele de investment banking , finantarea firmelor si a comertului exterior , acestea punand accent nu in ultimul rand pe activitatea de retail. 
Bancile regionale sunt banci cu o amploare mai mica , pe un teritoriu mai redus ca suprafata desi cu trecerea timpului acestea si-au mai marit orizontul geografic spre tot teritoriul Germaniei Acestea erau in numar de 148 in anul 2016.
Sucursalele bancilor straine ocupa un loc mai scazut pe piata , acestea fiind intr-un numar mai mare in Frankfurt. Aceste sucursale era in numar de 19 in anul 2016.
Bancile comerciale au aparut ca o nevoie a bancherilor privati , acestia fiind in indisponiblitatea de a satisface cerintele financiare ale companiilor industriale de masa in la inceputul secolului XX. 
Criza bancara din perioada 1931-1932 a creat Hausbanks aceasta luand nastere din unirea lui Dredner Bank , Commerzbank si Deutsche Bank acestea formand cadrul propice formarii bancilor comerciale din Germania. 
In anul 1998 bancile Bavariene s-au contopit luand nastere Bayrische Hypo-Bank si Vereinsbank , care in anul 1999 s-au fuzionat cu grupul Deustche Bundesbank. 
Aceste banci fac parte din categoria bancilor universale , activitatea lor fiind una en-detail si care si-au creat bazele pe cresterea activitatilor bancare de investitii. 
Odata cu achizitia din anul 1989 a bancii britanice de investitii Morgan Grenfell si cea din 1997 a institutiei americane Bankers Trust si Dresdner Bank , Deutsche Bank s-a clasat in anul 1999 pe locul intai privind partea de capitaluri totale alocate investitiilor si activitatii en-gros , urmata de Dredner si pe locul trei Commerzbank. 
Incepand cu anul 2001 Deutsche Bank vinde instrumentul de asigurare , Commerzbank , devine asociat cu Generali ,iar Dresdner este achizitionata de Allianz , iar Hypo-Bank si Vereinsbank se asociaza cu ERGO . 
Aceste banci detin 2873 de sucursale in comparatie cu 16892 de sucursale ale grupului de banci cooperatiste . Bancile comerciale regionale sunt totalul de banci private secundare si tertiale .


Fisiere în arhivă (1):

  • Sistemul bancar din Germania.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Bogdan Capraru, ,,Activitatea bancara. Sisteme, operatiuni si practici", Ed. C.H. Beck, Bucuresti, 2010
2. Nicolae Paun, Radu Barna, "Sisteme economice contemporane", Vol.I, Ed. Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2004, p. 206-209. 
3. http://en.wikipedia.org/wiki/Deutsche_Bundesbank.
4. http://www.bundesbank.de/
5. http://www.capitalul.ro/finante-banci/crestere-de-46-la-suta-a-profitului-net-bundesbank.html
6. http://www.commerzbank.com/
7. http://www.db.com/
8. https://www.haspa.de/


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!