Sistemul Bancar din Letonia

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Sistemul bancar din Letonia 2
1.1. Sistemul bancar din Letonia - istoric 2
1.2. Sistemul bancar din Letonia - descriere 6
2. Banca Centrala a Letoniei 10
2.1. Banca Centrala - istoric 10
2.2. Banca Centrala - functii 11
2.3. Banca Centrala - obiective 13
2.4. Banca Centrala - instrumente 14
3. Bancile reprezentative ale Letoniei 16
3.1. Swedbank 16
3.2. Aizkraukles Banka Latvija 18
3.3. Parex Banka 20
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

1. Sistemul bancar din Letonia
1.1. Sistemul bancar din Letonia - istoric 
Exista 27 de banci care opereaza in Letonia acum, si multe dintre ele sunt detinute de banci din Suedia si alte tari nordice. Multe dintre ele au baza semnificativa a depozitelor nerezidente, sase dintre aceste banci sunt sucursale ale unor banci straine. Unele banci opereaza in calitate de furnizori de servicii bancare gama completa, altii lucreaza in anumite piete cu servicii specializate.
Conform informatiilor financiare raportate pentru al doilea trimestru al anului 2010, Swedbank este banca lider pe diferite pozitii, printre care prin valoarea activelor, de depozite, prin creditele acordate. SEB Banka ocupa locul al doilea, alte banci de top sunt Nordea Bank Finland Letonia sucursala, DnB NORD Banka, Aizkraukles banka si Rietumu banka.
Sectorul bancar comercial este controlata de Banca Letoniei, aceasta este o institutie independenta a guvernului leton. Banca Letoniei a fost infiintata in luna august a anului 1990. Bancile letone sunt in conformitate cu principiile comune de pastrare a secretului bancar. Legea Institutiilordde credit a fost recent modificata cu regulile de furnizare a informatiilor de catre institutiile de credit la institutii de stat, functionari de stat si alte institutii. Aceste modificari au fost afectate de Conventia Consiliului Europei privind spalarea, descoperirea si confiscarea veniturilor provenite din activitatea infractionala si finantarea terorismului si a dezvoltarii practicii judiciare.
Sectorul bancar leton nu pote fi luat separat de economia letona si situatia sa actuala, ceea ce nu este foarte simplu. Economia este, desigur, legata de politica, si exista unele informatii pentru turisti si vizitatori, si statistici pentru ultimii ani luate din surse oficiale si neoficiale.Letonia este o parte integranta a vietii politice, economice si culturale europene. Din 1999, Letonia este membra a Organizatiei Mondiale a Comertului, iar in 2004 tara a devenit membra a NATO si a Uniunii Europene. Letonia intentioneaza sa intre in zona euro, dar, din cauza nivelului inflatiei fiind mai sus de liniile directoare, introducerea euro a fost amanata.
Letonia a realizat ea insasi intr-un centru important de tranzit intre Rusia si alte foste republici sovietice si Occident prin valorificarea pe pozitia sa si intelegera profunda a "mentalitatii sovietice". Suntem mai aproape de Elvetia, este modul in care una dintre bancile comerciale cele mai mari din tara si-a evidentiat sloganul. Letonia este centrul financiar al statelor baltice si gazduieste 32 de banci, dintre care 10 sucursale ale bancilor straine. Depozitele straine au reprezentat 41 % din totalul depozitelor din sistemul bancar la jumatatea anului 2011, conform Asociatiei Letone de bancile comerciale.
Cativa oameni de afaceri din Letonia s-au imbogatit foarte repede prin facilitarea schimburilor valutare si acceptarea depozitelor cu promisiunea de rate extrem de ridicate ale dobanzilor. Guvernul nu a facut cerinte speciale cu privire la cine ar putea stabili sau detine banci proprii. Curand mai mult de 50 de banci au aparut in prima jumatate a anilor 1990. Unele au fost legate de politicieni, altele au fost banci mici detinute de infractori cunoscuti. Olimpija Bank, de exemplu, a fost detinuta de Leskovs Vladimirs care au avut relatii de afaceri cu membri ai "Pardaugava" grup de crima organizata si criminalitatea organizata rusa.
Supravegherea sectorului bancar a scazut initial la Banca Letoniei. In 1994, cand a fost inchisa la Banca TOP si Banca Poporului pentru ca nu a indeplini obligatiile fata de clienti. Aceasta a pornit o criza bancara care in cele din urma bankrupted19 banci.
Primul val serios al crizei a avut loc in 1995, cand cea mai mare banca din Letonia a falimentat. Mii de oameni, inclusiv pensionari, persoanele casnice, si persoanele active stateau la coada, asteptand in fata usilor incuiate ale bancii pentru a cere banii lor. Banca a pariat pe o devalorizare a monedei nationale, si si-a facut o schema piramidala clasica cu promisiuni de rentabilitate de 90 % la depozite. Primul semn de colaps iminent al bancii a coincis cu o campanie electorala parlamentara. Politicienii nu au indraznit sa dezvaluie ceea ce era pe cale sa se intample si, intr-adevar, prim-ministrul Maris Gailis a aparut la televizor cu cateva zile inainte de alegeri pentru a spune ca banca era stabila si in forma buna. Dupa vot, Banka Baltija s-a prabusit si deponentii au pierdut toti banii.
Proprietarii si managerii bancii Banka Baltija au fost judecati pentru ca au golit vistieria bancii, dar nu au fost recuperati banii. Banka Baltija a fost primul si cel mai viu exemplu de politizare a sistemului bancar. Proprietarii banci au fost suficient de influenti pentru a atrage oficiali guvernamentali de top la receptii. Creditele catre administratiile locale au trecut prin Banka Baltija, asa cum a facut un imprumut international de la G 24.
Proprietarii asteptau ca statul sa salveze si sa protejeze banca, impreuna cu structura sa de filiale si de deponenti. Insa, la primul semn de probleme, directorii de banci alertau persoanele importante, astfel incat acestia sa poata retrage banii inainte de termenil limita.
Dupa criza bancii Banka Baltija, au fost puse in aplicare reguli bancare mai stricte. Unitatea de Informatii Financiare a Letoniei , care vizeaza spalarea de bani, a fost infiintata in 1998. Ramane o agentie mica, cu doar 16 de angajati in 2010. De asemenea, in 1998, o criza financiara din Rusia a afectat Letonia, iar operatiunile Commerce Bank Riga au fost oprite. Mai tarziu a fost salvate prin finantarea de catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si alte surse internationale. 
Anul decisiv este 1998 atunci cand in bancile din Letonia a inceput sa intre capital strain. Cele mai mari banci din Scandinavia intrat pe piata si au devenit jucatori-cheie - SEB (Suedia), Swedbank (Suedia), DnB ORD (Norvegia), Nordea (Finlanda), si Norvik (Islanda). Bancile scandinave preluat conducerea creditarii si pietei serviciului de cont. Numai Parex Bank, atunci cel mai mare si cel mai influent Banca Nationala, putea concura cu acestea.
Atunci cand economia din Uniunea Sovietica s-a destramat si inceput sa apara spiritului antreprenorial, necesitatea unui sistem bancar autonom in Letonia a devenit evident, si un temei juridic adecvat pentru acest sistem trebuia sa fie creat. In etapa initiala de dezvoltare a sistemului bancar leton, actionarii bancilor au in primul rand, o modalitate de a obtine credite. Alte persoane angajate in schimb valutar si in oferirea de facturare si de servicii de investitii, deoarece a fost cererea mare pentru astfel de servicii, profiturile s-au ridicat, (acest lucru a fost valabil in special in ceea ce priveste depozitele, care au fost foarte avantajoase pentru banci).


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Letonia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!