Sistemul Bancar din Lituania

Cuprins proiect Cum descarc?

Sistemul bancar din Lituania.3
Banca Centrala a Lituaniei.6
Principalele banci.10
Bibliografie.16


Extras din proiect Cum descarc?

Sistemul bancar din Lituania
Originile bancii centrale din Lituania dateaza din 1768 cand Seimas(Parlamentul unicameral al Lituaniei) a decis instituirea unei banci de emisiune, Bank Polski i Litewscki.Ideea a fost pusa in aplicare in 1792 si sucursale ale bancii urmau sa fie deschise la Vilnius, Gardinas si Minsk. Din pacate, dupa infrangerea revolutiei impotriva Rusiei tariste conduse de Tadeusz Kosciuszko, Lituania a pierdut suveranitatea si posibilitatea de a dezvolta propriul sau sistem monetar.
Banca Lituaniei a fost infintata in martie 1990 continuand traditiile bancii centrale ce activase in trecut. Din 1990 pana in 1992 Lituania se situa in zona rublei si avea ca scop introducerea monedei nationale .In 1992 a fost introdusa moneda temporara talonas care a permis Bancii Lituaniei sa indeplineasca functia de Banca Centrala Independenta.In 1993 este restrasa activitatea monedei temporara talonas si introdus litas-ul.
In incercarea de cautare a relativei stabilitati a preturilor pe o perioada mai lunga, s-a emis Legea Acreditarii Litas-ului din 1994 privind legatura litas si dolarul SUA la cursul de schimb fix; in conformitate cu prezenta lege, litas-ul este eliberat in circulatie cu 100% acoperire in aur si rezerve valutare convertibile si principala sursa de emitere este cumpararea de valuta de catre Banca Lituaniei. 
Lituania are cel mai avansat sistem financiar din regiune,rezultat al reformelor ce au dus la aderarea tarii la Uniunea Europeana in mai 2004 . In procesul de aderare a Lituaniei la Uniunea Europeana, Banca Nationala a Lituaniei a devenit membra a Sistemului Bancilor Centrale Europene. Ea participa in Consiliul General si comisiile SBCE la luarea deciziilor. Sistemul financiar al Lituaniei este concentrat in sistemul bancar si este impletit cu sistemele financiare ale celorlalte tari din regiune,in special cele scandinave. 
Consiliul de administratie al bancii adopta din 2 februarie 2002 euro iar cursul de schimb oficial va fi de 3.4258 litas pentru 1 euro. 
In Lituania bursa se numeste National Stock Exchange of Lituania si a fost infiintata in 1993 cand au fost adoptate acte normative si au fost infiintate instiutii necesare functionarii pietei de capital. Capitalizarea bursiera si profitul au crescut, la fel si intermediarii financiari. Imbunatatirea sistemului de cotare al bursei si cadrului normativ a atras tot mai multi investitori straini si autohtoni.
Piata bancara din Lituania cuprinde in prezent 9 banci comerciale autorizate de catre Banca Lituaniei, 8 sucursale ale bancilor straine si 2 reprezentante bancare straine,Uniunea de Credit Centrala a Lituaniei si 68 de uniuni de credit,precum si 226 de banci din UE ce desfasoara operatiuni bancare de corespondent.
Cele 9 banci comerciale autorizate de Banca Lituaniei sunt:
o SEB AB BANKAS 
o AB bankas "Snoras" 
o AB bankas "FINASTA" 
o AB DNB NORD bankas 
o AB PAREX BANKAS 
o AB "Swedbank" 
o AB SIAULIU bankas 
o AB UKIO bankas 
o UAB MEDICINOS bankas
Din cele 9 banci, SEB este cea mai mare banca comerciala din Lituania si una din cele mai importante banci din Europa,oferind o gama larga de servicii pentru persoanele fizice,companii si institutii.
Situatiile financiare anuale au aratat ca la finele anului 2008, primele 5 banci din sistem detineau 81,2% din total active, 65,5% din totalul activelor fiind detinut de primele trei banci,sucursalele bancilor straine detineau 17,9% din totalul activelor. Se evidentiaza la sfarsitul anului 2008 in Lituania un sistem bancar foarte concentrat.
Ponderea capitalului strain este mare(88%)avand in vedere ca Lituania este o tara baltica ce se invecineaza cu Marea Baltica,Letonia,Belarus,Polonia si Rusia. Cooperativele de Credit din Lituania, afiliate majoritatea la Uniunea de Credit Centrala a Lituaniei,detin la nivelul aceluiasi an 0.89% din total active.
Intermedierea financiara in Lituania a inregistrat o valoare de 81,3% din PIB la nivelul anului 2008 iar indicele Herfindahl-Hrischman 1.714,indicand un sistem bancar moderat competitiv.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Lituania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!