Sistemul Bancar din Polonia

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1- Descrierea sistemului bancar din Polonia 2
1.1. Scurt istoric 2
1.2. Tipuri de institutii 4
1.3. Indicatori de apreciere 5
1.4. Factori de influenta 6
1.5. Tendinte 7
Capitolul 2- Prezentarea Bancii Centrale a Poloniei 8
2.1. Istoric 8
2.2. Obiective 9
2.3. Functii si atributii ale bancii centrale 10
2.4. Servicii folosite si instrumente folosite 11
2.5. Organele de conducere ale Bancii Nationale a Poloniei 12
Capitolul 3- Banci reprezentative din Polonia 13
3.1. Pocztowa Kasa Oszczednosci (PKO Bank) 13
3.2. Bank Pekao S.A 19
Bibliografie 22


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1
Descrierea sistemului bancar din Polonia
1.1. Scurt istoric
Sistemul bancar polonez isi are originile in mijlocul secolului al XIV-lea, in care primele operatiuni de credit erau operatiunile legate de comert. Un rol esential in sistemul bancar polonez l-au avut bancile Cahal mentiunute de catre comunitatile evreiesti din orasele importante la sfarsitul secolului al XVII-lea si inceputul secolului al XVIII-lea. In a doua jumatate a secolului al XVIII-lea au fost stabilite in capitala Poloniei, Varsovia mai multe case bancare.
Intre anii 1815-1830, din initiativa guvernului s-au stabilit Societatea Creditelor de Teren (1825), Banca de Stat a Poloniei (1828) si numeroase case de banci private. Profitul acestora provenea in cea mai mare parte din contractul de inchiriere a monopolurilor de averi, intrepriderile de stat si impozitele indirecte.
Incepand cu anul 1870 au aparut bancile private sub forma unor societati pe actiuni in toate regiunile poloneze, functionand concomitent cu institutiile de credit. In 1883 s-a infiintat Banca Centrala, ce a devenit prima institutie de credit din sectorul austriac, iar in 1886 un rol esential a fost jucat de fondurile de cooperare in sectorul prusac, al carui centru a fost Banca de Uniune a Societatilor de Castig Salarial. La inceputul secolului al XX-lea s-au dezvoltat cooperativele de credit conform sistemului din Galicia numit FW Raiffeisen. 
Incepand cu Primul Razboi Mondial, pe teritoriul Poloniei existau 28 de banci private pe actiuni ce detiuneau un capital propriu de aproximativ 300 de milioane de franci in aur, care in SUA la acea vreme insemna 58 de milioane de dolari. In cadrul Regatului Polonez o importanta deosebita a avut-o Banca Comerciala din Varsovia Ltd., ce detiunea un capital de 84,5 milioane de franci, iar in sectorul prusac Banca de Uniune a Societatilor de Castig avand un capital de 8,8 milioane de fraci si in Galicia predominand sistemul bancar intern avand capitalul de 21 milioane franci . 
Pana in anul 1989, cand a inceput reforma sistemului bancar prin adoptarea Legii Bancare de catre Parlament, acesta a fost controlat prin decizii de afacere subordonate prioritatilor publice de catre stat.
In urma acestei reforme, au luat nastere multe banci noi private, ce ulterior s-au confruntat cu un proces de consolidare.
Trecand de perioada comunismului, companiile pe care le controlau guvernul, cele medii si mici au inceput sa se privatizeze si prin faptul ca se puteau infiinta liber noi firme, sectorul privat a cunoscut o ampla dezvoltare, in urma careia s-au format organizatii de aparare a drepturilor consumatorilor. Abia din anul 1990 a fost posibila privatizarea si restructurarea ,,sectoarelor sensibile".
In 1991, guvernul polonez a recomandat bancilor sale sa nu mai acorde noi imprumuturi intreprinderilor care aveau intarzieri la plata imprumuturilor vechi, aceasta devenind lege o data cu adoptarea Programului de Restructurare a Intreprinderilor si Bancilor din februarie 1993.
In acest program s-a cerut bancilor sa infiinteze institutii care sa se ocupe de imprumuturi clasificare ca neperformante la sfarsitul anului 1991 si includea prevederi referitoare la noul proces de conducere a bancilor.
Cele mai importante privatizari se considera a fi vanzarea companiei nationale de telecomunicatii Telekomunikacja Polska, catre France Telecom in anul 2000, iar in anul 2004 vanzarea a 30% din actiunile bancii celei mai mari banci, PKO Bank Polski .
Centrul financiar al Varsoviei
La finele lui 2008, in Polonia se aflau 52 de banci comerciale (42 fiind cu capital strain, restul cu capital polonez). De altfel, existau 580 de banci cooperative, iar 18 institutii de credit. De asemenea, cateva dintre bancile comerciale ofereau printr-o subsidare, servicii in afara tarii. 
In urma amplificarii activitatii bancare, veniturile s-au marit pe fundalul unor conditii macroeconomice avantajoase. Un exemplu sugestiv este reprezentat de cresterea veniturilor din taxe si dobanzi, ce a condus la marirea veniturilor nete si la o usoara ridicare a costurilor bancare.
Directia de Cerinte pentru Credite (CRD) se lanseaza in 2006, insa in aprilie 2007 abia se implementeaza reglementarile sale; ajungandu-se in 2009 la concluzia ca acestea au avut un efect semnificativ asupra capitalurilor bancilor.
In urma unei analize asupra activitatii bancare, s-a constatat ca Polonia se afla printre primele trei institutii bancare din Europa de Est datorita economiei ascendente, produselor personalizate si cererii din ce in ce mai ridicata a creditelor, fapt ce atrage persoanele la investitii in acest sector bancar.
In prezent, sistemul bancar polonez se confrunta cu un proces de dezvoltare accelerata, pregatindu-se pentru viitor in vederea acceptarii ca moneda nationala - euro.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Polonia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!