Sistemul Monetar International

Extras din proiect Cum descarc?

Sistemul Monetar International poate fi definit ca fiind ansamblul principiilor, normelor, mecanismelor si institutiilor care permit persoanelor fizice si juridice din tari diferite sa efectueze reglementarea creantelor reciproce si sa realizeze cooperarea in domeniul monetar.
Dupa alte opinii, sistemul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale si al dezvoltarii schimburilor economice, precum si mecanismele de finantare a schimburilor internationale. 
Cu aceeasi semnificatie este utilizata definitia data de academicianul Costin Kiritescu, unde, conform caruia sistemul monetar reprezinta ,,ansamblul normelor legale si al institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat".
Sistemul monetar international se bazeaza pe reguli care provin in mod direct din practicile comerciale impuse de catre state. Aceste reguli trebuie sa defineasca:
o Un regim de schimb constand in principii care asigura convertibilitatea intre monede;
o Aprovizionarea cu bani lichizi in cantitate suficienta pentru a face fata progresului comertului international;
o Un sistem de rezerva care confera diferitelor natiuni participante la schimb mijloacele de plata ce le permit surmontarea dezechilibrelor temporare intre cantitatile de devize intrate si iesite din tara;
Mecanisme de reajustare in caz de dezechilibre ale balantei de plati curente, conservate pe termen mediu sau lung. Aparitia sistemelor monetare poate fi considerata, conform aprecierilor istoricilor monetari, ca datand inca din perioada antichitatii si a Evului Mediu.
Odata cu trecerea timpului, politica monetara a fiecarui stat, determinata de conditiile generale de dezvoltare ale acestuia, necesita existenta unui sistem monetar unic, cu scopul de a asigura stabilitatea si elasticitatea sistemelor monetare.
Elementele unui sistem monetar rezulta din reglementarile monetare ale statului respectiv, din modul de organizare al circulatiei monetare, si trebuie sa raspunda urmatoarelor probleme:
- baza sistemului monetar;
- circulatia monetara;
- creatia monetara;
- dimensionarea cantitatii de bani necesara circulatiei;
- organizarea relatiilor monetare ale unei tari cu strainatatea;
- asigurarea stabilitatii sistemului monetar.
Astfel, la modul general, se considera ca un sistem monetar cuprinde urmatoarele elemente:
a) metalul monetar;
b) unitatea monetara;
c) baterea si circulatia monedei;
d) emisiunea si circulatia bancnotelor;
e) emisiunea si circulatia monedei scripturale.
a) Metalul monetar constituie baza a sistemului monetar, reprezinta metalul din care sunt confectionate monedele(aur, argint) care circula in interiorul granitelor unui stat.
b) Unitatea monetara este strans legata de metalul folosit pentru baterea monedei si se caracterizeaza in urmatoarele elemente definitorii:
- valoare paritara (cantitatea de metal pretios care se atribuie unei unitati monetare)
- paritate monetara (raportul valoric dintre doua unitati monetare )
c) Baterea si circulatia monedei ca element al sistemului monetar cuprinde
baterea monedelor cu valoare intrinseca (aur, argint) cat si a celor confectionate din aliaje de metale nepretioase.
d) Emisiunea bancnotelor este reglementata de banca centrala si bancile comerciale la nivelul fiecarei tari.
Caracteristicile bancnotelor :
- convertibilitatea in metalul monetar;
- valabilitate pe intreg teritoriul unei tari;
- moneda reprezentativa (fiduciara).
e) Emisiunea si circulatia banilor de hartie 
Crearea unui sistem monetar international trebuie privita ca expresie a interdependentei economice dintre statele suverane, si nu ca o modalitate de a subordona sistemele monetare nationale. Odata creat, un sistem monetar international, inclusiv organismul menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea principiilor, trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!