Sistemul Monetar International

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 2
CAPITOLUL I - SISTEMUL MONETAR INTERNATIONAL ACTUAL 4
1.1. SMI : Etape premergatoare si realizari 5
1.2. Principiile care au stat la baza Sistemului Monetar International 6
1.3. Sistemul monetar de la Breton-Woods 8
1.3.1. Negocierile de la Breton-Woods 8
1.3.2. Principii ale sistemului monetar de la Bretton-Woods 10
1.3.3. Dezechilibrele generate de Sistemul de la Bretton Woods 13
1.3.4. Prabusirea Sistemului de la Bretton Woods si reforma SMI 15
1.4. Institutiile Sistemului Monetar International 17
1.5. Orientarile actuale ale sistemului monetar international 19
1.5.1. Functionarea SMI 19
1.5.2. Drepturile Speciale de Tragere si rolul acestora in cadrul sistemului 21
CAPITOLUL II - SISTEMUL MONETAR ACTUAL IN ROMANIA 25
2.1. Instituirea sistemului monetar si a celui bancar in Romania 25
2.2. Evolutia politicii monetare in Romania 27
2.3. Instrumentele de politica monetara utilizate de BNR 28
2.4. Relatiile Romaniei cu F.M.I. 32
CONCLUZII 34
ANEXE 35
BIBLIOGRAFIE 36


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
In literatura de specialitate, sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si reglementare a circulatiei monetare dintr-o tara, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv.
Cu aceeasi semnificatie este utilizata definitia data de academicianul Costin Kiritescu dupa care sistemul monetar national reprezinta ,,ansamblul normelor legale si al institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat".
Incercarile de creare a unui sistem monetar international au fost influentate de diversi factori. Dintre acestia putem mentiona: evolutia dintre diverse tari ale lumii, a comertului, miscarilor de capital, investitiilor, procesului de dezvoltare economica. Pe plan international se resimtea nevoia unor reglementari in masura sa dirijeze tranzactiile dintre state si sa impuna o ordine care sa fie respectata de toti participantii in vederea evitarii dezechilibrelor si crizelor financiare. 
Un Sistem Monetar international trebuie sa asigure convertibilitatea monedelor si anume posibilitatea de a schimba moneda nationala contra aurului sau devizelor. Exista reguli de conversiune admise de toate statele, modul de convertibilitatea depinzand cu strictete de regimul de schimb ales. Convertibilitatea poate fi garantata de catre autoritatile publice ( convertibilitatea institutionalizata , in schimburile fixe) ; banca centrala care a emis moneda se angajeaza sa o livreze sau sa o rascumpere in cantitati nelimitate. Convertibilitatea poate fi intretinuta si in cadrul pietei ( convertibilitatea comerciala, in schimburile flotante).
"Intr-o acceptiune generica SMI constituie un ansamblu de norme si tehnici, convenite si acceptate pe baza unor reglementari institutionalizate menite sa coordoneze comportamentul monetar al tarilor in raporturile de plati si stingere a angajamentelor reciproce, determinate de schimburile comerciale, necomerciale si de miscarile internationale de capital." 
Intr-o alta opinie "sistemul monetar international cuprinde norme si principii stabilite si aprobate de statele membre in vederea cooperarii monetare internationale, precum si mecanismele de finantare a schimburilor economice internationale." 
Evolutia echilibrata si armonioasa a organismului economic si monetar prin mecanisme valutare precum si a relatiilor economice dintre state in scopul dezvoltarii economico - financiare , atat a fiecarei tari in parte cat si a economiei mondiale in ansamblu 
Rolul Sistemului Monetar International decurge din functiile sale principale, si anume:
- asigurarea schimbului si circulatie monedelor
- furnizarea de lichiditati monetare internationale necesare derularii tranzactiilor internationale;
- ajustarea balantelor de plati externe in conditiile inregistrarii unor dezechilibre intre incasarile si platile in valuta inregistrate in cadrul lor.
In practicile comerciale impuse de catre state se regasesc o serie de reguli ce stau la baza functionarii sistemului monetar international. Aceste reguli trebuie sa stabileasca:
- un regim de schimb care sa constea in principii care asigura convertibilitatea intre monede;
- aprovizionarea cu bani lichizi in cantitate suficienta pentru a face fata progresului comertului international;
- un sistem de rezerve care confera diferitelor natiuni participante la schimb mijloacele de plata ce le permit depasirea dezechilibrelor temporare intre cantitatile de devize intrate si iesite din tara;
- mecanisme de ajustare in caz de dezechilibre ale balantei de plati curente (schimburi de marfuri si servicii), conservate pe termen mediu sau lung.
Crearea unui sistem monetar international trebuie privita ca expresie a interdependentei economice dintre statele suverane, si nu ca o modalitate de a subordona sistemele monetare nationale. Odata creat, un sistem monetar international, inclusiv organismul menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea principiilor, trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului.


Fisiere in arhiva (2):

 • Sistemul Monetar International
  • cuprins.doc
  • sistemul monetar international acutal.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!