Stabilitatea Preturilor si Strategia de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Stabilitatea preturilor ca obiectiv fundamental al politicii monetare a Bancii Centrale Europene 2
1.1 Conceptul de stabilitate a preturilor 2
1.2 Avantajele stabilitatii preturilor 5
1.3 Factori care determina evolutia preturilor 8
Capitolul 2. Banca Centrala Europeana si strategia de politica monetara 12
2.1 Scurta descriere a Bancii Centrale Europene 12
2.2 Strategia de politica monetara a Bancii Centrale Europene 13
Concluzii 18
Bibliografie 19


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1. Stabilitatea preturilor ca obiectiv fundamental al politicii monetare a Bancii Centrale Europene
1.1 Conceptul de stabilitate a preturilor
Cu referire la obiectivele politicii monetare, general acceptate indiferent de tara putem mentiona urmatoarele obiective :
- Stabilitatea preturilor;
- Echilibrul balantei de plati externe;
- Ocuparea deplina a fortei de munca;
- Cresterea economica.
Cele patru obiective formeaza asa-numitul ,, careu magic '' al politicii monetare.
In ceea ce priveste obiectivele Bancii Centrale Europene putem mentiona:
- obiectivul fundamental al BCE este mentinerea stabilitatii preturilor;
- fara a duce atingere obiectivului fundamental, SEBC va sustine politicile economice generale ale Comunitatii in vederea obtinerii unui nivel inalt al ocuparii fortei de munca si al unei cresteri sustenabile neinflationiste.
Inflatia si deflatia reprezinta fenomene economice importante, care pot avea consecinte negative majore asupra economiei. In esenta, inflatia poate fi definita ca o crestere generala sau generalizata a preturilor bunurilor si serviciilor pe o perioada indelungata, care conduce la scaderea valorii banilor si, prin urmare, a puterii de cumparare a acestora.
Inflatia este o consecinta a existentei in circulatie a unei cantitati de moneda superioara cantitatii de bunuri si servicii existente pe piata.
Deflatia este adesea definita ca opusul inflatiei, si anume ca situatia in care se inregistreaza o scadere generala a preturilor pe o perioada indelungata.
Este important sa se faca distinctia intre variatiile preturilor oricaror bunuri sau servicii considerate individual si cele ale nivelului general al preturilor. Modificarile frecvente ale preturilor individuale sunt relativ normale in economiile de piata, chiar si atunci cand preturile sunt stabile in ansamblu. Modificarea conditiilor privind cererea si/sau oferta de diferite bunuri sau servicii considerate individual conduce, in mod inevitabil, la variatii ale preturilor.
Obiectivul principal al Bancii Centrale Europene este mentinerea stabilitatii preturilor. Acest lucru este mentionat in capitolul destinat in mod special politicii monetare din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene. Se acorda o atentie deosebita pentru indeplinirea acestui obiectiv ( stabilitatea preturilor) in tratat.
La baza alegerii de catre tratat a acestui obiectiv de mentinere a stabilitatii preturilor ca fiind cel primordial a stat o serie de motive. Unul din motive este dat de experienta practica si numeroasele studii care sugereaza ca o politica monetara directionata spre mentinerea stabilitatii preturilor pe termen lung contribuie la imbunatatirea perspectivelor economice si la ridicarea nivelului de trai (cresterea economica),un alt motiv este dat de fundamentele teoretice ale politicii monetare si de experienta dobandita care demonstreaza faptul ca politica monetara reuseste sa influenteze in ultima instanta numai nivelul preturilor din economie.
Astfel, mentinerea stabilitatii preturilor este singurul obiectiv realizabil pe care politica monetara il poate atinge pe termen mediu. In schimb, cu exceptia impactului pozitiv exercitat de stabilitatea preturilor, politica monetara nu poate avea nicio influenta durabila asupra variabilelor reale. Cu referire la Eurosistem, acesta trebuie sa actioneze in conformitate cu principiul unei economii de piata deschise, in care concurenta este una libera, avantajand alocarea eficienta a resurselor.
Cu toate ca Tratatul de instituire a Comunitatii Europene alege in mod clar obiectivul funadamental al Bancii Centrale Europene ca fiind mentinerea stabilitatii preturilor, acesta nu defineste semnificatia ,, stabilitatii preturilor ". Acest reprezinta motivul pentru care, in luna octombrie 1998, Consiliul guvernatorilor BCE a anuntat o definitie cantitativa a stabilitatii preturilor.
Astfel, Consiliul guvernatorilor BCE a definit stabilitatea preturilor in modul urmator: ,,o crestere anuala a indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) pentru zona euro sub nivelul de 2%". Stabilitatea preturilor ,,trebuie mentinuta pe termen mediu".
In luna mai a anului 2003, Consiliul guvernatorilor a intarit aceasta definitie, in urma unei evaluari complete a strategiei de politica monetara a BCE. Cu acest prilej, Consiliul guvernatorilor a precizat ca, prin aceasta definitie, intentioneaza sa mentina ratele inflatiei la un nivel inferior, dar apropiat de 2% pe termen mediu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stabilitatea Preturilor si Strategia de Politica Monetara a Bancii Centrale Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!