Tehnicile si Instrumentele de Plata Utilizate in Activitatea Bancara

Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL 1. NOTIUNI DE BAZA PRIVIND TEHNICILE SI INSTRUMENTELE DE PLATA UTILIZATE IN ACTIVITATEA BANCARA
1.1. Mecanismele de plati in perioada interbelica
Sistemul de compensare interbancara a fost orga!nizat in Romania dupa primul razboi mondial si a inceput sa functioneze din februarie 1920, odata cu inaugurarea ,,Casei de Compensatiune" din Bucuresti. Aceasta reprezenta o asociatie de 14 banci mari, condusa de BNR printr-un delegat.
Efectuarea compensarii interbancare in acea perioada presupu!nea utilizarea unui instrument intermediar - cecul de compensatie:
Cecul de compensatie era intocmit de banca debitoare si remis reprezentantului bancii beneficiare, care la randul sau prezenta la schimb documentele de plata emise.
Fiecare banca intocmea borderouri cu cecurile de com!pensatie primite si avizele privind cecurile emise; borderourile si avizele erau remise Casei de Compensatie care intocmea balante centralizatoare si calcula soldul fiecarui participant.
In ziua urmatoare, Casa de Compensatie comunica Bancii Nationale operatiunile ce trebuiau efectuate in conturile bancilor membre - debitarea/creditarea lor cu sumele datorate/cuvenite. 
La 1 iulie 1927 a fost pus in practica un alt procedeu de decon!tare, la care participau 20 de banci. Scopul a fost scurtarea si simplificarea procesului de compensatie, care - in varianta cecului de compensatie - prezenta inconvenientul unui procedeu indirect si laborios.
In noul sistem - care presupunea desfasurarea a doua sedinte de compensare pe zi - bancile erau reprezentate de doi agenti:
- distribuitorul, care remitea efectele bancii sale reprezen!tantilor celorlalte banci si care intocmea foaia distribui!torului, pentru evidentierea operatiunilor efectuate;
- primitorul, care primea de la distribuitorii celorlalte institutii efectele adresate bancii sale. El intocmea foaia primi!torului.
Documentele de decontare ale fiecarei banci erau intocmite pe principiul separarii intre documentele de plata (viramente, ordine de plata) si documentele de incasare (cecuri, efecte de comert).
Documentele primare intocmite de agentii de compensare erau centralizate in Foaia recapitulativa a sedintelor si, in final, in Balanta zilei. Ulterior, se efectuau inregistrarile in conturile ban!cilor, in functie de posibilitatile de acoperire a soldurilor debitoare; in cazul in care o banca nu avea resurse acoperitoare, docu!mentele de decontare erau returnate, existand chiar posibilitatea excluderii acelei banci din compensatie dupa doua recidive.
Casa de Compensatie din Bucuresti a functionat intre 1920 - 1948 si a evoluat catre modernizarea si eficientizarea operatiunilor bancare, in spiritul epocii si in concordanta cu climatul economic de atunci.
Analizand participarea diverselor banci la procesul de compen!sare, avem expresia diferentelor de potential si a concentrarii ope!ratiunilor bancare: patru mari banci concentrau peste doua treimi din totalul operatiunilor Casei de Compensatie (Banca Comerciala Romana, Banca Marmorosch - Blank, Banca de Credit Roman si Banca Crissoveloni) .
1.2. Evolutia instrumentelor de plata
Sistemul de plati este indisolubil legat de moneda iar evolutia acesteia a determinat aparitia si perfectionarea sistemului de plati ca un cadru organizat al transferurilor monetare in scopul finalizarii tranzactiilor economice. Sistemul de plati a aparut din cele mai vechi timpuri ca un set de reguli, la inceput sub forma unor practici, apoi a unor reguli scrise emise de conducatorii statelor, mai tarziu de banci si in final de autoritati monetare ca institutii specializate ale statului. 
In economiile naturale bunurile se schimbau in natura, tranzactiile fiind cunoscute sub denumirea de troc, o forma de schimb reciproc care presupunea dubla coincidenta a necesitatilor participantilor la schimb. In aceasta perioada nu putem vorbi de o plata care presupune existenta monedei si deci a unor relatii pecuniare, ci de tranzactii care se faceau pe baza unor anumite marfuri acceptate de comunitate. Abstractizarea notiunii de marfa intermediara general valabila a dus la aparitia monedei metalice (moneda timpurie) care a facut ca din ce in ce mai mult tranzactiile sa se efectueze in acest tip de moneda, intrucat oferea incomparabil mai multe avantaje decat schimbul in natura. Din acest moment putem vorbi de plati in moneda si chiar de aparitia unor elemente de sistem de plati prin practici unanim acceptate, cum ar fi metalele de confectionare si forma monedei. Cresterea schimburilor comerciale si cantitatea limitata a metalelor pretioase au determinat aparitia in Evul Mediu a monedei de hartie, la inceput sub forma recipisei de depozit eliberate de custozii (aurarii, argintarii) care primeau spre pastrare moneda in metal pretios cu promisiunea eliberarii metalului celui care aducea recipisa. Aceasta hartie a devenit moneda-semn intrucat putea fi transmisa de purtator in schimbul marfurilor pe care le cumpara. Cam in aceeasi perioada apar si bancile comerciale care au creat un cadru organizat si mai sigur pentru plata tranzactiilor. Factorul hotarator in generalizarea platilor in noul tip de moneda il reprezinta insa impunerea de catre stat a folosirii monedei-hartie (moneda fiduciara) pentru stingerea tuturor obligatiilor publice si private, la inceput in Anglia (1708), Franta (1716) si Prusia (1765) si apoi, treptat, si in celelalte state. Pierderea convertibilitatii monedei-hartie a facut ca aceasta sa nu mai fie absolut necesara in tranzactii, fiind inlocuita de moneda de cont (scripturala).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnicile si Instrumentele de Plata Utilizate in Activitatea Bancara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!