Boli Parazite la Albine

Extras din proiect Cum descarc?

Acarioza este o boala care afecteaza albinele adulte.
Pana in present boala nu a fost diagnosticata pe teritoriul Romaniei. Fiind o boala deosebit de grava care produce pierderi masive in familiile de albine , face parte din lista bolilor supuse masurilor obligatorii de supraveghere , declarare si carantinare , in conformitate cu legislatia sanitary- veterinara.
Agentul citologic este acarianul Acarapis woodi , care se localizeaza , se dezvolta si se reproduce in traheele protoracice ale albinei. A fost identificat deasemenea in cap, torace si in sacii aeriferi abdominali ai albinei.
Afecteaza albinele tinere , mai mici de 10 zile , pentru ca parazitul poate patrunde mai usor prin stigmele acestora fata de cele ale albinelor batrane care se micsoreaza odata cu varsta.
Contaminarea se face in stup de la o albina la alta si de la o stupina la alta prin albinele hoate, ratacite, trantori sau roiuri.
Dupa fecundare , femela intra in prima pereche a traheelor toracice unde depune 8-20 de oua. Ciclul de dezvoltare a acarianului de la ou , larva , nimfa , adult, dureaza intre 11-16 zile.
Efectele grave produse de parazit asupra albinei sunt datorate actiunii mecanice la nivelul peretelui traheal pe care il inteapa si ii produce leziunii prin care se scurg cantitati mari de hemolimfa cu care parazitul se hraneste, perturbarilor fiziologice consecutive obstruarii canalelor aerifere urmata de moartea albinei prin sufocare.
Acarioza poate evolua in forma acuta si cronica .
Evolutia bolii este influentata de varsta albinelor, de sezon , deoarece in perioada de hibernare parazitul trece mai usor de la o albina la alta , iar durata mai lunga de viata a albinelor permite acesteia depunerea mai multor sacii de oua la aceeasi gazda.
Deasemeni evolutia bolii este influentata de puterea familiei si de capacitatea de inlocuire a albinelor care mor datorita bolii.
Semnele clinice: Nu sunt specifice , fiind comune si altor boli. Apar cand gradul de infestare este mare. Acestea se manifesta primavara timpuriu prin:
-depopularea familiei ca urmare a efectului spoliator al parazitului.;
- mortalitate masiva , tendinta exagerata la roire.
-albinele parazitare au abdomenul dilatat, prezinta tulburari digestive , diaree datorita unui consum exagerat de hrana pentru asigurarea caldurii necesare;
-incapacitate de zbor , albinele innainteaza in salturi, apar tremuraturi ale corpului;
-aripi destinse asimetric , in ,,K``;
-albinele bolnave parasesc stupul , se aduna in grupuri mici si mor.
Pierderile cauzate de acarioza sunt foarte mari iar capacitatea productiva a albinelor bolnave este mult diminuata.Diagnosticul bolii se stabileste numai in laboratoarele sanitar-veterinare despecialitate, pe probe de albine vii sau moarte de cel mult 1-2 zile. Probele individualizate vor fi prelevate din familiile slabite, depopulate sau moarte in celule, pe hrana.


Fisiere in arhiva (2):

  • Boli Parazite la Albine
    • Boli parazitare la albine.doc
    • Boli parazitare la albine.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!