Boli Parazite la Albine

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 2266
Mărime: 1.52MB (arhivat)
Publicat de: Cerasela Toma
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popescu Constantin

Extras din proiect

Acarioza este o boala care afecteaza albinele adulte.

Pana in present boala nu a fost diagnosticata pe teritoriul Romaniei. Fiind o boala deosebit de grava care produce pierderi masive in familiile de albine , face parte din lista bolilor supuse masurilor obligatorii de supraveghere , declarare si carantinare , in conformitate cu legislatia sanitary- veterinara.

Agentul citologic este acarianul Acarapis woodi , care se localizeaza , se dezvolta si se reproduce in traheele protoracice ale albinei. A fost identificat deasemenea in cap, torace si in sacii aeriferi abdominali ai albinei.

Afecteaza albinele tinere , mai mici de 10 zile , pentru ca parazitul poate patrunde mai usor prin stigmele acestora fata de cele ale albinelor batrane care se micsoreaza odata cu varsta.

Contaminarea se face in stup de la o albina la alta si de la o stupina la alta prin albinele hoate, ratacite, trantori sau roiuri.

Dupa fecundare , femela intra in prima pereche a traheelor toracice unde depune 8-20 de oua. Ciclul de dezvoltare a acarianului de la ou , larva , nimfa , adult, dureaza intre 11-16 zile.

Efectele grave produse de parazit asupra albinei sunt datorate actiunii mecanice la nivelul peretelui traheal pe care il inteapa si ii produce leziunii prin care se scurg cantitati mari de hemolimfa cu care parazitul se hraneste, perturbarilor fiziologice consecutive obstruarii canalelor aerifere urmata de moartea albinei prin sufocare.

Acarioza poate evolua in forma acuta si cronica .

Evolutia bolii este influentata de varsta albinelor, de sezon , deoarece in perioada de hibernare parazitul trece mai usor de la o albina la alta , iar durata mai lunga de viata a albinelor permite acesteia depunerea mai multor sacii de oua la aceeasi gazda.

Deasemeni evolutia bolii este influentata de puterea familiei si de capacitatea de inlocuire a albinelor care mor datorita bolii.

Semnele clinice: Nu sunt specifice , fiind comune si altor boli. Apar cand gradul de infestare este mare. Acestea se manifesta primavara timpuriu prin:

-depopularea familiei ca urmare a efectului spoliator al parazitului.;

- mortalitate masiva , tendinta exagerata la roire.

-albinele parazitare au abdomenul dilatat, prezinta tulburari digestive , diaree datorita unui consum exagerat de hrana pentru asigurarea caldurii necesare;

-incapacitate de zbor , albinele innainteaza in salturi, apar tremuraturi ale corpului;

-aripi destinse asimetric , in ,,K``;

-albinele bolnave parasesc stupul , se aduna in grupuri mici si mor.

Pierderile cauzate de acarioză sunt foarte mari iar capacitatea productivă a albinelor bolnave este mult diminuată.Diagnosticul bolii se stabileşte numai în laboratoarele sanitar-veterinare despecialitate, pe probe de albine vii sau moarte de cel mult 1-2 zile. Probele individualizate vor fi prelevate din familiile slăbite, depopulate sau moarte în celule, pe hrană.

Preview document

Boli Parazite la Albine - Pagina 1
Boli Parazite la Albine - Pagina 2
Boli Parazite la Albine - Pagina 3
Boli Parazite la Albine - Pagina 4
Boli Parazite la Albine - Pagina 5
Boli Parazite la Albine - Pagina 6
Boli Parazite la Albine - Pagina 7
Boli Parazite la Albine - Pagina 8
Boli Parazite la Albine - Pagina 9
Boli Parazite la Albine - Pagina 10
Boli Parazite la Albine - Pagina 11
Boli Parazite la Albine - Pagina 12
Boli Parazite la Albine - Pagina 13
Boli Parazite la Albine - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Boli Parazite la Albine
    • Boli parazitare la albine.doc
    • Boli parazitare la albine.ppt

Te-ar putea interesa și

Întocmirea documentației și planului de afaceri pe submasura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri- Apicultură

Dintre toate ramurile agriculturii, un rol deosebit de important îl constituie apicultura. Aceasta este definită drept „o ramură a zootehniei care...

Mierea de Albine

INTRODUCERE Spre deosebire de celelalte bunuri materiale, care asigură în principal cerinţele de bunăstare şi de confort ale omului, alimentele...

Apicultura în România

CAPITOLUL 1. APICULTURA ÎN ROMÂNIA 1.1 Importanţa apiculturii Albinele melifere, prin modul lor social de viaţă, sunt organizate în familii cu un...

Miere de albină ecologică

Consumatorii moderni doresc garanţii în ceea ce priveşte produsele cumpărate, în sensul ecologizării acestora. Acesta este motivul pentru care...

Psihologia muncii în activitatea alimentației publice

Tema I Introducere în psihologia activităţii de muncă în alimentaţia publică §1. Psihologia alimentaţiei publice ca ramură a ştiinţei psihologice...

Export miere de albine în Marea Britanie

Rezumat introductiv Mierea de Albine, este un produs natural 100%, în care se gasesc toate substanţele şi aminoacizii, necesari menţinerii...

Măsuri de prevenire și combatere a bolilor transmisibile de la animale la om. Zoonozele de interes actual

„Sănătatea nu este numai o problemă individuală, ci privește întreaga societate. Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este nimic.”...

Friptură de pui la cuptor

1. Tehnologia preparatelor din carne 1.1. Definirea preparatelor din carne: Fripturile sunt preparate culinare obținute din carne prin diverse...

Ai nevoie de altceva?