Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a fructelor și legumelor - Studiu de caz Siropul de cătină

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE ...
1. Sistemul HACCP -  etapele de implementare ...
2. TEHNOLOGIA DE OBTINERE A SUCULUI DE CATINA 
2.1. Materii prime si materiale auxiliare ..
2.2. Procesul tehnologic de obtinere a sucului de catina ...
2.2.1. Etapele procesului tehnologic .
2.2.2. Diagrama de flux tehnologic ...
3. IMPLEMENTAREA SISTEMULUI HACCP .
3.1. Identificarea pericolelor pe fluxul tehnologic de obtinere al sucului de catina .
3.1.1. Pericole potentiale biologice ...
3.1.2. Pericole potentiale chimice .
3.1.3. Pericole potentiale fizice .
3.2. Analiza si evaluarea riscurilor ...
3.3. Identificarea punctelor critice de control ..
3.4. Plan HACCP .
CONCLUZII .
BIBLIOGRAFIE ...


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Te-ai intrebat vreodata cu ce se diferentiaza omul contemporan de predecesorii sai? Crezi ca exista vreo diferenta intre tine, individul de astazi, si stramosii tai? Hrana, vestimentatia si tabieturile au existat in viata omului inca din cele mai vechi timpuri, insa trecerea acestuia a adus cu sine inovatia. Diferenta dintre generatii este reprezentata de spectrul larg, aflat in continua dezvoltare, din fiecare domeniu de activitate al omului. Unul dintre cele mai reprezentative este, cu siguranta, productia de alimente necesare nutritiei umane, insa diversitatea implica si o crestere treptata a factorilor de risc. Astfel, specialistii au dezvoltat si implementat o noua metoda de protectie igienico-sanitara a alimentelor denumita sistemul HACCP (Hazard analysis and critical control points), caci pana a degusta vestitele placinte cu branza, faina trebuie sa treaca print-o serie lunga de procese pentru a fi potrivita consumului.
Sistemul de analiza a risurilor in punctele critice de contol este o lucrare care descrie o serie de norme de igiena ce trebuie respectate si implementate de orice persoana juridica care doreste sa desfasoare activitati de alimentatie publica pe teritoriul Uniunii Europene, astfel realizand un standard mai inalt al sigurantei alimentare. Importanta acestuia o reprezinta chiar scopul sistemului, acela de a asigura si a demonstra punerea pe piata a alimentelor sigure pentru consumul uman. Sistemul HACCP trebuie sa cuprinda toate tipurile de pericole potentiale privind siguranta alimentelor care pot aparea in mod natural in alimente, in urma proceselor tehnologice prin care acestea trec, prin expunerea la mediul inconjurator sau accidental.
Una dintre materiile prime folosite atat in domeniul alimentar, cat si cel farmaceutic si silvicultura, este reprezentata de catina. Hippophae rhamnoides L., denumita uzual catina alba sau catina de rau, este un arbust foarte ramificat si spinos cultivat in Romania, in toate regiunile tarii. Fructul se remarca prin continutul ridicat de vitamine (C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F), uleiuri complexe si microelemente (P, Ca, Mg, K, Fe, Na) care se regasesc si in preparatele obtinute. Sucul obtinut pastreaza valorile nutritionale si este privit atat ca aliment, bautura cu un impact puternic energetic, cat si ca medicament, pentru intarirea sistemului imunitar, tratarea bolilor sistemului respirator, a infectiilor virale sau, spun specialistii, a starilor depresive. In continuarea materialului, voi descrie tehnologia de obtinere si implementarea HACCP in sectorul de productie al sucului de catina.
1. Sistemul HACCP -  etapele de implementare
Aplicarea principiilor HACCP intr-o companie de industrie alimentara, conform Codex Alimentarius, presupune parcurgerea logica a unor etape specifice unui plan de lucru HACCP, caracteristic pentru fiecare proces si/sau produs analizat: 
1. Politica sigurantei alimentului; 
Cand vine vorba despre siguranta alimentara, politica uniunii europene isi propune sa atinga doua obiective principale: protejarea sanatatii si intereselor consumatorului si asigurarea unei bune functionari a pietei europene. Tinand cont de seria de crize date de unele produse alimentare si furaje (ex. Epidemia de encefalopatie spongiforma bovina si criza dioxinei), la inceputul anilor 2000, politica UE privind siguranta alimentara a constituit obiectul unei reforme, astfel definindu-se abordarea ,,de la ferma la consumator" (eng. "from farm to fork"). In acest fel, siguranta alimentara a fost definita ca fiind suma modalitatilor care asigura inocuitatea unui aliment, prin eliminarea factorilor de ordin patologic, toxic, microbian, chimic, biologic sau fizic, care pot aparea de-a lungul lantului alimentar. Aceasta asigura cerintele igienico-sanitare specifice sferei de productie si distributie.
2. Constituirea si organizarea echipei HACCP; 
Pentru a reusi implementarea si corectitudinea sistemului HACCP, personalul ales trebuie sa fie unul pluridisciplinar, care, prin cunostintele si experienta in ceea ce priveste procesele de productie si pericolele aferente domeniului de aplicare, sa reuseasca sa dezvolte, sa mentina si sa analizeze sistemul de management HACCP. In cazul persoanelor numite, este foarte important de mentionat functia, ierarhia, disciplina, cunostintele si abilitatile specifice, departamentul si conducatorul grupului.
Echipa este, cu adevarat, una stabila si eficienta, cand persoanele desemnate ocupa, deja, prozitii strategice, precum: departamentul de calitate, laboratoare, departamentul de vanzari sau cel tehnic.
3. Descrierea produsului si identificarea utilizarii intentionate; 
Echipa HACCP are ca misiune principal realizarea unui veritabil audit al produsului care cuprinde descrierea detaliata a materiilor prime, inredientelor, materialelor de conditionare si ambalare a produselor in curs de fabricatie si produselor finite. Practica lucrurilor pune la dispozitie fise cu specificatii despre produs numite "Fise tehnice produs" sau "Specificatii tehnice".
In ceea ce priveste descrierea utilizarii intentionate, echipa HACCP trebuie sa identifice cui se adreseaza produsul (pentru un consum general sau unei categorii "sensibile" a populatiei), valabilitatea, stabilitatea si instructiunile de utilizare, pe baza documentarii de specialitate si a studiilor de piata.


Fisiere în arhivă (1):

  • Implementarea HACCP in sectorul de productie si procesare a fructelor si legumelor - Studiu de caz Siropul de catina.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-documentatia proiectului a avut la baza cursurile si seminariile materiei ,, Siguranta alimentara", 2020, prof. Mitelut Amalia Carmen, prof. Popa Elena Elisabeta
-https://www.europarl.europa.eu/factsheets/ro/sheet/51/siguranta-alimentara 
-https://www.rasfoiesc.com/sanatate/alimentatie/ETAPELE-IMPLEMENTARII-SISTEMUL79.php 
-https://ro.wikipedia.org/wiki/C%C4%83tin%C4%83_alb%C4%83 
-https://ro.wikipedia.org/wiki/Miere 
-https://media1.lajumate.ro/media/i/new_details/2/119/11939692_consultanta-haccp-si-siguranta-alimentelor_1.jpg 
-https://www.descopera.ro/dnews/11269864-de-ce-rezista-mierea-cateva-mii-de-ani-fara-sa-se-strice-cercetatorii-au-descifrat-secretul


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!