Importanța peștelui și a fructelor de mare

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 17 în total
Mărime: 1.53MB (arhivat)
Publicat de: Maricica Iliescu
Puncte necesare: 6

Cuprins

  1. 1. Introducere
  2. 2. Importanta nutritiva a pestelui
  3. 3. Acizii omega-3
  4. 4. Fructele de mare si rolul lor in nutritie
  5. 5. Concluzii
  6. 6. Bibliografie

Extras din proiect

Introducere

Omul secolului XXI a început să înţeleagă mai bine şi mai conştient că peştele şi produsele sau subprodusele obţinute de la acesta trebuie tratate cu mai multă atenţie, în condiţiile în care proteina de origine animală provenită din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea şi menţinerea sănătăţii organismului.

- Carnea de peşte conţine atât de mulţi nutrienţi importanţi, inclusiv proteine, încât, aşa cum apreciază şi nutriţioniştii, ar trebui să constituie un segment major al hranei noastre zilnice. Trebuie să facem precizarea că o singură porţie de peşte de 100 g, furnizează între o treime şi jumătate din necesarul de proteină zilnic.

Importanta nutritiva a pestelui

Astăzi se cunoaşte că un consum ridicat de carne de peşte are un rol benefic asupra sănătăţii omului prin ajutorul pe care îl dă aceasta organismului în fortificarea lui pe de o parte, iar pe de altă parte, în minimalizarea apariţiei maladii lor cardiovasculare, prin scăderea nivelului total de colesterol, prin reducerea nivelului de trigliceride, prin faptul că moderează răspunsul inflamator şi îmbunătăţeşte metabolismul carbohidraţilor.

De asemenea, consumul de carne

de peşte are efecte benefice în

tratamentul gutei, artritelor

reumatoide, psoriazisului,

în prevenirea diferitelor forme

de cancer, alină migrena şi nu

în ultimul rând, este destul de

util diabeticilor.

Peştele conține o mulțime de vitamine: A, B şi D.

Retinalul (vitamina A) îndeplineşte o funcţie foarte importantă în corpul nostru, care este necesară pentru funcţionarea normală a sistemului imunitar şi pentru lupta împotriva infecţiilor, este pur şi simplu necesar pentru piele şi mucoase, este esenţial pentru dezvoltarea normală a fătului la femeile gravide, şi fiind un antioxidant puternic, este un mijloc de prevenire şi tratare a cancerului.

Vitaminele B sunt esenţiale pentru omul modern ca aerul, toate împreună sunt implicate în procesul de respiraţie a ţesuturilor şi producerea energiei, şi în mod individual sunt implicate în aproape toate procesele organismului.

Vitaminele D de asemenea au funcţii importante, ele asigură creşterea şi dezvoltarea normală a oaselor, previne apariţia rahitismului şi osteoporozei, reglementează metabolismul mineral, previne subţierea oaselor.- In afară de toate acestea, în peşte se conţin minerale: calciu, fosfor, fier, şi oligoelemente: seleniu şi iod. Lipsesc doar două substanţe vitale: carbohidrați şi vitamina C, dar acestea pot fi obţinute cu uşurinţă din alte surse, fapt care nu poate fi spus despre acizii graşi.

Acizii omega-3

Cercetările recente au demonstrat că acizii graşi nesaturaţi de tip Omega 3, derivaţi în special din peştii care trăiesc în apele reci, acţionează asupra sângelui în mai multe moduri, în sensul de a ajuta organismul uman în minimalizarea potenţialului maladiilor de orice fel. Iată de ce, dietele bogate în grăsimi provenite de la organismele acvatice, protejează şi previn organismul uman de o serie de maladii cardiovasculare.

Mecanismul de actiune al acizilor grasi omega-3 se manifesta in primul rand la nivel celular. Este bine stiut faptul ca membrana celulara este alcatuita din acizi grasi si ea este cea care permite nutrientilor sa hraneasca celula si deseurilor celulare sa se elimine. In momentul in care membrana celulara este alterata, procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar formatiunile celulare maligne. Atunci cand membrana celulara contine acizi grasi omega-3, acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi si deci de aparitia celulelor canceroase. Asadar, rolul de protector celular al acizilor grasi omega-3 este esential.

Conținut arhivă zip

  • Importanta Pestelui si a Fructelor de Mare.pptx

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Cursuri privind alimentația specială

I. CONSUMUL ALIMENTAR RISCURI ŞI TENDINŢE ÎN ALIMENTAŢIE În ultimele 2 decade, atât datele din anchetele familiale, cât şi cele furnizate de FAO...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Circuit Islanda

1. Alegerea tipului de program turistic Programul turistic propus este un circuit in Islanda dupa cum urmeaza: Durata programului turistic este de...

Tehnologia preparării bucatelor de bază din pește

Introducere Pestele este considerat una dintre sursele principale ale alimentatiei oamenilor. In alimentatia umana pestele detine o pondere...

Tehnologia preparării bucatelor de bază din pește prăjit

Introducere: Bucatele calde de peste ocupă un loc important în sortimentul de bucate pregătite la întreprinderile alimentatiei publice. Pestele...

Islanda - managementul exemplar al destinației turistice

Introducere Undeva în apropiere de Cercul Polar, între Marea Groenlandei şi Atlanticul de Nord, pe o insulă clădită din joaca focului şi a apei, a...

Tehnologia de obținere și fabricare a conservelor din pește

1. IMPORTANȚA ECONOMICĂ ȘI ALIMENTARĂ A PEȘTELUI Sistemul mondial al produselor mării prezintă o specificitate marcantă, comparativ cu piețele...

Gustări reci din pește

Introducere Pestele nu numai ca este o excelenta sursa de proteine, ci protejeaza impotriva aparitiei multor boli daca este consumat cu...

Conservarea Peștelui și a Produselor Obținute din Pește

1.Caracteristicile materiei prime și a produsului finit. 1.1 Caracteristicile materiei prime. Peștele (fig 1.1) este un animal vertebrat,...

Piața turistică a Islandei

Introducere. Elemente de cadru general. Islanda, cea mai nordica tara a Europei, unde vara soarele nu apune deloc, este o tara a carei industrie...

Ai nevoie de altceva?