Importanta vitaminelor in organism

Cuprins proiect Cum descarc?

Argument .4
Capitolul I
1.1 Notiuni generale despre Vitamine ..5
1.2 Clasificarea vitaminelor .6
1.2.1 Vitamine hidrosolubile .9
1.2.2 Vitamine lipoosolubile .12
Capitolul II
2.1 Vitaminele in alimentatie ...15
2.2 Necesarul de vitamine si sursa acestora .17
Concluzie ...24
Bibliografie 25


Extras din proiect Cum descarc?

Argument
Termenul de vitamina este folosit pentru a descrie un anumit compus organic de care organismul are nevoie, dar pe care nu il poate produce singur. In principal, vitaminele servesc drept catalizatori pentru anumite reactii din corpul nostru.
Daca acesti catalizatori lipsesc, cum este in cazul carentelor vitaminice, functiile normale ale organismului nu mai functioneaza corect si astfel apare riscul crescut de dezvoltare a bolilor.
Vitaminele pot fi luate in mare parte din alimentatie insa exista si situatii speciale, cum este cazul vitaminelor K si D. De exemplu, vitamina K este produsa in conditii speciale de catre organism, mai exact de anumite bacterii prezente in intestin, iar vitamina D are nevoie de putin "ajutor" din partea razelor soarelui pentru a ajunge in corp.
Vitaminele sunt compusi organici prezenti in cantitati mici in alimentele de origine animala si vegetala si care sunt indispensabili supravietuirii organismului. Vitaminele (majoritatea lor, facand exceptie doar vitamina D3) nu pot fi sintetizate de catre organismul uman. Din acest motiv este foarte important ca vitaminele sa fie prezente in cantitati suficiente in hrana noastra, in caz contrar trebuie sa ne completam dieta cu suplimente nutritive. Denumirea de vitamine le-a fost atribuita de chimistul polonez K. Funk, cel care a descoperit tiamina (vitamina B1).
La ora actuala cunoastem aproximativ 20 de vitamine importante din punct de vedere nutritional si care isi completeaza reciproc actiunile pozitive. Denumirea lor este desemnata prin literele mari ale alfabetului (si un indice, la unele dintre ele) sau se folosesc denumirile chimice, de exemplu retinol in loc de vitamina A, piridoxina in loc de vitamina B6, acidul folic in loc de vitamina B9 sau acid ascorbic in loc de vitamina C.
Pentru ca vitaminele functioneaza completandu-se reciproc. Aportul dezechilibrat sau nivelele neechilibrate de vitamine -  cand vitaminele se gasesc intr-un raport diferit -  poate da nastere la tulburari de metabolism, tulburari de absorbtie ale celorlate vitamine, minerale sau altor nutrienti importanti.
In produsele naturale, diferitele tipuri ale vitaminei B niciodata nu se gasesc individual, doar sub forma de complex. In natura vitamina B este prezenta sub aceasta forma de milioane de ani. Diferitele tipuri ale ei conlucreaza pentru a dezvolta efecte asupra fiecarei etape ale metabolismului. Din acest motiv nu prea are sens sa cumparam de la farmacie de exemplu vitamina B6 in scopul de a trata vre-o boala, pentru ca nu va avea efect. Dar daca un preparat contine intreaga gama din complexul de vitamine B, efectul lor va fi uimitor. In afara de sistemul nervos, cele mai mari efecte se prezinta la nivelul muschilor, sistemului digestiv, pielii, parului, ochilor si a ficatului.
Exceptii exista doar in situatii speciale, in caz de boala, cand medicul prescrie doar un singur tip de vitamina B. In acest caz trebuie respectate indicatiile medicului.
Doza zilnica recomandata (DZR) este cantitatea de vitamine estimata, necesara pentru cresterea si dezvoltarea unui copil sanatos si pentru prevenirea carentelor de micronutrienti. Cu alte cuvinte, DZR este practic cantitatea care previne boala cauzata de deficienta de vitamine la o persoana sanatoasa. Aceasta doza insa nu este neaparat egala cu cantitatea optima. Pentru a determina cantitatea optima, in afara de necesitatile specifice, individuale trebuie sa mai luam in considerare si alte circumstante. Acestea sunt tulburarile de metabolism, stresul semnificativ, diverse boli.
Capitolul I
1.1 Notiuni generale despre
VITAMINE
Vitaminele sunt substante chimice organice necesare in cantitati mici pentru ca organismul sa fie sanatos. Majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, deci ele trebuie obtinute din alimentatie.Termenul de vitamine nu cuprinde alti nutrienti esentiali cum ar fi mineralele, acizii grasi esentiali sau aminoacizii esentiali.
Suplimentarea cu vitamine este larg raspandita in ziua de azi. Multor alimente li se adauga vitamine in plus fata de ce contin initial in timpul procesului de fabricatie. Una din problemele suplimentarii cu vitamine este faptul ca multe dintre ele cresc in mod semnificativ apetitul. 
In ziua de astazi, obezitatea este o problema serioasa, iar suplimentarea cu vitamine o poate crea sau accentua. Exista oameni care au devenit obezi din cauza suplimentarii cu vitamine in copilarie sau adolescenta.
Termenul de vitamina a fost folosit pentru prima data de biochimistul polonez Casimir Funk in 1912. Vita, in limba latina, inseamna viata, iar sufixul -amina este pentru amine; la momentul respectiv se credea ca toate vitaminele sunt amine. Acum insa se stie ca nu este asa.
Importanta mancarii anumitor alimente pentru pastrarea sanatatii a fost recunoscuta cu mult inainte sa se fi identificat vitaminele. Egiptenii antici stiau ca daca hraneau un pacient cu ficat, acesta se va vindeca de orbire de noapte, acum stiindu-se ca este cauzata de o deficienta de vitamina A.
In 1747, chirurgul scotian James Lind a descoperit ca citricele si preparatele din ele previn scorbutul, o boala letala, in care colagenul nu se formeaza corect si caracterizata prin vindecari lente, sangerari ale gingiilor si dureri acute.
In 1753, Lind a publicat Tratat asupra Scorbutlui. Totusi, descoperirea sa nu era unanim acceptata. In expeditiile Marinei Regale din secolul XIX, de exemplu, se credea ca scorbutul era prevenit de o igiena buna la bordul navei, exercitii fizice regulate si mentinerea moralului ridicat al echipajului, in locul unei diete bazata pe mancare proaspata, asa ca aceste expeditii au continuat sa fie compromise de scorbut. In acea perioada, cand Robert Falcon Scott a facut cele doua expeditii in Antarctica la inceputul secolului XX, teoria medicala general acceptata era ca scorbutul era cauzat de mancarea la conserva contaminata.
In 1881, chirurgul rus Nikolai Lunin a hranit soareci cu un amestec artificial de toti constituentii laptelui cunoscuti la momentul respectiv, adica proteine, grasimi, carbohidrati si saruri. Acestia au murit, in timp ce soarecii hraniti cu lapte natural s-au dezvoltat normal. A formulat o concluzie precum ca "un aliment natural ca laptele trebuie deci sa contina, pe langa ingredientele principale cunoscute, mici cantitati de substante necunoscute esentiale vietii" 
Concluzia trasa de el a fost respinsa de ceilalti cercetatori, care nu au putut sa reproduca rezultatele experimentelor sale. O diferenta a fost faptul ca el a folosit zahar normal (zaharoza), pe cand ceilalti cercetatori au folosit zahar din lapte (lactoza), care inca mai continea cantitati de vitamina B.


Fisiere in arhiva (1):

  • Importanta vitaminelor in organism.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1." Totul despre alimentatia sanatoasa " Editura Niculescu, Radu Olinescu 
2. Internet
3. " Noua Biblie a Vitaminelor" Earl Mindell, Hester Mundis


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!