Extras din proiect
Lipozomii sunt agregate artificial închise, care separă două medii apoase, unul interior şi altul în exterior. Sunt formaţi din lipide asociate în structură de bistrat, distribuite concentric în alternanţă cu compartimente apoase. Asemănarea structurală cu membranele biologice a condus la folosirea lor ca modele în studiul propietăţilor funcţionale a acestora, precum permeabilitatea, potenţialul de membrană, transportul membranar.
Clasificarea lipozomilor are la bază
dimensiunea şi metoda prin care s-au
obţinut. În acest sens, se cunosc următoarele tipuri de lipozomi :
Lipozomi multilamelari, MLV (multilamellar large vesicles); sunt lipozomi preparaţi prin agitare manuală şi au un diametru mediu de 400 nm -100µm;
Lipozomi unilamelari de mare dimensiune, LUV (large unilamellar vesicles); sunt lipozomii obţinuţi prin injectarea unor soluţii etanolice sau eterice de fosfolipide şi au un diametru mediu de 100nm – 500nm;
Lipozomi unilamelari de dimensiune mica, SUV (small unilamelar vesicles); sunt lipozomii obţinuţi prin folosirea ultrasunetelor şi au un diametru mediu de 20nm – 100nm;
Lipozomii unilamelari de dimensiuni foarte mari (giganţii), GUV (giant unilamellar vesicles), au dimensiunea cuprinsă între 500nm - 100µm.
Temperatura, este un factor ca înfluenţează substanţial starea de organizare a membranei: creşterea temperaturii peste temperatura de tranziţie de fază conduce la trecerea fosfolipidelor din starea organizată de gel în stare dezorganizată de fluid.
Compoziţia bistratului, permite controlul fluidităţii membranei, parametru care intervine în stabilitatea lipozomilor şi în fenomenul de eliberare a componentelor încapsulate.
pH-ul mediului apos. Partea polară a unei molecule de fosfolipid poate fi încarcată electric sau poate avea structură amfionică. În aceste condiţii, valoarea ph-ului influenţează sarcina electrică a capului „polar” , respectiv gradul său de hidratare.
Presiunea osmotică. Membranele fosfolipidice se comportă ca membrane semipermeabile. Ele se opun trecerii moleculelor componentelor încapsulate, dar permit trecerea moleculelor de apă.
Conținut arhivă zip
- Lipozomi - De la Cap la Coada.ppt