Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 96 în total
Cuvinte : 12413
Mărime: 4.18MB (arhivat)
Publicat de: Timea Baciu
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prisecaru Maria
A fost lucrarea mea de licenta sustinuta la facultatea de biologie din cadrul Universitatii de Stat din Bacau

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. 1. BIOSINTEZA COLESTEROLULUI 5
  3. 1.1.METABOLISMUL COLESTEROLULUI 6
  4. 1.1.1. REGLAREA SINTEZEI DE COLESTEROL 10
  5. 1.1.1.1. Reglarea colesterolosintezei in ficat 11
  6. 1.1.1.2. Reglarea prin foame 12
  7. 1.1.1.3. Rolul acizilor biliari si al circuitului entero-hepatic 12
  8. 1.1.1.4. Reglarea colesterolosintezei in intestinul subtire 13
  9. 1.2.DIGESTIA, ABSORBTIA SI TRANSPORTUL COLESTEROLULUI 14
  10. 1.2.1. COLESTEROLUL TISULAR 17
  11. 1.2.2. COLESTEROLUL PLASMATIC 18
  12. 1.2.2.1.Factorii care modifica nivelul plasmatic al colesterolului 20
  13. 1.2.3. BENEFICIILE SCADERII CONCENTRATIEI PLASMATICE A COLESTEROLULUI 21
  14. 1.3. CATABOLISMUL COLESTEROLULUI 22
  15. 1.3.1. ACIZII BILIARI 23
  16. 1.3.2. IMPLICAREA COLESTEROLULUI IN PATOLOGIE 25
  17. 1.3.3. HIPOLIPOPROTEINEMIILE 27
  18. 1.3.4. HIPERLIPOPROTEINEMIILE 27
  19. 1.3.4.1. Hiperlipoproteinelemia de ti p 1 28
  20. 1.3.4.2. Hiperlipoproteinemia de tip 2 29
  21. 1.3.4.3. Hiperlipoproteinemia de tip 3 29
  22. 1.3.4.4. Hiperlipoproteinemia de tip 4 30
  23. 1.3.4.5. Hiperlipoproteinemia de tip 5 30
  24. 2. COLESTEROLUL SI ATEROSCLEROZA 31
  25. 2.1.CRESTEREA CONCENTRATIEI LDL SI ATEROSCLEROZA 31
  26. 2.2.IMPLICAREA RADICALILOR LIBERI IN PRODUCEREA ATEROSCLEROZEI 32
  27. 2.3.FACTORII DE RISC 34
  28. 2.4.DIETA INDICATA PERSOANELOR CU ATEROSCLEROZA SI , IN GENERAL, PREDISPUSE LA BOLI CARDIOVASCULARE 35
  29. 2.4.1.SFATURI GENERALE 35
  30. 2.4.2.PRINCIPII DE BAZA ALE REGIMULUI 36
  31. 2.4.3.DIETA IN ATEROSCLEROZA 37
  32. 2.4.4.PRINCIPII DE ALIMENTATIE 39
  33. 2.4.5.PIRAMIDA ALIMENTATIEI SANATOASE 45
  34. 3. STUDIUL NATIONAL TRANSVERSAL CARDIO-ZONE 47
  35. 4. REZULTATE PERSONALE 52
  36. 4.1.MOTIVATIA ALEGERII TEMEI 52
  37. 4.2.MATERIALUL CLINIC 52
  38. 4.3.PRINCIPIUL METODEI 53
  39. 4.4.REZULTATELE OBSERVATIILOR 55
  40. 4.5.DISCUTIA REZULTATELOR 73
  41. 4.6.CONCLUZII 74
  42. 4.7. BIBLIOGRAFIE 76

Extras din proiect

INTRODUCERE

Daca asistam la mari progrese in tehnologie, stiinta, nu acelasi lucru se poate spune despre pastrarea sanatatii, a calitatii mediului ambient. Poluarea excesiva a solului, aerului si apei, utilizarea unor adjuvanti sintetici in produsele alimentare a dus la generarea unor boli cu impact negativ asupra metabolismului. Excesele alimentare si stresul au influentat acest metabolism pe liniile sale cardinale, intre care si palierul lipidic.

“Mananc, deci exist” – reprezinta parafrazarea unui dicton celebru si, in acelasi timp un adevar fundamental: alimentatia este conditia indispensabila pentru existenta si dezvoltarea lumii vii.

Niciodata in istoria omenirii nu a existat o asemenea abundenta de alimente, ca in prezent. Niciodata omenirea nu si-a asigurat un nivel de trai atat de ridicat, de comod, supratehnicizat, ce a permis cresterea mediei de viata. Si totusi, ceva nu merge !

Cu toate ca sta in puterea noastra sa avem o alimentatie echilibrata, totusi alegem calea cea mai usoara, presarata cu tentatii culinare gustoase, dar nu prea sanatoase. Nu-i de mirare, atunci, ca statisticile consemneaza la nivel global cresterea alarmanta a numarului de supraponderali si obezi, precum si a incidentei bolilor generate de o nutritie dezechilibrata.

Fara indoiala, progresul- prin insasi definitia cuvantului- este ceva pozitiv, dar exista si reversul medaliei: multi dintre noi, prinsi in mirajul confortului si comoditatii generate de tehnologia avansata, se vor trezi prea tarziu, cand stilul de viata nesanatos a permis deja instalarea bolii.

Si totusi, nici atunci nu este totul pierdut! Trebuie doar sa invatam sa tinem cont de informatiile care abunda in domeniul alimentatiei sanatoase, sa le asimilam si sa incercam sa le punem in practica.

Excesul de lipide a dus la cresterea incidentei diabetului, a bolilor cardio-vasculare in proportii ingrijoratoare.

Un factor hotarator in diagnosticarea si tratarea acestor dezordini metabolice lipidice, il are si investigatia biochimica, care pune la indemana metode rapide de monitorizare a principalilor parametrii lipidici: lipidele totale, colesterolul si trigliceridele. In plus, logistica biochimica moderna a reusit si separarea unor fractiuni din acesti compusi.

In acest context, alegerea temei mele a vizat un aspect care evidentiaza o relatie intre variabilitatea acestor parametri in functie de varsta, sex, tipuri de maladii si gradul afectarii.

1.BIOSINTEZA COLESTEROLULUI

In organism, colesterolul este sintetizat pornindu-se de la precursori simpli. Tesuturile care detin primele locuri in ceea ce priveste productia de colesterol sunt: ficatul, intestinul, cortexul adrenalelor si glandele sexuale.

Substanta nervoasa este sediul unei sinteze active de colesterol, in timpul mielinizarii nervilor din ultima perioada a vietii intrauterine si imediat dupa nastere, si acest fond de colesterol este metabolic inert. Colesterolul sintetizat in testicule, ovare, adrenale este utilizat in situ pentru sinteza hormonilor specifici si nu participa la circuitul metabolic al colesterolului. Ficatul este furnizorul principal de colesterol plasmatic si este locul de tranzit al colesterolului din alte tesuturi. Locul al doilea il detine intestinul.

Materia prima pentru sinteza colesterolului este acetil-CoA, care poate fi obtinuta din glucide, grasimi, aminoacizi. Glucidele genereaza acetil CoA prin degradarea la acid piruvic, via secventa Embden-Meyerhof si decarboxilare oxidative a acestui metabolit; acizii grasi, prin beta-oxidare; aminoacizii prin dezaminare si remanierea catenelor ternare dau nastere la acetil-CoA. Grasimile, care dau cea mai mare cantitate de acetil-CoA, sunt materia prima principala pentru sinteza colesterolului.

Colesterolul cuprinde 27 atomi de carbon ce provin din resturile de acetil ale acetil-CoA. Pentru obtinerea unei molecule de colesterol se utilizeaza 18 molecule de acetil-Coa, in cursul biosintezei pierzandu-se 9 atomi de carbon. Biosinteza colesterolului poate fi impartita in mai multe.

1.1.METABOLISMUL COLESTEROLULUI

Colesterolul indeplineste in organism urmatoarele functii:

- in stare libera sau sub forma de esteri, participa la edificarea structurilor lipoproteice celulare si a lipoproteinelor solubile din plasma. Creierul, si in special substanta nervoasa alba este bogata in colesterol. Spre deosebire de alte tesuturi care cuprind esteri ai colesterolului, in substanta nervoasa se afla numai colesterol liber.Continutul in colesterol al creierului si nervilor creste in perioada de mielinizare, apoi ramane constant in tot restul vietii.

Preview document

Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 1
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 2
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 3
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 4
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 5
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 6
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 7
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 8
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 9
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 10
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 11
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 12
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 13
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 14
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 15
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 16
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 17
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 18
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 19
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 20
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 21
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 22
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 23
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 24
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 25
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 26
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 27
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 28
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 29
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 30
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 31
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 32
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 33
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 34
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 35
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 36
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 37
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 38
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 39
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 40
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 41
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 42
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 43
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 44
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 45
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 46
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 47
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 48
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 49
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 50
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 51
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 52
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 53
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 54
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 55
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 56
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 57
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 58
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 59
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 60
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 61
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 62
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 63
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 64
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 65
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 66
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 67
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 68
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 69
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 70
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 71
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 72
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 73
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 74
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 75
Observații privind variabilitatea normală și patologică a colesterolului ca parametru major al metabolismului lipidic - Pagina 76

Conținut arhivă zip

  • Observatii Privind Variabilitatea Normala si Patologica a Colesterolului ca Parametru Major al Metabolismului Lipidic
    • LUCRARE DE LICENTA COL.doc
    • prezentare lucrare de licenta colesterolul.ppt

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Ai nevoie de altceva?