Poluarea Biologica a Apei

Cuprins proiect Cum descarc?

INTRODUCERE 4
1. POLUAREA BIOLOGICA A APEI 6
1.1. Indicatori de contaminare fecala 7
1.2. Familia Enterobacteriaceae 8
1.2.1. Taxonomia familiei Enterobacteriaceae 8
1.2.2. Caracterizarea generala a familiei Enterobacteriaceae 9
1.2.3. Grupul germenilor coliformi 10
1.2.3.1 Genul Escherichia 11
1.2.3.2. Aspecte privind patogenitatea speciei E. coli 12
1.2.3.3. Genul Citrobacter 14
1.2.3.4. Genul Klebsiella 16
1.2.3.5. Genul Enterobacter 17
2. DESCRIEREA GEOGRAFICA A ZONEI SI DATE PRIVIND STATIA DE TRATARE A APEI GILAU 18
2.1. Descrierea geografica 18
2.2. Date privind Statia de tratare a apei Gilau 19
3. MATERIALE SI METODE 21
3.1. Recoltarea, transportul si pastrarea probelor de apa 21
3.2. Metode utilizate pentru determinarea germenilor coliformi 21
3.2.1. Germenii coliformi totali 21
3.2.2. Germeni coliformi fecali (termotoleranti) 23
3.3. Teste biochimice pentru diferentierea enterobacteriaceelor 24
3.3.1. Testele IMVIC 24
3.3.1.1.Evidentierea indolului 24
3.3.1.2. Reactia la rosu de metil 25
3.3.1.3. Reactia Voges-Proskauer 25
3.3.1.4. Testul cultivarii pe mediu cu citrat de sodiu 26
3.4. Analize enzimologice 26
3.4.1. Activitatea catalazica 27
3.4.2. Activitatea fosfatazica 27
3.4.3. Activitatea dehidrogenazica 28
4. PUNCTELE DE PRELEVARE A PROBELOR 29
5. REZULTATE SI DISCUTII 30
5.1. Analizele privind poluarea fecaloida a apelor 30
5.1.1. Determinarea numarului de germeni coliformi totali 31
5.1.2. Determinarea numarului de germeni coliformi fecali (termotoleranti) 33
5.2. Rezultatele testelor biochimice pentru diferentierea enterobacteriaceelor 35
5.2.1. Testele IMVIC 36
5.3. Analize enzimologice 39
CONCLUZII 43
B I B L I O G R A F I E 44


Extras din proiect Cum descarc?

INTRODUCERE
Conform legii 458/2002 apa potabila trebuie sa fie sanogena si curata, ceea ce inseamna ca trebuie sa fie lipsita de orice fel de microorganisme, paraziti sau orice fel de substante care prin numar sau concentratie pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana.
Apa este un lichid prin excelenta biologic. Ea nu este numai un mediu care contine in solutie gaze, substante minerale sau organice, ci este si un mediu viu. Gratie oxigenului, gazului carbonic si sarurilor minerale pe care le contine, ea face posibila viata animala si vegetala. Miliarde de fiinte microscopice se afla pe fundul lacurilor si al raurilor sau se gasesc in suspensie in apele lor, actionand asupra compozitiei chimice a apei.
Acest mediu viu, care in mod nemijlocit da viata solului, florei si faunei, este tulburat de apele reziduale, industriale sau urbane. Modificarile sunt de ordin fizic, chimic, biologic sau chiar bacteriologic.
Poluarea apelor este definita in diverse moduri. Astfel, Conferinta de la Geneva din 1961 o prezinta ca ,,modificarea directa sau indirecta a compozitiei sau starii apelor unei surse oarecare, ca urmare a activitatii omului, astfel incat apele devin inadecvate utilizarilor pe care le au in mod obisnuit, ridicand un risc pentru sanatatea omului si pentru integritatea ecosistemelor acvatice".
Apa contaminata este intim legata de incidenta si raspandirea bolilor infectioase. Patologia infectioasa de natura hidrica este cunoscuta sub forma epidemiei, care este cea mai frecventa , dar si cea mai grava forma de manifestare a infectiilor hidrice, cat si sub forma endemiei hidrice, in zonele in care nivelul de igiena este scazut si populatia consuma apa de suprafata netratata.
In tarile in curs de dezvoltare mor anual peste 25 milioane de oameni din cauza agentilor patogeni si a substantelor poluante prezente in apa potabila. Iar diareea, care provoaca o deshidratare puternica si malnutritie, face anual 3 milioane de victime in randul copiilor sub 5 ani, cotand pentru un sfert din mortalitatea acestei grupe de varsta. De fapt, maladiile diareice ocupa locul al doilea ca mortalitate in topul bolilor infectioase, dupa afectiuni respiratorii acute.
Agentii patogeni umani care prolifereaza in mediul acvatic pot provoca hepatita A, salmonela, si diverse tipuri de maladii diareice asociate cu E. coli, holera, febra tifoida si dizenteria. Unii agenti patogeni sunt transmisi prin intermediul apei potabile infectate sau prin consumare pestilor si scoicilor contaminate; altii sunt raspanditi prin practicarea inotului in ape infectate , iar alta categorie de agenti patogeni sunt transmisi de purtatori din randul insectelor sau melcilor acvatici.
In prezentul referat am incercat sa mai surprindem cateva preocupari legate de poluarea mediilor acvatice si in special a raului Somesul Mic. In primele capitole ale lucrarii sunt prezentate caracterele generale ale microorganismelor studiate, aspecte legate de patogenitatea acestora. In continuare sunt prezentate cercetarile pe care le-am efectuat si rezultatele obtinute.
1. POLUAREA BIOLOGICA A APEI
Poluarea biologica a apei este consecinta deversarii deseurilor menajere (formate in cea mai mare parte din substante organice), care, prin fermentare modifica aciditatea, continutul in oxigen si alte gaze dizolvate, compozitia chimica a mediului acvatic. In afara de acestea, deseurile menajere contin in general si bacterii patogene si virusuri pe care procedeele clasice de epurare nu ii pot distruge intotdeauna.
Apa fecaloid-menajera si apa uzata de la abatoare si fermele de animale contin agenti infectiosi din rezervorul animal-uman.
Animalele si oamenii bolnavi ca si purtatorii asimptomatici elimina agenti patogeni care pot mai tarziu sa apara in apa reziduala, namolul activ de la statiile de epurare si in apa de suprafata.
Asemenea agenti patogeni sunt reprezentati de virusuri, paraziti, fungi si bacterii. Aceste microorganisme patogene transmisibile prin apa pot provoca boli infectioase, care in functie de natura microorganismului, (virus, bacterie, ciuperca, protozoar) pot fi boli bacteriene (febra tifoida, holera), boli virotice (poliomielita, hepatita endemica) respectiv boli parazitare (amibiaza sau dizenteria amibiana, lambliaza sau giardiaza, tricomoniaza, fasciolaza).
Cateva protozoare patogene sunt prezente in namolul activ, apele reziduale de canal si apele de suprafata. De exemplu Entamoeba, Giardia, Cryptosporidium; precum si protozoare potential patogene cum sunt Trichomonas, Hartmanella, Naegleria si Balantidium.
Unii fungi, ca de exemplu Histoplasma, Candida si Trichophyton pot fi prezenti in aceste medii.
Cele mai importante genuri si specii de bacterii patogene care pot contamina apa sunt: Salmonella, Vibrio, Leptospira, Shigella, Escherchia coli, Yersinia, Campylobacter, Francisella, Brucella, Pseudomonas, Aeromonas, Listeria, Staphylococcus, Mycrobacterim, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Legionella.
Materiile fecale deversate fara tratament sunt deosebit de periculoase pentru sanatatea publica, deoarece pot contine virusuri filtrabile. Virusurile enterice rezista la antiseptice, ca si cel poliomielitei. Pentru prepararea vaccinului antipoliomielitic a fost utilizata a tulpina virala izolata din apa care alimenta un mare oras.
Virusurile transmisibile prin intermediul apei sunt adenovirusuri, enterovirusuri, reovirusuri, virusul hepatitei A.
Apa poate fi o sursa de infectare cu o serie de nematode, ca de exemplu: Enterobium vermicularis, Ascaris lumbricoides, Oncocerce volvus, Dibotriocephalus latus, Trematodela care provoaca boli parazitare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Poluarea Biologica a Apei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!