Reglarea Activitatii Sistemului Cardiovascular

Extras din proiect Cum descarc?

1. REGLAREA ACTIVITATII SISTEMULUI CARDIOVASCULAR
Aparatul cardiovascular asigura circulatia sangelui in organism, printr-un sistem inchis de vase (artere, capilare, vene). Propulsia sangelui prin arborele vascular se datoreaza inimii, a carei activitate neintrerupta de pompa creaza si mentine o diferenta de presiune intre capatul arterial si cel venos al arborelui vascular.
Aparatul circulator formeaza o unitate; nu se poate analiza separat reglarea activitatii inimii si cea a vaselor, deoarece mecanismele adaptative actioneaza concomitent si coordonat atat asupra inimii, modificand frecventa si forta de contractie, cat si asupra vaselor, determinand modificari ale calibrului lor. Reglarea circulatiei cuprinde totalitatea mecanismelor nervoase si umorale prin care circulatia sangelui este adaptata la necesitatile nutritive, de respiratie etc. ale tesuturilor aflate in activitate. Asa de exemplu, o activitate musculara intensa este insotita de o crestere a debitului cardiac de la 4-6 litri/min (in repaus) la 20-35litri/minut. 
Ce rol are aparatul cardiovascular ?
Principalul rol al aparatului cardiovascular este de a transporta sange prin organism pe doua cai:
* circulatia mare;
Ventriculul stang (mai voluminos decit ventriculul drept) al inimii primeste de la atriul stang sange incarcat cu oxigen inspirat de plamani si il pompeaza prin aorta si artere spre celule, tesuturi si organe pentru a le oxigena;
* circulatia mica;
Ventriculul drept al inimii primeste de la atriul drept sange incarcat cu bioxid de carbon de la celule si il pompeaza prin artera pulmonara spre plamani pentru a fi evacuat prin expiratie;
Un aspect important al reglarii cardiovasculare este adaptarea permanenta a circulatiei in functie de solicitarile organismului, cele mai frecvente fiind: modificarea pozitiei corpului, efortul fizic, perioada digestiva, termoreglarea etc.
Activitatea inimii se adapteaza pemanent in concordanta cu activitatea intregului organism, dupa necesitatea de oxigen. Reglarea si adaptarea activitatii inimii se face prin mecanisme intrinseci si extrinseci. Mecanismele intrinseci constau in reglarea activitatii inimii prin cresterea sau scaderea cantitatii de sange ce soseste in atrii si trece in ventricule si prin cresterea presiunii arteriale. Mecanismele extrinseci pot fi nervoase si umorale.
1.1 Reglarea nervoasa a activitatii inimii
Reglarea nervoasa se realizeaza de sistemul nervos simpatic si parasimpatic cu ajutorul inervatiei extrinseci. 
Sistemul nervos simpatic actioneaza autonom, fara control constient, si pregateste corpul pentru actiuni in situatii periculoase:
o cresterea ritmului cardiac
o constrictia vaselor sanguine
o dilatarea pupilelor
o piloerectia (pielea gainii)
o dilatarea bronhiilor
o scaderea motilitatii intestinului gros
o cresterea transpiratiei
o cresterea presiunii sanguine.


Fisiere in arhiva (2):

  • Reglarea Activitatii Sistemului Cardiovascular
    • Reglarea Activitatii Sistemului Cardiovascular.docx
    • Reglarea Activitatii Sistemului Cardiovascular.pptx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!