Tehnici Moderne de Depoluare a Solului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 6297
Mărime: 441.07KB (arhivat)
Publicat de: Angela Badea
Puncte necesare: 8
Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău Facultatea de Inginerie Specializarea: Stiinta şi ingineria produselor alimentare

Cuprins

  1. MEMORIU TEHNIC
  2. 1. Surse de poluare şi poluanţi ai solurilor.
  3. 2. Noţiuni privind tehnologiile de depoluare a solurilor.
  4. 2.1. Aspecte cu privire la migrarea poluanţilor în zona nesaturată a solurilor.
  5. 2.2. Criterii de clasificare a metodelor de depoluare a solurilor.
  6. 2.3. Tehnologii de depoluare după locul de aplicare al tehnologiei de depoluare.
  7. 2.4. Tehnologii de depoluare a solurilor după principiile tehnice.
  8. 2.4.1 Tehnologii fizice de depoluare .
  9. 2.4.2 Tehnologii chimice de depoluare.
  10. 2.4.3.Tehnologii termice de depoluare.
  11. 2.4.4 Tehnologii biologice de depoluare.
  12. 3. Ameliorarea solurior cu metale grele.
  13. 3.1. Ameliorarea solurilor poluate cu reziduuri petroliere.
  14. 3.2. Tehnologii de ameliorare a solurilor poluate cu reziduuri petroliere.
  15. BIBLIOGRAFIE.

Extras din proiect

MEMORIU TEHNIC

Solul este stratul de la suprafaţa pământului, afânat, moale, friabil, care împreună cu atmosfera constituie mediul de viaţă al plantelor.

Solul s-a format din roci, sub influenţa factorilor pedogenetici: clima, microorganisme, vegetaţie, relief. Transformările rocilor în timp au fost profunde, astfel încat solul apare ca un corp natural, distinct, deosebit de roca mamă. Durata de generare este mare, astfel încat pentru a se forma pe cale naturala 3 cm de sol sunt necesari 300-1000 de ani, iar pentru 20 cm de sol, 7000 de ani.

Compoziţia solului este dată de: substanţe minerale rezultate din degradarea şi alterarea rocilor şi mineralelor, ca de exemplu: SiO2, FeOx, CaCO3, CaSO4; substanţe organice specifice, produse prin transformarea chimică a resturilor vegetale. De exemplu: acizi humici, celuloza, hemiceluloza, aldehide, alcooli, fenoli, grăsimi, aminoacizi, albumine. Resturile vegetale şi animale se descompun sub influenţa microflorei şi microfaunei existente în sol, în compuşi simpli (CO2, H2O, NH3), din care microorganismele sintetizează compuşi organici. Compoziţia solului recoltat de pe 1 ha (aproximativ 100 t) este următoarea : rădăcini 2-6 %, microorganisme 1-2 %, substanţe minerale 8-12 % , substanţe organice 80-85 % .

Solul conţine un ansamblu complex de micro şi macroorganisme, aflate într-un echilibru biologic, care acţionează asupra compuşilor. Astfel, macrofauna aerează solul, îl structurează, îi îmbunătăţeşte fertilitatea. Microorganismele (bacterii, alge verzi) transformă compuşii carbonului în CO2 şi CH4, amoniu în nitraţi, sau azot, iar alte microorganisme fixează azotul atmosferic. Ciupercile ajută absorbţia apei şi a microelementelor în rădăcini. Tot microorganismele descompun unele substanţe poluante, inclusiv pesticidele şi fertilizanţii, dar nu în totalitate.

Solurile sunt supuse unor procese continue de degradare şi alterare. Degradarea reprezintă procesul de mărunţire şi dispersare al rocilor şi mineralelor în fragmente mai mici, sub influenţa temperaturii, apei, vântului, gravitaţiei şi vieţuitoarelor. Procesul este irevesibil.

Alterarea reprezintă totalitatea proceselor chimice la care sunt supuse rocile şi mineralele sub acţiunea apei, acizilor minerali sau organici şi ai sărurilor. Degradarea şi alterarea acţionează simultan.

În prezent, şi în România, gospodărirea şi asigurarea unor condiţii de calitate bună a solurilor, a devenit o problemă majoră în contextul alinierii ţării noastre la standardele şi cerinţele impuse pe plan mondial în ceea ce priveşte protecţia mediului şi a resurselor naturale.

De asemenea, poluarea solului cu produse petroliere, face parte dintre cele mai evidente probleme de mediu cu care se confruntă România în ultimii ani, având în vedere ritmul tot mai accelerat şi intensiv de folosire a acestor substanţe (specific ţărilor în curs de dezvoltare) pentru satisfacerea nevoilor de energie. Se observă că atât în România cât şi în lume în fiecare an se raportează o multitudine de deversări accidentale sau deliberate de produse petroliere pe sol sau în ape, ceea ce cauzează probleme economice, sociale şi de mediu.

Asigurarea protecţiei calităţii solurilor, ca mijloc de creştere a resurselor de sol, cât şi pentru protecţia mediului înconjurător, prevede printre altele utilizarea unor procedee şi tehnologii de depoluare menite să neutralizeze sau să blocheze fluxul de poluanţi şi care să asigure eficienţa dorită şi aplicarea legislaţiei privind protecţia calităţii solului.

Figura 1. Factorii ce definesc calitatea solului

Metodele convenţionale de depoluare a solurilor contaminate cu produse petroliere se aplică cu succes la scară internaţională, însă majoritatea acestora prezintă următoarele inconveniente: generarea unor efluenţi lichizi sau gazoşi ce necesită o tratare/depozitare suplimentară, perioade mari de operare, dificultăţi de monitorizare şi control, costuri ridicate de capital şi operare. Dezavantajele menţionate, corespunzătoare tehnologiilor respective, conduc la limitarea sau chiar imposibilitatea aplicării acestor tehnici de depoluare la nivel naţional, în condiţiile economice actuale ale României.

Pe plan mondial se observă tendinţa de dezvoltare a unor metode simple, rapide, ieftine şi eficiente, care să asigure prin aplicarea lor în-situ blocarea migrării poluanţilor din zona deversării de produs petrolier în subteran sau alte zone învecinate, distrugerea poluanţilor şi refacerea cadrului natural. Cercetările realizate de Choi H. şi Cloud R.M. /1992/, Schatsberg P. /1971/, subliniază faptul că metoda folosirii sorbenţilor în cazul unor scurgeri de produse petroliere este foarte eficientă şi nu prezintă riscuri pentru mediu. Materialele sorbente fiind folosite ca materiale de prevenire a propagării şi dispersiei contaminanţilor.

Conform organizaţiei American Society for Testing and Materials (ASTM), materialele sorbente existente pe piaţă se pot clasifica după mai multe criterii: natura lor (natural organice, natural anorganice, sintetice), aspectul fizic (tip I – absorbanţi sub formă de pernuţe, pături; tip II – absorbanţii neţesuţi, polidisperşi; tip III – bariere din materiale absorbante învelite în diferite texturi; tip IV: reţele cu o impedanţă scăzută a migrării fluidelor), modul de aplicare (L-W: sorbenţi recomandaţi pentru absorbţia lichidelor de pe soluri şi apă, L: sorbenţi recomandaţi pentru absorbţia lichidelor de pe soluri, W: sorbenţi recomandaţi pentru absorbţia poluanţilor de pe apă, I-S: sorbenţi recomandaţi pentru absorbţia lichidelor din zonele industriale – substanţe chimice agresive), etc. Studiile făcute de Johnson R.F./1973/, Choi H. /1992/ şi alţii, arată superioritatea sorbenţilor naturali organici faţă de cei sintetici în aplicarea lor pentru depoluarea solurilor, având în vedere capacitatea lor de biodegradare. Dr.Ali Ghalambor /1995/ University of Southwestern Louisiana, arată că sorbenţii naturali dacă sunt folosiţi într-un mod corespunzător, pot fi mult mai eficienţi decât sorbenţii sintetici.

Bibliografie

1. Barnea M, Papadopol C.-,,Poluarea şi protecţia mediului", Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1975;

2. Ionescu Al.- ,,Efectele biologice ale poluării mediului", Editura Academiei RSR, 1973;

3. Cojocaru I. - ,,Surse, procese şi produse de poluare” Ed. Junimea, Iaşi, 1995;

4. Rojanschi.V şi colaboratorii,-,,Protecţia şi Ingineria Mediului”, Editura Economics, Bucureşti, 1997;

5. Moater E.- ,,Chimia şi protecţia Mediului”, Ed. Bibliotheca, Târgovişte, 2006;

6. Burtea Mariana Carmen- ,,Note de curs”, Univ. Dunărea de Jos, Facultatea de Inginerie Brăila, 2007;

7. Surpăţeanu.M, - ,,Elemente de Chimia Mediului”, Editura Matrix, Bucureşti, 2004;

8. Visan. S si colaboratorii,- ,,Mediul înconjurător Protecţie şi Poluare”, Editura Economică, 2000.

Preview document

Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 1
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 2
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 3
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 4
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 5
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 6
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 7
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 8
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 9
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 10
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 11
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 12
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 13
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 14
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 15
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 16
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 17
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 18
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 19
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 20
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 21
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 22
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 23
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 24
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 25
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 26
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 27
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 28
Tehnici Moderne de Depoluare a Solului - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Tehnici Moderne de Depoluare a Solului.docx

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Gestionarea Poluării Solului Contaminat cu Deșeuri Petroliere

INTRODUCERE Gestionarea deşeurilor, cunoscută și ca managementul deșeurilor, se referă la educația privind colectarea, transportul, tratarea,...

Deșeuri din industria de pielărie - încălțăminte

1. Îcadrarea deşeului Deşeurile din industriile pielăriei şi blănăriei (cod 04 01) Cod deşeu Conform HG 856/2002 Denumire deşeu 04 01 01...

Tehnici de Depoluare a Apei

CAPITOLUL I 1. INTRODUCERE 1.1. Poluarea si depoluarea apelor Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu...

Legislația mediului

CURS 1 Legislatia mediului • NOTIUNI INTRODUCTIVE privind protectia mediului In literatura juridica de specialitate si in reglementarile...

Depoluarea Solurilor

2. Solul-factor de mediu complex. Notiuni introductive Se spune adesea ca protectia mediului inconjurator este de fapt in zilele noastre o moda,...

Ai nevoie de altceva?