Instrumente pentru Asistarea Deciziei in Microsoft Excel

Extras din proiect Cum descarc?

Procesorul de tabele Excel, alaturi de facilitatile cunoscute de calcul tabelar, de generare de grafice si de exploatare a bazelor de date, poseda mai multe tehnici de prelucrare a datelor prin care informatia poate fi agregata, centralizata, regrupata, simulata sau optimizata.
Aceste facilitati sunt cunoscute sub numele de instrumente de sintetizare a informatiei si de asistare a deciziei si regrupeaza: instrumente de sintetizare (tabelele de ipoteze, tabele pivot, subtotalizari, consolidari), instrumente de simulare si optimizare (scenariile, tehnica valorii scop si solver-ul) si instrumente de previziune (functiile Trend si Forecast, previziuni prin grafice).
1. PIVOT TABLE
Tabela pivot, ca instrument de asistare a deciziei reprezinta o facilitate prin care datele dintr-o foaie de calcul pot fi permutate pentru a se pune in evidenta noi informatii. 
Tabela pivot permite crearea unui tablou de sinteza in care rubricile unui tabel sau unei baze de date pot fi permutate pe linie sau pe coloana, asupra datelor operandu-se agregari si calcule sub forma de totaluri, medii, min, max. etc. 
Aceste operatii sunt alese dintr-o lista de functii predefinite si se pot opera calcule diferite asupra acelorasi elemente supuse sintetizarii.
Deci tabela pivot este un instrument care permite o foarte elastica asociere a unor campuri intr-o maniera interactiva, fapt ce duce la regruparea datelor si prezentarea acestora intr-un mod sintetic.
Fig. 1. Baza de date pentru tabela pivot
Tabela pivot se creeaza selectand sursa datelor de sintetizat si operand comanda Data - Pivot Table Report, dupa care un asistent Pivot Table Wizard indruma utilizatorul in 4 pasi :
1. In prima etapa Pivot Table Wizard -Step 1 of 4 (figura 1.1) se alege sursa de date pentru sintetizarea informatiei:
- dintr-un tabel Excel sau o baza de date (Microsoft Excel List or Database);
- dintr-o baza de date externa (External Data Source);
- din campuri multiple consolidate (Multiple Consolidation Ranges);
- din alta tabela pivot (Another Pivot Table).
Fig. 1.1. Tabela pivot, pasul 1
2. Intr-o a doua etapa PivotTable Wizard - Step 2 of 4, fig.1.2, se valideaza tabela sursa pe baza careia se va construi tabela pivot sau daca sursa de date nu a fost selectata anterior, aceasta se poate selecta in aceasta etapa prin completarea in rubrica Range.
Fig. 1.2. Tabela pivot, pasul 2
3. Intr-o a treia etapa Pivot Table Wizard- Step 3 of 4 (fig. 1.3.) are loc selectarea datelor, prin care se precizeaza care rubrica(rubricii) va(vor) fi plasata(e) pe linie, si care pe coloana. Plasarea rubricilor pe linie sau pe coloana se face prin glisarea rubricii respective intr-o caseta de sintetizare, existand posibilitatea agregarii datelor prin plasarea mai multor rubrici (nivel descrescator de centralizare) pe linie sau pe coloana. In plus exista si posibilitatea declararii mai multor restrictii prin glisarea unuia sau mai multor elemente centralizatoare pe pagina (Page).
Caseta de dialog aferenta celei de a treia etapa, contine o macheta-sablon unde vor fi glisate rubricile datelor de sintetizat astfel: 
- ROW : pozitioneaza elementele campului (rubricii) pe linie;
- COLUMN: pozitioneaza elementele campului (rubricii) pe coloana;
- DATA : sintetizeaza elementele rubricii prin calcul, la nivelul intregii baze de date, la intersectia valorilor rubricilor dispuse pe linie sau pe coloana;
- PAGE: regrupeaza elemente de centralizare ale bazei sau sursei de date pentru care informatia este sintetizata pe linie, pe coloana, pe linie si pe coloana.
In cazul de fata, pentru rezolvarea sintetizarii "Volumul vanzarilor de carte de informatica pe titluri si pe ani", se va glisa rubrica "Denumire carte" pe linie (ROW) si rubrica "Anul" pe coloana (COLUMN), iar rubrica "Valoarea vanzarilor" va fi glisata in centrul machetei (DATA) pentru totalizare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente pentru Asistarea Deciziei in Microsoft Excel.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!