Metodologia de Calcul a Indicelui Preturilor de Consum in Romania si Europa

Cuprins proiect Cum descarc?

1. INDICELE PRETURILOR DE CONSUM 2
ESANTIOANE FOLOSITE: 2
" Esantionul de localitati 2
" Esantionul unitatilor de observare 2
" Esantionul de marfuri si servicii 2
2. METODA DE CALCUL 3
NOMENCLATOARE FOLOSITE: 4
" Nomenclatorul agentilor economici 4
" Nomenclatorul de produse 4
" Nomenclatorul de sortimente 4
3. CONSTRUIREA SISTEMULUI DE PONDERARE SI ALGORITMUL DE CALCUL 5
4. CALCULAREA ICP IN UNIUNEA EUROPEANA 6
5. UTILIZARI ALE DATELOR FURNIZATE DE ICP 6
6. ICP PE LUNA MARTIE 6


Extras din proiect Cum descarc?

1. Indicele Preturilor de Consum
Indicele preturilor de consum (IPC) masoara evolutia de ansamblu a preturilor marfurilor cumparate si a tarifelor serviciilor utilizate de catre populatie intr-o anumita perioada (denumita perioada curenta), fata de o perioada anterioara (denumita perioada de baza sau de referinta). Indicele preturilor de consum se calculeaza numai pentru elementele care intra in consumul direct al populatiei, fiind excluse: consumul din resurse proprii, cheltuielile cu caracter de investitii si acumulare, dobanzile platite la credite, ratele de asigurare, amenzile, impozitele etc., precum si cheltuielile aferente platii muncii pentru productia agricola a gospodariilor individuale. Inregistrarea preturilor si a tarifelor practicate de unitatile comerciale sau prestatoare de servicii se realizeaza printr-o cercetare selectiva organizata de Institutul National de Statistica. Colectarea datelor este asigurata de personal statistic specializat si se efectueaza pe baza inregistrarii preturilor/tarifelor corespunzatoare grupelor de marfuri (alimentare, nealimentare) si servicii. 
Esantioane folosite: 
Cercetarea Statistica asupra preturilor de consum utilizeaza urmatoarele esantioane: 
" Esantionul de localitati - stabilit cu respectarea restrictiilor de reprezentativitate in functie de numarul de locuitori si de volumul desfacerilor de marfuri si al prestarilor de servicii. Acesta cuprinde 42 de localitati din mediul urban din care au fost selectate 68 centre de cercetare.
" Esantionul unitatilor de observare - cuprinde magazine si unitati prestatoare de servicii catre populatie din centrele de cercetare. Selectia s-a bazat pe necesitatea asigurarii reprezentativitatii din punct de vedere al volumului desfacerilor de marfuri si al prestarilor de servicii. Unitatile in care se inregistreaza preturile/tarifele sunt mentinute in esantion, pe cat posibil, o perioada mai mare pentru a asigura continuitatea si comparabilitatea in timp a seriilor de date. 
Esantionul cuprinde circa 6000 de unitati din care 80% sunt proprietate privata. Preturile/tarifele unice pe tara stabilite prin acte normative sau note de negociere (energie electrica si termica, gaz metan, transport pe calea ferata, aeriana si fluviala, servicii de corespondenta si curierat, abonamente radio-TV) sunt inregistrate pe baza informatiilor primite de la unitatile care le practica. 
" Esantionul de marfuri si servicii - cuprinde 1597 sortimente care au o pondere semnificativa in consumul populatiei. Nomenclatorul utilizat este structurat pe 3 nivele de agregare: grupe, posturi si sortimente. Sortimentele se individualizeaza prin varietati de marfuri si servicii. Informatiile colectate prin aceasta cercetare sunt completate cu cele provenite din cercetarea privind preturile produselor vandute de producatorii agricoli particulari in pietele agroalimentare urbane, asigurandu-se astfel acoperirea principalelor surse de aprovizionare a populatiei. Ponderile utilizate pentru calculul indicilor preturilor de consum sunt obtinute din Ancheta Bugetelor de Familie (ABF) si rezulta din structura cheltuielilor medii lunare efectuate de o gospodarie pentru cumpararea bunurilor si plata serviciilor necesare satisfacerii nevoilor de trai. Periodic se analizeaza structura cheltuielilor efectuate de populatie, iar cand mutatiile intervenite sunt semnificative, ponderile se actualizeaza.
2. Metoda de calcul
Indicele preturilor de consum se calculeaza ca un indice de tip Laspeyres cu baza fixa. In calculul indicilor lunari se utilizeaza preturile medii din anul 2001 si ponderile din acelasi an, determinate pe baza cheltuielilor medii din Ancheta Bugetelor de Familie. Indicele preturilor de consum se determina prin agregari succesive, pe baza preturilor/tarifelor inregistrate pentru bunurile care fac obiectul consumului direct al populatiei (varietati). Indicii preturilor calculati pentru fiecare sortiment (pe baza mediei geometrice a indicilor la nivel de varietate) se agrega la nivel de post de cheltuieli, grupe de marfuri si servicii si la nivel de indice general, prin aplicarea ponderilor constante corespunzatoare anului de baza 2001. Utilizarea ponderilor constante permite masurarea evolutiei preturilor in timp, evitandu-se influenta modificarilor structurale. Pentru asigurarea continuitatii seriilor de indici construiti cu baze diferite s-a utilizat un "coeficient de racordare" care permite legarea (racordarea) seriei de indici lunari din anul 2003 cu baza 2001 = 100 la seria de indici cu baza 2000 = 100. Coeficientul de racordare s-a determinat ca raport intre un indice de tip Laspeyres calculat pentru luna decembrie 2002 in vechea baza (2000 = 100), si un altul de acelasi tip si pentru aceeasi luna in noua baza (2001 = 100). Compararea a doi indici calculati in baze diferite se face raportand indicele de comparat, in noua baza, multiplicat cu coeficientul de racordare la indicele cu care se compara, calculat in vechea baza. Metodologia de calcul al IPC in Rominia este armonizata cu metodologia utilizata de Oficiul de Statistica al Comunitatilor Europene (Eurostat) la nivel de clasificari, nomenclatoare, metode de esantionare si de calcul. Clasificarea COICOP (Clasificarea Consumului Individual pe Destinatii) convenita de CEE/ Eurostat/OECD asigura comparabilitatea indicilor la nivel european. Ultima versiune a acestei clasificari, adoptata in iulie 1999, este structurata pe 12 diviziuni, detaliate in 39 grupe si 93 clase de marfuri si servicii. Indicii preturilor de consum pe grupe de marfuri si servicii, conform clasificarii Eurostat, rezulta prin regruparea sortimentelor si a posturilor cuprinse in Nomenclatorul privind calculul Indicelui Preturilor de Consum la nivel national in structura si la continutul prevazut COICOP.


Fisiere in arhiva (3):

  • Metodologia de Calcul a Indicelui Preturilor de Consum in Romania si Europa.doc
  • adrese.mdb
  • scrisoare.doc

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!