Bursa

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Bursa, istoric si evolutie
2.Definitia si cauzele crahurilor bursiere
3.Terapia crahurilor bursiere
4.Principalele crahuri bursiere din istorie
5.Concluzii privind bulele speculative si crahurile bursiere


Extras din proiect Cum descarc?

Bursa, istoric si evolutie
Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o locatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecescul "bursa" semnificand saculet cu bani. Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata. 
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur. In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda, la care apelau cei ce doreau sa dezvolte o activitate comerciala. Cateva secole mai tarziu, in Roma antica, apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor, aprovizionarea armatei, etc . Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum, iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop. Cei care se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman, aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii, constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit. 
Incepand cu secolul XIV, in Franta, printr-o ordonanta a lui Filip cel Frumos este data prima reglementare cu privire la schimbul organizat intr-un anumit loc bine stabilit, schimbul realizandu-se prin negocieri pe Podul cel Mare. Tot in secolul 14, la Brouge negustorii veniti din indepartatele Indii isi negociau marfurile intr-un han la familiei Van der Boursen care avea pe frontispiciu 3 saculeti,de unde si denumirea de "bursa".
New York`s Wall Street este considerata a fi punctul de referinta a infiintarii bursei de valori, insa adevarata fundatie o reprezinta prima bursa de valori ce a fost infiintata in 1790 in Philadephia. Imediat dupa, un grup de 24 de afaceristi newyorkezi au pus in aplicare deschiderea unei burse de valori in New York pe Wall Street unde se afla si in zilele noastre . Bursele de valori au avut parte de un "bum" in anii 1800 dar nu au putut sustine acest tip de activitate dupa trecerea in sec. XX . La inceputul anilor 1900 cantitati masive de bani erau facuti pe Wall Street, insa acest "bom" nu putea fi sustinut la infinit. Bursa a intrat in criza, in 1929, ducand la pierderea a zeci de milioane de dolari si interptarea S.U.A. spre "marea criza". Implicarea S.U.A. in cel de al II lea Razboi Mondial a dus la refacerea bursei. In anul 1987 bursa a suferit cea de-a doua criza ca intensitate ce a facut ca din acel moment guvernul sa impuna reguli in speranta de a evita astfel de crize in S.U.A. si celelalte burse.
2.Definitia si cauzele crahurilor bursiere
Exista stari temporare ale pietei rezultate in urma unor cereri excesive pe piata concomitent cu o crestere nefondata a nivelului preturilor din piata, considerate bule speculative. Intuind un trend crescator al preturilor, investitorii creeaza o presiune masiva de cumparare cu scopul de a participa la profitabilitatea pietei. De regula aceste bule sunt urmate de vanzari si mai rapide in momentul in care preturile incep sa decada.
In general o bula speculativa se dezvolta incet, indreptandu-se gradual catre punctul culminant de-a lungul unei perioade de cativa ani. Dupa ce bula speculativa a atins punctul culminant preturile incep sa scada, iar investitorii cuprinsi de panica exercita presiuni masive de vanzare ceea ce duce la o cadere si mai accelerata a preturilor din piata. In ceea ce priveste bursele de valori analistii financiari considera ca bursa se afla intr-o bula in momentul in care cursurile bursiere afecteaza economia mai mult decat economia afecteaza cursurile bursiere. Aceasta poate fi considerata o caracteristica comuna a tuturor bulelor din istorie.
Bulele speculative reprezinta un tip de fenomen investitional care demonstreaza fragilitatea psihologiei investitorilor. Investitorii isi pun sperante asa de mari in cursurile bursiere incat acestea depasesc orice reflectie rationala a valorii reale a valorilor mobiliare respective. Devreme ce bulele nu au nici un fel de substanta, la un moment dat acestea se ,,sparg", iar banii investiti in aceste actiuni se disipa in vant.


Fisiere in arhiva (2):

  • Bibliografie.doc
  • Bursa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!