Fondul Monetar International

Cuprins proiect Cum descarc?

F.M.I. 1
Scopul 1
Organizarea 2
Functii. 2
Rolul 2
Obiectivele F.M.I. 3
De unde isi obtine FMI resursele financiare? 4
Ce este un Drept Special de Tragere? 4
Instrumentele de imprumut ale FMI si evaluarea acestora 6
Relatia dintre Romania si FMI 7
Bibliografie 8


Extras din proiect Cum descarc?

Fondul Monetar International 
"F.M.I"
F.M.I. este o institutie specializata a O.N.U. care supravegheaza buna functionare a sistemului. Alaturi de O.N.U. ( Organizatia Natiunilor Unite ) este una dintre cele mai mari constructii institutionale concepute de Statele Unite si intr-o masura mai mica de Regatul Unit al Marii Britanii, la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial.
Scopul sau este clar: sa impiedice revenirea catastrofelor din anii '30 (scaderea brusca a activitatii economice, inchiderea frontierelor, manipularile monetare, venirea la putere a regimurilor dictatoriale), printr-un liberalism organizat, combinand, cu ajutorul statelor, respectul fata de disciplinele precise cu o cooperare internationala puternica, in scopul de a le ajuta pe cele care se afla in dificultate. Acesta este rolul F.M.I.-ului in domeniul monetar.
Sistemul ideal ar consta in mod sigur in fondarea unei banci supranationale care sa aiba cu toate bancile centrale nationale relatii asemanatoare celor care exista intre fiecare banca centrala si bancile sale subordonate
Acum 61 de ani, s-a petrecut intr-o mica localitate - Bretton Woods, (statul New Hamphire, S.U.A.) un eveniment care avea sa ramana intiparit in analele istoriei moderne a lumii. Aici s-au intalnit la 22 iulie 1944 reprezentantii a 44 de state care au reflectat asupra viitorului economic. Dintre statele participante 8 reprezentau Africa, Asia, Orientul Mijlociu si mai putin de 30 erau tari in curs de dezvoltare.
In anul 1944, omenirea se afla in fata necesitatii de a trage concluziile menite nu numai sa repare ranile a doua razboaie, ci si sa previna, printr-o cooperare stransa intre natiuni, aparitia unor noi conflicte armate. Toate statele doreau sa se realizeze o cooperare intre tarile lumii in vederea obtinerii unei stabilitati economice, financiare si monetare.
Pentru ca F.M.I. sa-si inceapa activitatea era nevoie de acordul unui numar de tari ale caror cote de participare la capitalul F.M.I. sa insumeze cel putin 65% din acesta. Aceasta cerinta a fost realizata la 27 noiembrie 1945, cand statutul Fondului a fost semnat si ratificat de 29 de guverne totalizand 80% din cotele parti, ceea ce a permis intrarea in vigoare a acordului F.M.I. 
Activitatea oficiala a F.M.I. a inceput la 1 martie 1947 si primul sau exercitiu financiar s-a incheiat la 30 iunie 1947.
Statele membre ii platesc F.M.I. in functie de anvergura lor economica o suma totala in aur, devize si moneda nationala. Aceste varsaminte le fixeaza cota-parte ce determina numarul de voturi in deliberarile Fondului, ca si importanta tragerilor la care pot participa in cadrul institutiei. Accesul la aceste trageri atrage masuri de supraveghere si control din partea F.M.I. 
Organizarea - F.M.I. este condus in mod oficial de Consiliul Guvernatorilor. Guvernatorii decid asupra problemelor importante, cum ar fi cresterea capitalului Fondului, aderarea de noi membrii sau acordarea drepturilor speciale de tragere.
Deciziile politice curente sunt luate de catre Consiliul Executiv, caruia guvernatorii ii deleaga aplicarea politicii F.M.I. Acest consiliu este compus din 24 de directori executivi care se intalnesc cel putin de trei ori pe saptamana. Cele cinci tari cu cea mai mare cota de participare - S.U.A., Marea Britanie, Germania, Franta si Japonia - au dreptul la cate un director permanent fiecare.
Cel mai important organism care traseaza politica F.M.I. este Comitetul Interimar, a carui presedentie este asigurata prin rotatie.
Functii. Principala functie a F.M.I. este aceea de a supraveghea sistemul monetar international. Din aceasta functie principala deriva alte cateva functii: supravegherea politicii monetare si a ratei de schimb din tarile membre, elaborarea de recomandari privind politica financiara pentru membri si acordarea de credite pentru tarile cu dificultati in balanta de plati. 
Rolul cel mai important pe care il detine Fondul este acela de manager al unui sistem monetar international ordonat, previzibil si stabil, cu granite deschise si care sa ofere cadrul necesar unei cresteri echilibrate in comertul mondial si in economiile tarilor membre. In acest sens F.M.I. functioneaza ca un organism permanent de consultanta, in care membrii coopereaza si participa activ in sfera monetara internationala
FMI alaturi de Banca Mondiala creeaza suportul necesar guvernelor pentru dezvoltarea strategiilor lor dar nu impune destinatia veniturilor. Fiecare institutie se concentreaza pe aria sa de expertiza. FMI indruma guvernele in promovarea politicilor macroeconomice prudente. Incepand cu aprilie 2002 FMI a inceput alaturi de Banca Mondiala un program pentru ajutarea tarilor slab dezvoltate in reducerea datoriilor axandu-se pe 37 dintre care 23 sunt din Africa.


Fisiere in arhiva (1):

  • Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. www.cursurigratuite.ro
2. wikipedia
3. Cursul Relatii Financiar Minetare Internationale
4. http://www.referat.ro/
5. P. M. Defarges - "Organizatiile internationale contemporane", pag. 42, Institutul European, Iasi, 1998.
6. D. D. Saguna - "Drept financiar si fiscal", pag. 426, vol. I, Ed. Oscar Print, Bucuresti, 1997.
7. P. Lenain - "F.M.I.-ul", pag. 38, Ed. CNI Coresi, 2000.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!