Locul si Rolul Pietei de Capital

Extras din proiect Cum descarc?

1. Structura pietiei financiare
Piata financiara, mai mult sau mai putin dezvoltata, exista in orice economie de piata si reprezinta locul unde se intalneste oferta cu cererea de fonduri financiare. Circuitul activelor financiare se desfasoara intre ofertantii de fonduri si beneficiarii acestora, tranzactiile avand loc pe piata financiara. 
Piata financiara este alcatuita din doua componente, avand in vedere tipul activelor financiare care se negociaza si mecanismul prin care acestea sunt introduse in circuitul financiar:
a) Piata monetara. Pe piata monetara nationala se efectueaza tranzactii monetare, in moneda nationala, intre rezindentii aceleiasi tari. Piata monetara este piata pe care bancile se imprumuta intre ele, pe termen scurt. Aparitia acestei piete se datoreaza surplusului de incasari pe care le au unele banci si surplusului de plati pe care le au alte banci.
Prin urmare, piata monetara indeplineste functia de compensare a deficitului cu excedentul de lichiditate pe doua cai: 1) prin creditul acordat intre banci; 2) prin cumpararea, de la diferite banci, a unor hartii de valoare specifice pietei monetare, a caror scadenta este relativ apropiata si care prezinta certitudine in ceea ce priveste transformarea lor in bani lichizi, fara pierderi. O componenta a pietei monetare este piata valutara, pe care se confrunta cererea si oferta pentru diferite valute, care sunt atat pentru ofertant, cat si pentru solicitant, monede straine, schimbul dintre ele urmand sa depaseasca restrictiile care ingreuneaza circulatia internationala a capitalului.
b) Piata de capital. Piata capitalurilor este specializata in intermedierea de tranzactii cu active financiare care au scadente pe termene medii si lungi. Prin intermediul ei, sunt satisfacute nevoile de capital ale solicitantilor cu disponibilitatile de capital ale ofertantilor. In general, piata capitalurilor mareste posibilitatile financiare.
Principalele functii ale pietei de capitaluri sunt urmatoarele:
- emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare ale emitentilorsau debitorilor catre posesorii de capitaluri financiare care doresc sa cumpere valori mobiliare;
- negocierea de valori mobiliare, cu conditia ca acestea sa fie vandute si transformate in lichiditati de primii lor posesori si mai inainte de scadenta.
c) Piata bancara se caracterizeaza prin tranzactii cu active bancare nonnegociabile, a caror lichiditate este maxima.Societatile bancare au rol de intermediere intre posesorii de disponibilitati banesti si utilizatorii de fonduri, pe baza relatiilor de credit. Rolul acestor piete este de absortie a excedentului de active monetare ale celor care economisesc si care doresc sa dispuna de posibilitatea retragerii lor in orice moment.
2. Tipurile si caracteristicile pietei de capital
Pietele de capital pot fi grupate in functie de anumite criterii si caractere, cum ar fi: nivelul de tranzactionare, tiaul de hartii de valoare trazactionate, procedurile de schimb utilizate, localizarea fizica a pietei.
a) Nivelul de tranzactionare. Conform acestui criteriu exista:
- piata primara este piata in cadrul careia emisiunile de titluri sunt tranzactionate pentru prima data; emitentii de titluri obtin fondurile necesare pentru dezvoltarea afacerilor lor;
- piata secundara este piata in cadrul careia sunt tranzactionate titlurile ce sunt deja in circulatie. Este piata tranzactiilor repetate, in functie de cerera si oferta de capital exprimate. Aceasta piata face obiectul activitatilor bursiere si al mecanismelor acestora. Ea mai este denumita si piata bursiera;
- a treia piata este piata in cadrul careia are lor comercializarea titlurilor din afara bursei, printr-o retea specializata de societati de servicii de investitii financiare;
- a patra piata sau piata tranzactiilor directe este piata in cadrul careia titlurile sunt comercializate in bloc printr-o retea de institutii financiare la are iau parte cei interesati.
Piata a treia si a patra sunt cele mai noi piete, dar cu dimensiuni deja notabile si care pot juca, in viitor, un rol de importanta crescanda in tranzactiile cu titluri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Locul si Rolul Pietei de Capital.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!