Modelare Financiara

Cuprins proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Modele de evaluare a actiunilor - 3 -
Capitolul 2 Modele de evaluare a obligatiunilor - 4 -
Capitolul 3 Modele de evaluare a optiunilor - 4 -
Capitolul 4 Modelul Vasicek - 4 -


Extras din proiect Cum descarc?

Capitolul 1 Modele de evaluare a actiunilor
Modelul multifactorial APT (Arbitrage Price Theory Model)
Consideratii generale
Pentru a putea aborda modelul APT este necesara intelegerea catorva aspecte legate de arbitraj in general, APT fiind doar una din implicatiile acestei teorii centrale din finante (a lipsei oportunitatilor de arbitraj) printre celelalte putandu-se cita: teoria includerii oportunitatilor de paritatea puterii de cumparare, teoriile privind valoarea firmei si gradul de indatorare etc.
O oportunitate de arbitraj reprezinta o strategie de investitie ce garanteaza un rezultat pozitiv in cel putin una din starile naturii, fara posibilitatea unui rezultat negativ si fara investitie initiala.
Lipsa oportunitatilor de arbitraj presupune ca, dat fiind un portofoliu a carei valoare la momentul t este , , nu exista nici o strategie admisibila astfel incat la momentul sa fie in cel putin o stare. Daca nu exista oportunitati de arbitraj, se spune ca piata este viabila.
Studiul modern al arbitrajului este de fapt studiul implicatiilor ipotezei lipsei oportunitatilor de arbitraj. Aceasta ipoteza este naturala, deoarece prezenta arbitrajului este incompatibila cu echilibrul, mai precis cu existenta unei strategii optimale de gestiune a portofoliului pentru orice agent ce prefera o avere mare uneia mai mici. De aceea, in principiu, absenta arbitrajului este implicatia directa a rationalitatii individuale a unui agent.
Legea pretului mic este de asemenea o implicatie a absentei oportunitatilor de arbitraj ce spune in esenta ca doua active perfect substituibile trebuie sa se tranzactioneze la acelasi pret (cele doua teorii nu sunt insa echivalente).
Un principiu fundamental al finantelor este realizarea unui echilibru intre risc si rentabilitate. Cu exceptia cazului in care managerul unui portofoliu detine informatii speciale, un portofoliu este de asteptat sa-l ,,intreaca" pe altul doar daca este mai putin riscant.
In prezent sunt doar doua teorii care ofera o fundamentare riguroasa pentru masurarea relatiei risc-rentabilitate:
- modelul CAPM al lui W. Sharpe (1964);
- modelul ATP al lui S. Ross (1976).
APT este mai general decat CAPM prin acceptarea unei varietati de surse diferite de risc. Aceasta se explica prin faptul ca factori precum rata inflatiei, rata dobanzii de piata etc. au un impact important asupra volatilitatii beneficiarului de titluri financiare.
Modelul APT ofera gestionare a portofoliului cu ,,instrumente" noi si cu usurinta, implementate astfel incat sa controleze riscurile si sa mareasca performanta portofoliului. Ambele modele - CAPM si APT - explica faptul ca, desi numeroase forte specifice firmei si mediului acesteia pot influenta profitul pe orice titlu individual, aceste efecte tind sa se anuleze in largi si bine diversificate portofolii. Aceasta anulare se numeste ,,principiul diversificarii" si are o istorie indelungata in domeniul asigurarilor. Asemenea companiilor de asigurari care, datorita faptului ca asigura un numar mare de indivizi, nu se poate spune ca este in totalitate lipsita de risc (calamitatile naturale, de exemplu, pot provoca pierderi mari pentru compania de asigurari), asa si portofoliile mari, bine diversificate, nu sunt lipsite de risc, pentru ca exista forte economice comune care isi raspandesc influentele si care nu sunt eliminate prin diversificare.
Si in cazul modelului APT, aceste forte comune se numesc riscuri sistematice sau existente pe piata.
Potrivit CAPM, riscul sistematic depinde doar de expunerea la riscul pietei, aceasta expunere fiind masurata de model prin coeficientul Mai precis, daca este rentabilitatea pietei la momentul , atunci, potrivit CAPM, masurarea riscului activului ce are o rentabilitate se face prin coeficientul :
= [ ] 
Prin expunere la risc se intelege valoarea actuala a tuturor pierderilor sau cheltuielilor suplimentare pe care le suporta sau pe care le-ar suporta investitorul.
APT ia in considerare faptul ca nu exista nici o metoda pentru a masura riscul sistematic. In timp ce APT este complet general si nu specifica riscurile sistematice, sau chiar cate asemenea riscuri exista, cercetarile academice sugereaza ca sunt cateva principale surse de risc care au avut un anumit impact asupra beneficiarului titlurilor. Aceste riscuri apar din schimbarile neanticipate in urmatoarele variabile economice fundamentale: increderea investitorilor, rata dobanzii, inflatia, un index al pietei.
Fiecare actiune sau portofoliu este expusa la fiecare dintre aceste riscuri sistematice. Modelul expunerii economice pentru o actiune sau portofoliu este denumit ,,expunere la risc".
Expunerile la risc sunt ,,rasplatite" pe piata cu un portofoliu aditional si astfel expunerea la risc determina performanta si volatilitatea unui portofoliu bine diversificat. Aceasta expunere ne mai indica si cum se va comporta in anumite situatii un portofoliu.
Un manager de portofoliu poate controla aceasta expunere la risc. Acesti manageri au stiluri traditionale diferite; rezulta deci ca ei au si expuneri inerent diferite la risc. De aceea expunerea la risc a unui manager corespunde unui stil APT particular.


Fisiere in arhiva (1):

  • Modelare Financiara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!