Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Burse
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 26884
Mărime: 460.14KB (arhivat)
Publicat de: Theodor Luca
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Spatacean Ioan

Cuprins

  1. Introducere 7
  2. Capitolul 1 Prezentarea obligaiunilor 9
  3. 1.1 Definirea și elementele obligaiunilor 9
  4. 1.2 Contractul obligaiunii 10
  5. 1.3 Tipuri de obligaiuni municipale 12
  6. Capitolul 2 Emisiunea de obligaiuni municipale 15
  7. 2.1 Repere istorice 15
  8. 2.2 Reglementarea si procesul de derulare a emisiunii de obligatiuni municipale 16 2.3 Emitenii și investitorii în obligaiuni municipale 19
  9. 2.3.1 Emitenii de obligaiuni municipale 19
  10. 2.3.2 Investitorii în obligaiuni municipale 20
  11. Capitolul 3 Analiza obligaiunilor municipale și riscul asociat acestora 24
  12. 3.1 Analiza obligaiunilor municipale 24
  13. 3.2 Analiza costurilor de finantare asociate emisiunii de obligatiuni municipale 25
  14. 3.3 Ageniile de rating și ratingul obligaiunilor municipale 27
  15. 3.4 Riscul asociat investiiei în obligaiuni 32
  16. 3.4.1 Riscul din punct de vedere al investitorului 32
  17. 3.4.2 Riscul din punct de vedere al emitentului 36
  18. Capitolul 4 Evaluarea obligaiunilor municipale 38
  19. 4.1 Evaluarea preului 38
  20. 4.2 Rentabilitatea obligaiunilor 41
  21. 4.2.1 Conceptul de rentabilitate 41
  22. 4.2.2 Forme ale dobânzii 42
  23. 4.3 Randamentul obligaiunilor 47
  24. 4.4 Analiza de risc și analiza de randament 53
  25. Capitolul 5 Studiu de caz : Analiză comparativă între emisiunile de
  26. obligaiuni ale orașelor Târgu Mureș, Predeal, Alba Iulia. 60
  27. 5.1 Prezentarea prospectelor de emisiune 60
  28. 5.1.1 Emisiunea de obligaiuni municipale a orașului Predeal 60
  29. 5.1.2 Emisiunea de obligaiuni municipale a orașului Târgu Mureș 61
  30. 5.1.3 Emisiunea de obligaiuni municipale a orașului Alba Iulia 62
  31. 5.2 Evaluarea obligaiunilor – credibilitate,rentabilitate,risc 64
  32. 5.3 Admiterea la tranzacionare pe o piaă reglementată de capital (BVB) 75
  33. 5.4 Randamentul emisiunilor de obligaiuni vs. Dobânzi bancare 80
  34. Capitolul 6 Concluzii 88
  35. Bibliografie 93
  36. Anexa 1 Retrospectiva emisiunilor de obligaiuni municipale 94
  37. Anexa 2 Emiteni listai BVB 96
  38. Anexa 3 Evoluia ROBID-ROBOR în perioada octombrie 2001 – mai 2006 97
  39. Anexa 4 Rate medii ale dobânzilor 98
  40. Anexa 5 Analiza SWOT- cazul obligatiunilor municipale 101

Extras din proiect

INTRODUCERE

Piata de capital reprezintă ansamblul relatiilor si mecanismelor prin care se realizează transferul fondurilor de la cei care au un surplus de capital -investitorii - către cei care au nevoie de capital, cu ajutorul unor instrumente specifice (valorile mobiliare emise) si prin intermediul unor operatori specifici (societătile de servicii de investitii financiare).

Municipalitătile au contribut activ la dezvoltarea pieei de capital prin emisiunile de obligatuni derulate în scopul finantării unor proiecte la nivel de administratie locală. Nivelul redus al fondurilor de care dispun administratiile publice locale si imposibilitatea de majorare a taxelor locale, în scopul obtinerii unor venituri mai mari încasate de bugetele locale impun găsirea unor surse alternative de finantare pentru sustinerea proiectelor locale de investitii.

Care sunt sursele la care au acces municipalitătile pentru sustinerea proiectelor de investitii? Conform OG 45/2003 privind finantele publice locale, instrumentele datoriei publice locale la care au acces administratiile locale sunt: titlurile de valoare si împrumuturile de la bănci sau alte institutii de credit. Prin datoria publică locală se întelege, conform aceluiasi act normativ, obligatia generală care trebuie rambursată, conform acordurilor încheiate, din veniturile proprii ale unitătii administrativ-teritoriale.

Până în prezent 45 de municipalităi au apelat la împrumuturi obligatare pentru a-si finanta proiecte de infrastructură, modernizare, constructii, reabilitare. Piata românească de obligatiuni municipale a fost inaugurată în 2001, primele emisiuni apartinând municipalitătilor Mangalia si Predeal. De atunci piata de profil a înregistrat o crestere constantă devenind model pentru celelalte tări din sud-estul Europei.

Pe masură ce autoritătile locale s-au dezvoltat din punct de vedere financiar si conditiile economice au permis, emisiunile de obligatiuni municipale au crescut în valoare si maturitate.

În acest moment valoarea totala a obligasiunilor emise in România depăseste cu mult nivelul unor tări precum Ungaria sau Bulgaria.

Prezenta lucrare îsi propune ca obiectiv principal, să demonstreze că împrumuturile obligatare sunt mai avantajoase atât din punct de vedere al costurilor cât si al perioadei de rambursare comparativ cu împrumuturile bancare, că aceste instrumente sunt considerate de către emiteni un mod eficient de finanare a proiectelor de investitii iar de către investitori un instrument care oferă dobânzi superioare celor existente pe piata bancară si cu un grad de risc scăzut în comparatie cu actiunile de pe bursă.

Principala motivatie a alegerii temei este cunoasterea mecanismului care a dus la dezvoltarea vizibilă în doar câtiva ani a oraselor care au apelat la emisiuni de obligatiuni municipale, cunoasterea modului în care cetătenii unui oras pot ajuta la realizarea proiectelor de investitii. Principala metodă de cercetare a fost studiul aprofundat al prospectelor de emisiune, al materialelor scrise despre obligaiuni în general si obligatiuni municipale în special, abordarea conceptului de obligatiuni municipale făcându-se atât din punct de vedere al emitentilor – ca vânzători cât si din punctul de vedere al investitorilor – potentiali cumpărători, deoarece orice piată este formată din doi actori principali : ofertantii si cumpărătorii.

Lucrarea este structurată pe sase capitole si cinci anexe. Primul capitol este unul introductiv, fiind prezentate elementele generale ale obligaiunilor, elemente care se regăsesc si în componenta obligatiunilor municipale. Capitolul doi face referire la istoricul obligatiunilor municipale, baza legislativă si actorii pietei – emitenti si investitori. Capitolele trei si patru sunt capitole tehnice care analizează obligaiunile din perspectiva costurilor de finantare pentru emitenti, a conceptului de rating în general si a modelelor asociate obligatiunilor municipale, riscurilor asociate investitiei în obligatiuni, calculul pretului, rentabilitătii, a randamentului oferit investitorilor. Capitolul cinci cuprinde studiul de caz privind analiza comparativă a emisiunilor Predeal, Alba Iulia, Târgu Mures. Studiul de caz analizează care din cele trei municipalităti a realizat cea mai rentabilă emisiune de obligatiuni municipale, care municipalitate a fost cea mai credibilă din punct de vedere financiar, cine a oferit investitorilor randamentul cel mai ridicat, care obligatiune a fost cea mai tranzactionată la bursă. Capitolul sase cuprinde concluziile lucrării, perspectivele oferite de piata obligatiunilor municipale. Anexele sunt o completare a conceptelor teoretice din lucrare si a celor practice din studiul de caz – anexa 1 este un studiu de caz privind emisiunile de obligatiuni municipale pe parcursul celor sase ani de când a început derularea de emisiuni. Anexa 2 prezintă toate obligatiunile municipale care sunt listate la bursă, anexele 3 si 4 cuprind datele sintetizate în tabele care au fost folosite pentru calculul diversilor indicatori din studiul de caz. Anexa 5 - analiza SWOT, sintetizează punctele tari punctele slabe ale emisiunilor de obligatiuni municipale, conform modelului matricei SWOT.

Rezultatele obtinute sunt atât la nivel teoretic – cunoasterea conceptelor teoretice referitoare la procesul derulării emisiunilor de obligatiuni municipale, elementele tehnice, legislatia în domeniu, indicatorii de capacitate financiară – cât si la nivel practic – concluzii privind situatiile financiare ale municipalitătilor, ale prospectelor de emisiune, analiza randamentelor, evolutiile ratelor dobânzilor, ale pietei obligatiunilor în general.

CAPITOLUL 1

PREZENTAREA OBLIGATIUNILOR

1.1 Definirea si elementele obligatiunilor

O obligatiune ) este un titlu de valoare de credit pe termen lung. Ea reprezintă o datorie deoarece cumpărătorul obligaiunii împrumută de fapt emitentului obligatiunii, valoarea nominală. Certificatul, dacă există, este dovada relatiei debitor − creditor. Obligatiunea este un titlu de valoare deoarece, spre deosebire de un împrumut pentru masină sau pentru casă, datoria ca atare poate fi cumpărată si vândută pe piata deschisă.O obligatiune este un împrumut conceput pentru a fi cumpărat si vândut.El este prin definitie, pe termen lung. Pentru a fi denumit „obligatiune” (bond), el trebuie să aibă, în general, un termen mai lung de cinci ani.Titlurile de valoare cu scadentă sub cinci ani sunt în general, denumite bonuri (bills), bilete (notes) etc.

Elementele obligatiunilor sunt :

- Principalul reprezintă valoarea nominală totală a împrumutului, exclusiv dobânda aferentă, pe care emitentul se angajează să o ramburseze la scadentă sau anticipat sub forma unor transe periodice. Principalul poate avea valoare unică atunci când există o singură rambursare sau o valoare curentă în cazul unor rambursări anticipate.

- Cuponul (dobânda obligatiunilor) reprezintă suma de bani corespunzatoare dobânzii calculate pentru perioada cupon a obligatiunii, datorată periodic de către emitent detinătorilor de obligatiuni si la plata căreia acesta s-a angajat prin prospectul de emisiune. Obligatiunea cu cupon reprezintă acel tip de obligatiune prin care emitentul se obligă să plătească proprietarului o sumă de bani, la anumite intervale de timp, precum si să restituie la scadentă valoarea integrală sau ramasă a principalului.

- Perioada cuponului reprezintă intervalul de timp, exprimat în zile, cuprins între data de emisiune si data primului cupon sau intervalul de timp cuprins între data cuponului precedent si data cuponului curent.

Preview document

Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 1
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 2
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 3
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 4
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 5
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 6
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 7
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 8
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 9
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 10
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 11
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 12
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 13
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 14
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 15
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 16
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 17
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 18
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 19
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 20
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 21
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 22
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 23
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 24
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 25
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 26
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 27
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 28
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 29
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 30
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 31
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 32
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 33
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 34
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 35
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 36
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 37
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 38
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 39
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 40
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 41
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 42
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 43
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 44
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 45
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 46
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 47
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 48
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 49
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 50
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 51
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 52
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 53
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 54
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 55
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 56
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 57
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 58
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 59
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 60
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 61
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 62
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 63
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 64
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 65
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 66
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 67
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 68
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 69
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 70
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 71
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 72
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 73
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 74
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 75
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 76
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 77
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 78
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 79
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 80
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 81
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 82
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 83
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 84
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 85
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 86
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 87
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 88
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 89
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 90
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 91
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 92
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 93
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 94
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 95
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 96
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 97
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 98
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 99
Piața Obligațiunilor Municipale în România - Prezent și Perspective - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • pagina interiora bianca.doc
  • Piata Obligatiunilor Municipale in Romania - Prezent si Perspective.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing

Obiectivele capitolului ???? După studiul acestui capitol veți fi capabil să: − știți ce este un produs și cum sunt clasificate produsele; −...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Raport de analiza Alro SA

PARTEA I:ANALIZA COMPANIEI Compania ALRO S.A. a fost înființată în România, în anul 1961, făcând parte dintr-un grup ,integrat pe verticală, care...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Apariția și Dezvoltarea Pieței Obligațiunilor în România

Capitolul I 1. Privire generală asupra pieţelor de obligaţiuni Piaţa de capital, atât cea primară, cât şi cea secundară, înregistrează...

Plasamente Financiare în România

INTRODUCERE În mediul financiar se face o distinctie clară şi tranşantă între a economisi şi a investi. Prin economisire se urmăreşte crearea...

Piețele de Obligațiuni

“Venituri anuale – douazeci de lire, cheltuieli anuale – nouasprezece lire, nouasprezece silingi si sase peny, rezultat – fericire. Venituri anuale...

Perspective BVB pentru Anul 2011

1. Introducere Bursa de Valori Bucureşti are ca rol furnizarea unei pieţe organizate pentru tranzacţionarea valorilor mobiliare, creşterea...

Evoluția pieții de obligațiuni din România

Debutul pietei obligatiunilor de pe piata bursiera a avut loc in toamna anului 2001, cand doua municipalitati au decis sa finanteze o parte a...

Piloni II - România și Polonia

Pilonul II – Romania Pilonul II reprezinta sistemul de fonduri de pensii obligatorii administrate privat, fiind un sistem individual de...

Monedă și credit

Caracteristici: -acopera o buna parte din resursele financiare ale ag. ec -credit com imbina interesul producatorului(furnizor) de a-si vinde...

Grawe Asigurări România

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor...fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa...

Ai nevoie de altceva?