Site-urile Burselor de Valori

Extras din proiect Cum descarc?

I. Scurt istoric
Pietele bursiere au căpătat o importanţă din ce în ce mai crescută în zilele noastre. Rapiditatea cu care pătrund noi informaţii pe piaţă, volumul acestora, modificarile frecvante ale cursurilor sunt foarte uşor de observat prin intermediul internetului. Mai nou, site-urile burselor de valori oferă posibilitatea unor simulări pe bursă, care permit utilizatorilor acumularea experienţei în domeniu. În consecinţă, modul de construcţie al site-urilor acestora, şi uşurinţa de utilizarea a acestora de către utilizator prezintă o deosebită importanţă în zilele noastre.
În studiul meu am avut în vedere site-ul a 3 pieţe bursiere şi anume: London Stock Exchange (http://www.londonstockexchange.com), Frankfurt Stock Exchange (http://deutsche-boerse.com) si Bucharest Stock Exchange (http://bvb.ro/). 
Bursa de Valori Bucureşti 
În anul 1881, apare prima bursă de valori din România. Deschiderea bursei din Bucureşti, a avut loc la 1 decembrie 1882, în Monitorul Oficial al României din decembrie 1882 fiind publicate cotaţiile bursiere ale primelor companii românesti tranzacţionate. După încheierea crizei economice 1929 – 1933, odată cu refacerea economică, „Bursa de efecte, acţiuni şi schimb din Bucureşti”, cunoaşte şi ea un curs ascendent, anul 1939 reprezentând apogeul perioadei interbelice. De menţionat că, la momentul anului 1939, se tranzacţionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului şi al asigurărilor. Sfârşitul celui de-al II-lea razboi mondial, cu întreaga turnură politică pentru România, a însemnat şi sfârşitul pieţei de capital şi al bursei de valori. Lovitura de graţie pentru acest sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul naţionalizării economiei din 1948, care a făcut ca prin instaurarea proprietăţii de stat, să dispară produsele specifice: acţiunile, obligaţiunile corporatiste, titlurile de stat autohtone şi externe (cu echivalent în lei – aur). Revoluţia din 1989, care a însemnat o cotitură importantă în istoria României, accentuată de programul de reformă ce i-a urmat şi de necesitatea reclădirii pieţei de capital şi a instituţiilor acesteia, printre care şi cea a Bursei de Valori Bucureşti. Procesul de reconstrucţie nu a fost usor, sub toate aspectele, începând cu cel legislativ şi continuând cu cel de educare a publicului larg. Acest proces continuă, şi astăzi, toţi cei implicaţi, învaţă zilnic, de aceea Bursa de Valori reprezintă o instituţie esenţială a economiei de piaţă, iar prezenţa ei în peisajul economic conferă un element suplimentar de coerenţă traiectoriei pe care s-a înscris economia românească după anii ’90. Data de 1 aprilie 1995, când Bursa de Valori Bucureşti se reînfiinţa în baza unei decizii a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ca institutie de interes public cu personalitate juridică ce îşi desfăşoară activitatea pe principiul autofinanţării, va ramâne ca un moment de referinţă pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, marcând debutul formării pieţei bursiere şi, totodata, concretizarea eforturilor depuse pentru crearea uneia dintre cele mai importante instituţii ale pietei de capital. Inaugurarea oficială s-a desfăşurat la data de 23 iunie 1995. Arhitectura noii pieţe bursiere avea la bază un sistem electronic modern, care acoperea funcţiile de tranzacţionare, compensare-decontare şi registru şi care era susţinut de un ansamblu coerent de regulamente şi proceduri.
Bursa de Valori din Frankfurt 
Tranzacţionarea cu trate a apărut în Frankfurt în 1585. La sfârşitul sec. XVIII se tranzacţionau regulat obligaţiuni şi cambii simple. Prima cotare a acţiunilor a avut loc în 1820. Structura organizatorică a Bursei de Valori de la Frankfurt este specifică şi nu are analogie în lume. În varianta actuală funcţionează de la 1 ianuarie 1993. Conform legislaţiei germane, bursa de valori este o instituţie de drept public – organizaţie necomercială. După statut Bursa de Valori de la Frankfurt este organizaţie cvasipublică, în trecut fiind subordonată Curţii de Industrie şi Comerţ. După reorganizarea din 1992 şi până în prezent, ea este subordonată „S.A. Bursa Germană” (Deutsche Borse A.G.). Formal, Bursa de Valori de la Frankfurt şi S.A. Bursa Germană sunt instituţii distincte, iar efectiv – un tot întreg. In prezent Bursa din Frankfurt este cea mai mare din Germania si una dinte bursele de prestigiu din Europa, in prezent 140 de participanti pe bursa din 300 fiind din alte tari ale lumii.
Bursa de Valori din Londra 
În anul 1760, 150 de brokeri au părăsit Bursa Regală Britanică şi au format un club într-o cafenea, numit „Stock Exchange”. În 1773, el a permis tuturora să cumpere si să vândă acţiunile firmelor înscrise la această bursă. De-abia în anul 2000 toţi acţionarii săi au fost de acord ca bursa să primească numele şi statulul de “Bursa de la Londra”. Astăzi această bursă este nu numai cea mai importantă din Marea Britanie, ci din întreaga Europă, în ceea ce priveşte capitalizarea companiilor listate. London Stock Exchange este una din cele mai vechi burse din lume. Aceasta se declară a fi cea mai internaţională deoarece vine în permanent în întâmpinarea clienţilor săi cu noi produse şi servicii, păstrându-şi un loc fruntaş în ceea ce priveşte lichiditatea pentru bursele europene. În prezent, bursa londoneză listează 2,749 de companii, a căror valoare de piaţă la sfârşitul lui octombrie 2007 era de 4,21 trilioane $. Pentru anul fiscal 2007, care s-a încheiat la 31 martie 2008, LSE a raportat un profit de 173,8 milioane de lire sterline (236,4 milioane de Euro) comparativ cu 109,6 milioane de lire sterline în anul precedent. La început Bursa de la Londra a funcţionat pe baza activităţii speculanţilor şi brokerilor. Speculanţii aleargă în “groapă” şi vând sau cumpără acţiuni pentru brokeri. Speculanţii câştigă bani din diferenţa între preţul pe care este dispus să-l plătească un broker pentru un pachet de acţiuni, şi preţul real la care acest pachet este cumpărăt. Un broker câştigă bani din comisioanele primite pentru vânzarea sau cumpărarea acţiunilor pentru clientii săi. Sistemul a suferit doar modificări minore din 1880 până în 1980. Odata cu creşterea dramatică a numărului de tranzacţii de la bursă, oficialii au decis ca speculanţii să joace un rol dublu în “groapă”: ei pot să lucreze atat ca brokeri, cât şi pentru alţi brokeri. Bursa de la Londra este o companie privată, deţinută de către membrii săi, brokerii, care se află în permanenţă competiţie în tranzacţionarea de acţiuni.


Fisiere în arhivă (1):

  • Site-urile Burselor de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!