Site-urile Burselor de Valori

Extras din proiect Cum descarc?

I. Scurt istoric
Pietele bursiere au capatat o importanta din ce in ce mai crescuta in zilele noastre. Rapiditatea cu care patrund noi informatii pe piata, volumul acestora, modificarile frecvante ale cursurilor sunt foarte usor de observat prin intermediul internetului. Mai nou, site-urile burselor de valori ofera posibilitatea unor simulari pe bursa, care permit utilizatorilor acumularea experientei in domeniu. In consecinta, modul de constructie al site-urilor acestora, si usurinta de utilizarea a acestora de catre utilizator prezinta o deosebita importanta in zilele noastre.
In studiul meu am avut in vedere site-ul a 3 piete bursiere si anume: London Stock Exchange (http://www.londonstockexchange.com), Frankfurt Stock Exchange (http://deutsche-boerse.com) si Bucharest Stock Exchange (http://bvb.ro/). 
Bursa de Valori Bucuresti 
In anul 1881, apare prima bursa de valori din Romania. Deschiderea bursei din Bucuresti, a avut loc la 1 decembrie 1882, in Monitorul Oficial al Romaniei din decembrie 1882 fiind publicate cotatiile bursiere ale primelor companii romanesti tranzactionate. Dupa incheierea crizei economice 1929 - 1933, odata cu refacerea economica, ,,Bursa de efecte, actiuni si schimb din Bucuresti", cunoaste si ea un curs ascendent, anul 1939 reprezentand apogeul perioadei interbelice. De mentionat ca, la momentul anului 1939, se tranzactionau 56 de titluri din domeniul bancar, al transportului si al asigurarilor. Sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial, cu intreaga turnura politica pentru Romania, a insemnat si sfarsitul pietei de capital si al bursei de valori. Lovitura de gratie pentru acest sector economic extrem de dinamic a constituit-o procesul nationalizarii economiei din 1948, care a facut ca prin instaurarea proprietatii de stat, sa dispara produsele specifice: actiunile, obligatiunile corporatiste, titlurile de stat autohtone si externe (cu echivalent in lei - aur). Revolutia din 1989, care a insemnat o cotitura importanta in istoria Romaniei, accentuata de programul de reforma ce i-a urmat si de necesitatea recladirii pietei de capital si a institutiilor acesteia, printre care si cea a Bursei de Valori Bucuresti. Procesul de reconstructie nu a fost usor, sub toate aspectele, incepand cu cel legislativ si continuand cu cel de educare a publicului larg. Acest proces continua, si astazi, toti cei implicati, invata zilnic, de aceea Bursa de Valori reprezinta o institutie esentiala a economiei de piata, iar prezenta ei in peisajul economic confera un element suplimentar de coerenta traiectoriei pe care s-a inscris economia romaneasca dupa anii '90. Data de 1 aprilie 1995, cand Bursa de Valori Bucuresti se reinfiinta in baza unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, ca institutie de interes public cu personalitate juridica ce isi desfasoara activitatea pe principiul autofinantarii, va ramane ca un moment de referinta pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania, marcand debutul formarii pietei bursiere si, totodata, concretizarea eforturilor depuse pentru crearea uneia dintre cele mai importante institutii ale pietei de capital. Inaugurarea oficiala s-a desfasurat la data de 23 iunie 1995. Arhitectura noii piete bursiere avea la baza un sistem electronic modern, care acoperea functiile de tranzactionare, compensare-decontare si registru si care era sustinut de un ansamblu coerent de regulamente si proceduri.
Bursa de Valori din Frankfurt 
Tranzactionarea cu trate a aparut in Frankfurt in 1585. La sfarsitul sec. XVIII se tranzactionau regulat obligatiuni si cambii simple. Prima cotare a actiunilor a avut loc in 1820. Structura organizatorica a Bursei de Valori de la Frankfurt este specifica si nu are analogie in lume. In varianta actuala functioneaza de la 1 ianuarie 1993. Conform legislatiei germane, bursa de valori este o institutie de drept public - organizatie necomerciala. Dupa statut Bursa de Valori de la Frankfurt este organizatie cvasipublica, in trecut fiind subordonata Curtii de Industrie si Comert. Dupa reorganizarea din 1992 si pana in prezent, ea este subordonata ,,S.A. Bursa Germana" (Deutsche Borse A.G.). Formal, Bursa de Valori de la Frankfurt si S.A. Bursa Germana sunt institutii distincte, iar efectiv - un tot intreg. In prezent Bursa din Frankfurt este cea mai mare din Germania si una dinte bursele de prestigiu din Europa, in prezent 140 de participanti pe bursa din 300 fiind din alte tari ale lumii.
Bursa de Valori din Londra 
In anul 1760, 150 de brokeri au parasit Bursa Regala Britanica si au format un club intr-o cafenea, numit ,,Stock Exchange". In 1773, el a permis tuturora sa cumpere si sa vanda actiunile firmelor inscrise la aceasta bursa. De-abia in anul 2000 toti actionarii sai au fost de acord ca bursa sa primeasca numele si statulul de "Bursa de la Londra". Astazi aceasta bursa este nu numai cea mai importanta din Marea Britanie, ci din intreaga Europa, in ceea ce priveste capitalizarea companiilor listate. London Stock Exchange este una din cele mai vechi burse din lume. Aceasta se declara a fi cea mai internationala deoarece vine in permanent in intampinarea clientilor sai cu noi produse si servicii, pastrandu-si un loc fruntas in ceea ce priveste lichiditatea pentru bursele europene. In prezent, bursa londoneza listeaza 2,749 de companii, a caror valoare de piata la sfarsitul lui octombrie 2007 era de 4,21 trilioane $. Pentru anul fiscal 2007, care s-a incheiat la 31 martie 2008, LSE a raportat un profit de 173,8 milioane de lire sterline (236,4 milioane de Euro) comparativ cu 109,6 milioane de lire sterline in anul precedent. La inceput Bursa de la Londra a functionat pe baza activitatii speculantilor si brokerilor. Speculantii alearga in "groapa" si vand sau cumpara actiuni pentru brokeri. Speculantii castiga bani din diferenta intre pretul pe care este dispus sa-l plateasca un broker pentru un pachet de actiuni, si pretul real la care acest pachet este cumparat. Un broker castiga bani din comisioanele primite pentru vanzarea sau cumpararea actiunilor pentru clientii sai. Sistemul a suferit doar modificari minore din 1880 pana in 1980. Odata cu cresterea dramatica a numarului de tranzactii de la bursa, oficialii au decis ca speculantii sa joace un rol dublu in "groapa": ei pot sa lucreze atat ca brokeri, cat si pentru alti brokeri. Bursa de la Londra este o companie privata, detinuta de catre membrii sai, brokerii, care se afla in permanenta competitie in tranzactionarea de actiuni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Site-urile Burselor de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!