Baze de Date si Sistemele Expert

Extras din proiect Cum descarc?

Primele baze de date erau dezvoltate pe sisteme mainframe si erau manipulate de oameni
special pregatiti pentru a gestiona aceste sisteme. Aceste baze de date erau simple Sisteme de
Gestiune a Bazelor de Date (SGBD). Primul Sistem de Baze de Date Relationale (SGBDR) a fost lansat de Oracle Corporation si folosea limbajul de interogare SQL. Desi versiunea originala a fost dezvoltata pentru sisteme VAX/VMS, Oracle a fost unul dintre primii furnizori care a lansat o versiune si pentru sistemele PC pe sistemul de operare DOS.
La jumatatea anilor 80, Sybase a lansat propriul sau SGBDR - SQL Server. Acesta avea
biblioteci client pentru accesul la baza de date. Asigurand suportul pentru proceduri rezidente (astazi denumite "proceduri stocate") si interoperabilitatea cu o diversitate de retele, SQL Server a devenit un produs de succes in scurt timp, mai ales in mediile client/server.
O data cu dezvoltarea sistemelor personale (PC), au aparut si primele aplicatii de baze de date care foloseau un singur fisier pentru a stoca toata informatia din baza de date (denumite baze de date "flat file"). Ele erau de tip Xbase, un limbaj care s-a raspandit foarte repede fiind folosit in special la manipularea datelor. Sistemele care l-au folosit, daca mai este nevoie sa fie numarate, au fost dBase, FoxBase, FoxPro. Aceste versiuni rulau sub sistemul MS-DOS si impartaseau limitarile acestuia. Cea mai raspandita aplicatie care folosea limbajul xBase a fost FoxPro, sistem dezvoltat de firma Fox Software. Chiar si in zilele noastre exista firme care stocheaza alte date extrem de importante in baze de date FoxPro, iar cel mai cunoscut exemplu este cel al organizatiei care gestioneaza Euro Tunel. Aceasta foloseste o aplicatie care gestioneaza cateva sute de GB de date.
La inceputul anilor 90, firma Microsoft Corporation a lansat aplicatia Access, aplicatie care se bazeaza in mare parte pe logica de stocare a sistemului FoxPro, sistem care fusese achizitionat de firma in 1989. Aplicatia Access a devenit, in scurt timp, cea mai folosita aplicatie de gestiune a bazelor de date "flat file" de pe sistemele personale. Ajuns acum la versiunea 9 (denumita 2000), sistemul de stocare s-a schimbat fiind pregatit sa fie scalat oricand catre o baza de date Microsoft SQL Server. Totodata, incepand cu versiunea 7 i s-a adaugat un limbaj de programare dedicat (Visual Basic for Applications - VBA), bazat pe limbajul de programare Visual Basic. Prin intermediul acestuia se puteau manipula datele mai usor, se puteau folosi automatisme pentru diverse interogari, afisari etc.
Incepand cu versiunea 9, limbajul integrat este compatibil cu Visual Basic si cu limbajul folosit de MS SQL Server.
In privinta sistemelor server, piata s-a dezvoltat uimitor de repede deoarece s-a constatat cat de folositoare sunt sistemele dedicate acestui lucru. Oracle a lansat si si-a dezvoltat baza de aplicatii server, astazi ajungand la versiunea 9. Incepand cu versiunea 8i, au fost introduse extensii orientate pe obiecte. Lansata cu ocazia Oracle OpenWorld , Oracle 9i reprezinta cea mai completa infrastructura pregatita pentru rularea aplicatiilor Internet. Oracle 9i include Oracle 9i Database si Oracle 9i Application Server si pachetul de unelte de dezvoltare Oracle 9i Developer Suite.
In ceea ce priveste corporatia Microsoft, aceasta a lansat tot in anul 2000 serverul de baze de
date SQL Server 2000. Aplicatia se doreste a fi un concurent direct pentru aplicatiile Oracle, iar
pentru acest fapt i s-a adaugat suport 100% pentru limbajul XML prin intermediul caruia se poate
interoga direct serverul dintr-un browser (daca serverul a fost configurat sa suporte aceasta facilitate). Tot in 2000, compania IBM a lansat varianta 7 a aplicatiei DB 2. Aceasta aplicatie, ca si
Oracle, este implementata pe mai multe platforme (inclusiv Linux), fiind o aplicatie pur obiectuala. 
Si pentru ca am ajuns la aplicatii de baze de date obiectuale, trebuie sa amintim si de aplicatia companiei Computer Associates, Jasmine.
Pe sistemele Linux, cel mai folosit server de baze de date este MySQL. Cu toate ca exista un
alt produs gratuit (MySQL este gratuit atat timp cat aplicatia dezvoltata nu este revanduta) - PostgreSQL, MySQL ramane preferatul programatorilor de Linux. De ce? Pentru ca limbajul cel mai folosit pe partea de server web - PHP - dispune de o extensie MySQL inglobata. Dar nu numai acest lucru a influentat folosirea MySQL. Una dintre alegeri a fost si datorita usurintei administrarii acestui sever, el dispunand de un client de accesare inclus.
Utilitatea si avantajele bazelor de date
Organizarea datelor in baze de date constituie o forma de centralizare a acestora.
Centralizarea datelor prezinta o serie de avantaje cum ar fi:
1. Reducerea redundantei datelor memorate
2. Evitarea inconsistentei datelor memorate
3. Posibilitatea partajarii datelor
4. Mentinerea integritatii datelor
5. Posibilitatea aplicarii restrictiilor de securitate
6. Incurajarea introducerii standardelor
Arhitectura unei baze de date
Intre calculatorul care opereaza asupra datelor care se prezinta sub forma de biti si utilizatorul unei baze de date care manipuleaza concepte, mai mult sau mai putin abstracte, de genul intreprindere, furnizori, angajati, conturi, etc. se interpun mai multe nivele de abstractizare a datelor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Baze de Date si Sistemele Expert.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!