Ceas Electronic cu Alarma

Extras din proiect Cum descarc?

1.Utilitatea
Intrebarea pe care si-ar pune-o oricine despre acest proiect este urmatoarea:de ce sa construiesti atat de dificil ( microcontroler, programator, compilator, cablaj, teste,si un pret destul de mare al componentelor etc ) un simplu ceas cand se poate cumpara unul sub 1$ care sa arate mult mai bine ? Pentru ca mecanismul de generare al orologiului de timp real ( Real Time Clock ) utilizand doar microcontrolerul, fara circuite integrate specializate care sa dialogheze cu el, este necesar in multe alte aplicatii ( termostate inteligente, automatizari orare/saptamanale/lunare, aparatura medicala, dataloggere ). Un bun exemplu este ansamblul ceas-termometru existent in principalele piete din marile orase care nu indica niciodata ora, data umiditatea sau temperatura reala... 
Reglat corespunzator ( prin software ) un astfel de ceas are o precizie mai buna de +/- 3...5s pe luna, ceea ce nu se poate obtine decat rareori cu un ceas de 1$. 
2.Afisajul
Se utilizeaza principiul multiplexarii. Principiul este asemanator obtinerii imaginii in salile de cinematograf si se bazeaza pe inertia ochiului ( si dupa cum vedeti si a aparatului fotografic digital de uz comun utilizat la fotografiere ) de a decela imagini care se succed cu o rata mai mare de 25 de cadre pe secunda ( 25 Hz) 
Cu alte cuvinte, electrozii comuni sunt baleiati cu tensiunea de alimentare necesara ( in cazul nostru +5V, un timp de 3...5mS fiecare ) iar informatia ce ilumineaza segmentele este stabila inaintea alimentarii anozilor si se modifica in timpul in care toate afisajele sunt stinse, la fiecare moment al schimbarii alimentarii digitilor U1=>U2=>U3=>U4 . Deoarece viteza de baleiere este sub limita perceputa de ochiul uman, imaginea apare ca si cum toti cei patru digiti afiseaza simultan, ceea ce este doar o iluzie. Acest mod de afisare, desi este economic si necesita numai 11 pini din microcontroler (7segmente + 4anozi sau catozi) , poate fi utilizat numai in interiorul cladirii sau in locuri unde afisajul nu se afla in bataia directa a soarelui, avand o luminozitate scazuta datorita principiului de functionare. 
3.PIC16F84A
18-pin 8-Bit Microcontroler
3.1.Introducere
PIC16F84 apartine unei clase de microcontrolere de 8 biti cu arhitectura RISC. Structura lui generala este aratata in schita urmatoare reprezentand blocurile de baza. 
Memoria program (FLASH)-pentru memorarea unui program scris. 
Pentru ca memoria ce este facuta in tehnologia FLASH poate fi programata si stearsa mai mult decat odata, aceasta face microcontrolerul potrivit pentru dezvoltarea de componenta. 
EEPROM-memorie de date ce trebuie sa fie salvate cand nu mai este alimentare. 
Este in mod uzual folosita pentru memorarea de date importante ce nu trebuie pierdute daca sursa de alimentare se intrerupe dintr-o data. De exemplu, o astfel de data este o temperatura prestabilita in regulatoarele de temperatura. Daca in timpul intreruperii alimentarii aceasta data se pierde, va trebui sa facem ajustarea inca o data la revenirea alimentarii. Astfel componenta noastra pierde in privinta auto-mentinerii. 
RAM-memorie de date folosita de un program in timpul executarii sale. 
In RAM sunt memorate toate rezultatele intermediare sau datele temporare ce nu sunt cruciale la intreruperea sursei de alimentare. 
PORTUL A si PORTUL B sunt conexiuni fizice intre microcontroler si lumea de afara. Portul A are 5 pini, iar portul B are 8 pini. 
TIMER-UL LIBER (FREE-RUN) este un registru de 8 biti in interiorul microcontrolerului ce lucreaza independent de program. La fiecare al patrulea impuls de ceas al oscilatorului isi incrementeaza valoarea lui pana ce atinge maximul (255), si apoi incepe sa numere tot din nou de la zero. Dupa cum stim timpul exact dintre fiecare doua incrementari ale continutului timer-ului, poate fi folosit pentru masurarea timpului ce este foarte util la unele componente. 
UNITATEA DE PROCESARE CENTRALA are rolul unui element de conectivitate intre celelalte blocuri ale microcontrolerului. Coordoneaza lucrul altor blocuri si executa programul utilizatorului.


Fisiere in arhiva (7):

  • Ceas Electronic cu Alarma.doc
  • Last Loaded proiect_ceas.DBK
  • proiect_ceas.asm
  • proiect_ceas.DSN
  • proiect_ceas.hex
  • proiect_ceas.jal
  • proiect_ceas.PWI

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 6 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!