Complemente integrate - Risk

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: docx, xlsx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2456
Mărime: 3.47MB (arhivat)
Publicat de: Nicoleta M.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor
Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 1.1 Prezentarea complementului integrat 3
  3. 1.2. Tipuri de probleme rezolvate cu ajutorul complementului integrat 3
  4. 2. Descrierea instrumentelor suplimentare oferite de complementul integrat 4
  5. 3. Prezentarea barei de instrumente și a butoanelor 6
  6. 4. Concluzii 13
  7. Bibliografie 14

Extras din proiect

1. Introducere

1.1 Prezentarea complementului integrat

@RISK-sistemul software revoluționar pentru analiza situațiilor de afaceri și tehnice afectate de risc. Tehnicile de analiză a riscurilor au fost mult timp recunoscute ca fiind puternice instrumente pentru a ajuta factorii de decizie să gestioneze în mod eficient situațiile care se află la incertitudine. Utilizarea lor a fost limitată pentru că au fost costisitoare, greoaie de folosit.

Cu toate acestea, utilizarea în creștere a computerelor în afaceri și știință a oferit promisiunea că aceste tehnici pot fi disponibile în mod obișnuit pentru toți factorii de decizie. Această promisiune a fost realizată cu @RISK un sistem care aduce aceste tehnici în pachetul standard de calcul tabelar Microsoft Excel. Cu @RISK și Excel, orice situație riscantă poate fi modelată, de la afaceri la știință până la inginerie. Ori de câte ori vă confruntați cu o decizie sau o analiză care implică incertitudini, puteți utiliza @RISK pentru a obține o perspectivă asupra modului în care se poate desfășura viitorul.

1.2. Tipuri de probleme rezolvate cu ajutorul complementului integrat

1. O problemă realizată cu ajutorul @RISK,este valoarea la risc ( VaR). Acestă încercare este reprezentată printr-un singur număr, riscul total dintr-un portofoliu de active financiare. VaR- ul reprzintă pierderea estimată a unui portofoliu de instrumente financiare, orientat fix de timp, iar utilizarea acestui indicator implică alegerea acestor parametrii : perioada de deținere a instrumentelor financiare ( orizontul de timp).

În practică sunt utilizate mai multe metode de calcul al VaR, cele mai cunoscute fiind metoda istorică și simularea Monte Carlo. Alegerea metodei de calcul depinde de :

- instrumente financiare asupra cărora poate fi aplicat;

- acuratețea măsurilor de risc, inclusiv ipotezele statistice pe care se bazează;

- cerințe de implementare: metode de evaluare a riscului, descompunerea riscului, cerințele de date;

- sistemele informatice necesare.

2. VaR analitic

Ipoteza pe care se bazează acestă metodă este că randamentele activelor din portofoliu ( R), pe orizontul de deținere (h) sunt normal distribuite, având media u. Dacă valoarea prezentă a portofoliului este S, VaR-ul pentru orizontul h zile, cu nivel de relevanță 100 (1-a)*% este:

VaR (h,a) = -Xa*S, unde Xa este cea mai mică percentilă a, a distribuției.

3. Simularea Monte Carlo presupune specificarea proceselor aleatoare pentru factorii de risc ai portofoliului, modul în care aceștia afectază portofoliul și simularea unui număr mare de evoluție a acestor factori.

Principalele avantaje riscului Monte Carlo sunt:

- poate fi capturată o varietate mare de componente ale pieței;

- poate aborda eficient payoff-urile neliniare sau dependente de traiectoria cursului;

- poate captura riscul inclus în scenarii carenu presupun modificări externe ale pieței;

- poate, de asemenea, furniza informații despre impactul scenariilor externe.

4. VaR istoric se bazează pe ipoteza, că informațiile incluse în prețurile din trecutul apropiat sunt eficiente pentru cuantificarea riscului din viitorul apropiat. Modelul de bază pentru calculul VaR, prin simulare istorică constă în calculul unei serii ipotetice de profit si pierdere (P/L), sau randamente pentru portofoliu curent, pentru o perioadă istorică specifică. Aceste randamente sunt măsurate pe un interval standard de tim ( de exemplu o zi), pe un set suficient de mare de observații istorice.

Toate problemele sunt interpretate cu ajutorul @Risk. Aceasta aplicație este foarte diferită de la o instituție la alta, de la un nivel administrativ la altul chiar de la un domeniu profesional la altul. Indicatorii unitari de evaluare a riscului și matricea integratoare de evaluare a impactului fenomenelor de risc, sunt instrumente cu un nivel ridicat de noutate, atât la nivelul autoritățiilor, dar și instrumente de lucru științifice. Deoarece @RISK analizează situațiile de afaceri, principala raportare la evenimentele de risc se realizează prin referirea la problemele similare din trecut. Orice instrument nou creat ( indicatori de impact, metodologii de evaluare, matricii ale indicatorilor), au nevoie de implementarea unui program de comunicare eficient și corect targetat, care să crească nivelul de implicare al corpului academic.

Bibliografie

https://www.palisade.com/

https://www.managenable.com/risk-template/topics/options-tab-inherent-risk-assessment/

https://www.add-ins.com/analyzer/

Preview document

Complemente integrate - Risk - Pagina 1
Complemente integrate - Risk - Pagina 2
Complemente integrate - Risk - Pagina 3
Complemente integrate - Risk - Pagina 4
Complemente integrate - Risk - Pagina 5
Complemente integrate - Risk - Pagina 6
Complemente integrate - Risk - Pagina 7
Complemente integrate - Risk - Pagina 8
Complemente integrate - Risk - Pagina 9
Complemente integrate - Risk - Pagina 10
Complemente integrate - Risk - Pagina 11
Complemente integrate - Risk - Pagina 12
Complemente integrate - Risk - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Complemente integrate - Risk.docx
  • ExempluRisk.xlsx

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Placa de Bază

Caracteristici generale ale placii de baza Placa de baza este un dizpozitiv ‘de baza’ un ‘pamânt’ pe care ‘se planteaza’ celelalte componente ....

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Ai nevoie de altceva?