Evidenta Ceasurilor dintr-un Magazin

Cuprins proiect Cum descarc?

- Tema proiectului
- Notiuni teoretice despre Arbori B si Trie
- Codul sursa al programului cerut, realizat in limbajul C 
- Descrierea aplicatiei
- Bibliografie


Extras din proiect Cum descarc?

TEMA PROIECTULUI
Evidenta ceasurilor dintr-un magazin
Intr-un magazin trebuie tinuta evidenta ceasurilor cu ajutorul unui program care foloseste structuri arborescente de tip B si TRIE.
Pentru structura de tip B se vor face urmatoarele operatii :
- incarcare in arbore
- inserari
- modificari de date
- stergeri
- raportul ceasurilor vandute
- afisarea datelor ceasurilor din magazin
- afisarea pe nivele dupa campul 'cod' al ceasurilor din magazin
Cu ajutorul acestei structuri se va face trecerea de la B la TRIE apoi se vor afisa pe nivele dupa campul 'denumire' ceasurile din magazin.
Informatiile cuprinse sunt : cod, denumire, pret, data.
NOTIUNI TEORETICE
ARBORI B+
Definitie
Un arbore B de ordin m este un arbore cu urmatoarele proprietati:
-radacina este o frunza sau un nod cu 2 pana la m descendenti;
-toate nodurile interne (cu exceptia radacinii ) au intre sup(m/2) (sup(x) este cel mai mic intreg mai mare ca x) si m descendenti;
-toate frunzele sunt pe acelasi nivel.
Trebuie mentionat ca mai exista si alte definitii ale arborilor B dar care difera de aceasta in mod neesential. Exista anumiti arbori B care sunt deja consacrati din punct de vedere al ordinului lor. Acesta este cazul arborelui de ordin 4, numit si arbore 2-3-4, precum si al arborelui de ordin 3 cunoscut si sub denumirea de arbore 2-3. In cele ce urmeaza vom utiliza un arbore 2-3.
Arbori B - exemplu
In figura este prezentat un arbore 2-3. In nodurile interne sunt memorati pointerii la subarborii corespunzatori, precum si cheile minime din acesti subarbori. Liniutele din noduri reprezinta absenta celui de-al treilea subarbore. Frunzele sunt reprezentate prin dreptunghiuri si contin informatia efectiva. Asa cum se poate observa, cheile din frunze sunt ordonate.
Proprietati
In arborii B informatia este memorata in frunze. Nodurile interne contin pointerii p1,p2, , pm catre descendenti si valorile k1, k2, ,km-1, reprezentand cheile cele mai mici din subarborii p1,p2, , pm.
Pentru fiecare subarbore, cheile din p1 sunt mai mici decat cheile din p2 s.a.m.d. Desigur, unii dintre acesti subarbori pot fi vizi, iar cheile vor fi in acest caz nedefinite.
Informatia efectiva este memorata in frunze direct sau prin pointeri la alte structuri ce o contin. In cele de fata vom presupune prima alternativa, pentru usurinta prezentarii.
Operatii de baza asupra arborilor B
1)Cautarea unei chei intr-un arbore B 
2)Inserarea unei chei intr-un arbore B
3)Eliminarea unei chei intr-un arbore B
1)Arbori B - cautare cheie
Pentru a regasi o cheie intr-un arbore B, se porneste de la radacina si se alege o anumita ramura in functie de relatia in care se afla cheia respectiva cu cheile din radacina. Procesul continua in acelasi mod pe nivelurile urmatoare, pana se ajunge la o frunza, in care se face o cautare ordonata.
Din descrierea strategiei de cautare, ne asteptam ca durata operatiei de cautare sa fie proportionala cu inaltimea arborelui. Intr-adevar, inaltimea unui arbore B de ordin m este , iar operatia de selectie a ramurii pe care trebuie sa continue cautarea dureaza O(log m) (in cazul cautarii binare). Deci in cazul cel mai defavorabil, cautarea unei chei intr-un arbore B dureaza 
2)Arbori B - inserarea unei chei
Pentru a adauga o cheie inexistenta intr-un arbore B, facem o cautare in arbore pentru a gasi frunza in care cheia trebuie inserata si daca putem o inseram. Ce inseamna daca putem? O frunza nu poate contine mai mult de m chei. Daca numarul de chei din frunza in care trebuie adaugata cheia este mai mic decat m, atunci cheia poate fi inserata. Acesta este cazul din figura 1. in care este ilustrata inserarea cheii 28.


Fisiere in arhiva (1):

  • Evidenta Ceasurilor dintr-un Magazin.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!