Numaratorul Inel

Cuprins proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. Introducere -numaratoare 3
1.1. Clasificarea numaratoarelor 4
CAPITOLUL II. Numaratorul Inel 5
2.1 Exemple ale functionarii numaratorului Inel 7
2.2 Numaratorul Johnson 8
CAPITOLUL III. IMPLEMENTAREA 10
3.1 Implementarea numaratorului inel 10
3.2 Tabelul de adevar: 10
3.3 Codul pentru numaratorul inel pe 4 bitit VHDL 11
3.4 Implementarea-realizata pas cu pas 12
BIBLIOGRAFIE 15


Extras din proiect Cum descarc?

CAPITOLUL I. Introducere -numaratoare
Circuitele basculante bistabile (CBB) sunt circuite logice secventiale cu 2 stari stabile (distincte), tranzitia intre cele 2 stari facandu-se odata cu aplicarea unor semnale de comanda din exterior. Ele sunt circuite cu memorie, ceea ce inseamna ca, examinand iesirile, se poate deduce ultima comanda aplicata la intrare. Aplicatiile acestor circuite sunt multiple, ele stand la baza tuturor circuitelor logice secventiale: numaratoare, registre, memorii RAM.[1].
Bistabilele sunt deseori utilizate grupate in registre sau numaratoare. Un registru este gandit ca un dispozitiv pentru stocarea de date. De multe ori continutul sau poate avea o semnificatie fizica , cum ar fi de exemplu cea pentru cod de un caracter sau pentru un numar folosit la diverse calcule. Registrul propriu-zis nu contine in esenta logica, nefiind altceva decat o grupare de circuite bistabile. De obicei la intrarea registrului se folosesc circuite combinationale pentru selectarea sursei de date care urmeaza a fi stocate, pentru realizarea unor conversii de cod, sau pentru functii aritmetice. Bistabilele pot forma o configuratie de numarator. 
Numaratoarele sunt folosite pentru controlul secventierii operatiilor. Iesirile bistabilelor ce formeaza numaratorul sunt interpretate impreuna ca stare a numaratorului. Succesiunea de stari poate fi directa, liniara, formata prin numararea unor impulsuri de ceas, poate fi repetitiva, ciclica sau poate fi foarte complexa. 
Secventele complexe sunt de obicei controlate, in diverse puncte, prin conditii de intrare variabile. In toate cazurile, numatarorul poate fi utilizat cu o logica combinationala suplimentara pe intrarile fiecarui bistabil. Fiecare stare (n+1) va fi definita de intrarile (n) anterioare aplicarii semnalului de tact. Din tot acest proces rezulta o problema ce consta in definirea numatatorului, cerut de sistem si a secventei de stari necesare, dar si in proiectare circuitelor logice combinationale necesare pe intrarile bistabilelor pentru realizare secventei de stari dorite. Odata definita structura generala a numaratorului in sistem si starile acestuia, urmeaza o etapa, in care este gasita prin metode de rutina reteaua logica combinationala asociata numaratorului [2].
Numaratoarele sunt circuite care evolueaza periodic (ciclic) intre anumite stari. Numarul starilor distincte dintr-un ciclu se numeste modulul numaratorului si se noteaza cu m. Numaratoarele in inel sau Johnson, realizate cu registre de deplasare formate din bistabile D, aveau modulul m = n respectiv m = 2n; (n era numarul de bistabile a registrului). In acest caz m ?- 2n.
1.1. Clasificarea numaratoarelor
Clasificarea numaratoarelor se face dupa anumite criterii:
1. modul de functionare (comutare a bistabililor):
a. asincrone -  celulele de memorie din care este construit numaratorul nu comuta simultan ci aleator;
b. sincrone -  celulele de memorie din care este construit numaratorul comuta simultan sub actiunea unui impuls de tact aplicat simultan tuturor celulelor.
2. modul de modificare a starilor (continutului):
c. directe -  isi cresc continutul cu o unitate la fiecare impuls aplicat la intrare;
d. inverse -  continutul scade cu o unitate la fiecare impuls aplicat la intrare;
e. reversibile -  numara direct sau invers, in functie de o comanda aplicata din exterior.
3. modul de codificare a informatiei:
f. binare
g. binar-zecimale
h. modulo "p" etc.
Un numarator care evolueaza ciclic prin exact 10 stari se numeste zecimal sau decadic. Daca cele 10 stari sunt 0, 1, 2, ..., 9 atunci el se mai numeste numarator BCD (Binary Coded Decimal). 
Anumite numaratoare pot fi initializate in orice stare daca sunt prevazute cu posibilitatea incarcarii in paralel, folosind o linie aditionala notata LD (LOAD), activa SUS sau JOS (nLD). Incarcarea se poate face asincron, daca survine indata ce semnalul LD este activ sau sincron, in care incarcarea se face numai dupa frontul activ al semnalului de tact (crescator sau descrescator).
In cazul numaratoarelor asincrone, bistabilele nu comuta simultan sub actiunea unui semnal de tact comun, ci iesirea unui bistabil va determina comutarea unui alt bistabil.
Dezavantajul numaratoarelor asincrone este dat de timpul de comutare ridicat, avantajul consta in simplitatea schemei logice, bistabilele interconectandu-se fara circuite suplimentare.
In cazul numaratoarelor sincrone, impulsurile de tact sunt aplicate simultan la toate bistabilele, care vor comuta in acelasi timp. Se elimina astfel intarzierile cumulative datorita bistabilelor, frecventa de lucru nefiind limitata decat de intarzierea datorata unui singur bistabil si de intarzierea introdusa de portile logice adaugate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Numaratorul Inel.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. http://iota.ee.tuiasi.ro/~cn/Laborator/LAB9.pdf
2. Thomas R. Blakeslee - ,,Priectarea cu circuite logice MSI si LSI standard -seria Electronica Aplicata" paginile:104-105
3. http://ep.etc.tuiasi.ro/files/CID/registre.pdf
4. http://www.idc-online.com/technical_references/pdfs/data_communications/Ring_Counters.pdf
5. http://ac.upg-ploiesti.ro/cursuri/pl/curs_pl.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!