Obtinerea Dimetil Eterului

Extras din proiect Cum descarc?

Dimetil eterul se obtine din metanol, in cataliza heterogena, prin trecerea acestui alcool peste zeoliti. Dimetil eterul se obtine ca si subprodus la sinteza metanolului prin hidrogenarea oxidului de carbon. 
Reactia : 2CH3OH -> CH3 - O - CH3 + H2O (R1)
Dimetil eterul este un gaz cu punctul de fierbere -24 oC. Termenii superiori sunt lichizi. Dimetil eterul este o substanta stabila fata de majoritatea reactivilor organici, de aceea, se utilizeaza ca si dizolvant in numeroase reactii chimice.
Producerea conventionala a dimetil eterului foloseste metoda deshidratarii metanolului. Pentru productii in cantitati industriale a dimetil eterului ca si carburant sunt luate in considerare si alte metode. Principala metoda reprezinta sinteza dimetil eterului din hidrogen si monoxid de carbon(gaz), metoda cunoscuta ca syngas(amestec de gaze care contine cantitati variabile de monoxid de carbon si hidrogen generat de gazificarea unui carbon care contine carburant intr-un produs gazos cu proprietati termice). 
Dimetil eterul poate fi produs din metanol, prin combinarea a doua molecule de metanol pentru a produce o molecula de dimetil eter si o molecula de apa. Aceasta este o reactie reversibila: 
2CH3 OH<-> CH3 - O - CH3 + H2O (R2)
Metoda sintetizarii dimetil eterului are o eficienta sporita deoarece odata cu deshidratarea metanolului, acesta este mai intai produs dintr-o sursa de baza(GPL- gaz petrol lichefiat; GN- gaz natural), sau carbune prin sinteza si apoi acesta este transformat in dimetil eter. Aceasta metoda incearca sa elimine producerea intermediara a metanolului si sa produca dimetil eter din GPL, GN, carbune sau din bio-masa intr-un singur proces.
Prelucrarea de dimetil eter din materiale solide, neprelucrate precum bio-masa si carbunele presupune mai multe procese decat prelucrarea dimetil eterului din gaze(GPL, 
GN). Aceasta datorita faptului ca materialele solide trebuie sa treaca prin procesul de gazificare, pentru a produce gaz sintetic necesar sintezei dimetil eterului. 
Pentru a permite o gazificare mai eficienta bio-masa si carbunele trec prin variate procese de preparare precum slefuirea bio-masei sau barbotarea carbunelui. Pentru a ne asigura ca dimetil eterul produs e pur, au loc numeroase spalari de gaze, procese de curatare si purificare. Producerea dimetil eterului din metan poate folosi cu usurinta metoda reformarii catalitice a metanului pentru a produce gazul sintetic necesar sintetizarii dimetil eterului. Imaginea de mai jos reprezinta o schema a proceselor variate de obtinere a dimetil eterului din matriale neprelucrate.
Obtinerea dimetil eterului
Descrierea procesului
Figura 13. reprezinta o diagrama PFD a procesului de obtinere a dimetil eterului. Materia de baza este metanolul, care se considera pur. Surplusul recirculat este pompat in P-100, incalzit, vaporizat si supraincalzit in schimbatorul de caldura E - 100, apoi este trimis in reactorul PRF-100, unde DME-ul se formeaza. In T-100, DME-ul pur este produs in curentul de sus(distilat) cu metanol si apa in curentul de jos. In T-101, distilatul contine metanol pentru reciclu si baza contine apa reziduala. Rata de obtinere dorita a DME este de 100000 tone/an. 
Metanol, din vasul de stocare se afla la1 atm si 25 oC, poate fi considerat pur. 
DME produs dorit, de 100000 tone/an este considerat pur. Curentul de apa reziduala poate fi considerat pur in bilantul de materiale, nu este pur, deci apare un cost pentru tratare.
Echipament
Pompa(P-100) creste presiunea surplusului recirculat la o minima de 15 bari. Produsul rezultat este intodus intr-un schimbator de caldura(E-100).
Aceasta unitate incalzeste, vaporizeaza si supraincalzeste alimentarea la 250 oC si 15 bari. Sursa de energie necesara incalzirii trebuie sa aiba o temperatura mai mare de 250 oC.
Amestecul rezultat este introdus intr-un reactor(PRF-100). In reactor are loc urmatoarea reactie:


Fisiere in arhiva (1):

  • Obtinerea Dimetil Eterului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!