Studiul Experimental al Dirijarii Pachetelor Utilizand Algoritmul Multicast - Protejarea Informatiilor pe Baza Algoritmului Rc5

Cuprins proiect Cum descarc?

Cap I. retele de calculatoare - generalitati
1.1. Conceptia de retea
1.2. Retele locale - LAN
1.3. Retele de arie larga - WAN
1.4. Modelul OSI
1.4.1. Standardele ISO
1.4.2. identifcarea celor 7 nivele
1.5. Modelul TCP / IP
1.6. Proiectarea retelelor Ethernet
1.6.1. Reteaua Ethernet
1.6.2. Elementele unei retele Ethernet
1.6.3. Protocolul CSMA / CD
1.6.4. Topologii
Cap. II. Dirijarea pachetelor cu algoritmul multicast
2.1. Constructia retelelor pentru datagrame
2.1.1. Tabele de dirijare
2.1.2. Controlul congestiei
2.1.3. Dirijarea pachetelor in internet
2.1.4. Protocoalele TCP si UDP
2.2. Algoritmi de dirijare
2.3. Determinarea vecinilor
2.4. Dirijarea cu trimitere multipla (multicast)
Cap. III. Detectarea si corectarea erorilor
3.1. Mecanismul general
3.2. Codul redundant ciclic (CRC)
3.3. Controlul fluxului de date
3.3.1. Protocolul de confirmare si retransmitere
3.3.2. Protocolul ferestrei glisante
3.4. Detectarea si tratarea erorilor
3.4.1. Detectarea erorilor prin multiplicare
3.4.2. Detecrarea erorilor prn divizare
3.4.3. Corectia de eroare singulara in transmisie seriala
3.4.4. Corectia de erori multiple in transmisie seriala
3.4.5. Corectia de eroare singulara in transmisie paralela
Cap. IV. Criptarea si securizarea datelor utilizand algoritmul RC5
4.1. Securitatea datelor
4.2. Aspecte legate de securitatea informatiilor 
4.3. Servicii de securitate
4.4. Modelul unei retele sigure
4.5 Atacuri. 
4.6. Criptologia 
4.7. Algoritmul RC5
4.8. Extinderea cheii
4.9. Criptarea RC5
4.10. Decriptarea RC5
4.11. Codul sursa al algoritmului RC5
Concluzii
Bibliogafie


Extras din proiect Cum descarc?

CAP.I. RETELE DE CALCULATOARE - GENERALITATI
1.1. CONCEPTIA DE RETEA
O retea de calculatoare reprezinta un mod de conectare a unor calculatoare individuale, astfel incat sa poata folosi in comun anumite resurse. Aceste resurse includ componente de genul unitatilor de disc, fisiere (baze de date), imprimante si echipamente de comunicatie. In plus, reteaua permite o interactiune mai mare si o comunicare mai buna intre membrii retelei, prin intermediul postei electronice, bazelor de date si a altor metode de utilizare in comun a informatiilor de orice fel.
Calculatoarele conectate la retea sunt denumite noduri. 
Cand nodurile apartin aceleiasi cladiri sau aceleiasi organizatii, reteaua este locala (Local Area Network - LAN), de exemplu reteaua unui liceu.
Daca nodurile sunt dispersate pe o zona mai extinsa, de exemplu pe suprafata unui judet sau a catorva judete, la nivelul tarii sau pe intregul glob, reteaua este pe plan extins (Wide Area Network - WAN). O astfel de retea ar putea fi constituita, de exemplu, la nivel national, pentru toate institutiile Ministerului Educatiei si Cercetarii.
In termeni foarte simpli, reteaua reprezinta un sistem de oameni si obiecte conectate intre ele. Oriunde privim in jurul nostru putem observa un anumit tip de retea (sistemul nervos, sistemul cardiovascular etc.
Retelele de comunicatii sunt proiectate astfel incat doua calculatoare, localizate oriunde in lume, sa fie capabile sa comunice intre ele, indiferent de tipul acestora (PC, Mac, mainframe etc). Acest lucru este posibil prin intermediul unei limbi comune, numita protocol. Protocolul este definit ca un set formal de reguli si conventii cu ajutorul carora este guvernat schimbul de informatii intre echipamentele unei retele. Majoritatea retelelor sunt clasificate in LAN (localizate de obicei intr-o cladire, campus) sau WAN (acopera o arie geografica mai mare). Ele sunt rezultatul dezvoltarii aplicatiilor pentru mediul afacerilor. Dar fiecare din aceste aplicatii aveau o maniera proprie de operare, independenta de calculator. Eficienta disparea in acest caz.
Organizatiile aveau nevoie de o solutie care sa rezolve urmatoarele probleme:
- cum sa fie evitata duplicarea echipamentelor?
- cum se poate comunica eficient?
- cum se poate gestiona o retea?
O prima solutie la problemele organizatiei a fost realizarea retelelor locale (LAN). Deoarece puteau conecta toate statiile de lucru si perifericele dintr-o cladire, LAN-urile au facut posibila utilizarea eficienta a tehnologiilor informationale. Insa pe masura ce calculatoarele au inceput sa fie folosite pe scara tot mai larga in domeniul economic, LAN-urile nu mai erau suficiente. A aparut necesitatea schimbului de informatii intre organizatii, iar solutia a reprezentat-o aparitia WAN La inceput, dezvoltarea LAN si WAN a fost haotica. Anii '80 pot fi caracterizati printr-o expansiune extraordinara a retelelor. Companiile au inceput sa fie constiente de economiile rezultate in urma folosirii tehnologiei retelelor.
Dar la mijlocul anilor '80, aceasta crestere s-a oprit brusc. Multe din tehnologiile folosite in retele foloseau solutii hard si soft diferite, fapt care a dus la incompatibilitatea dintre acestea. Devenea din ce in ce mai dificila comunicarea intre retele care foloseau specificatii diferite.
1.2. RETELE LOCALE - LAN
Local Area Network (LAN) reprezinta o colectie de calculatoare, cartele de retea, medii de transmisie, echipamente de control al traficului si periferice. Intr-o intreprindere, ele fac posibila partajarea eficienta a fisierelor, imprimantelor precum si comunicarea. 
LAN sunt proiectate sa realizeze urmatoarele sarcini:
- operare intr-o arie geografica limitata;
- permite accesul utilizatorilor la medii de transmisie cu latime de banda mare;
- ofera conectivitate continua pentru serviciile locale;
- conecteaza fizic echipamente adiacente.
Retelele locale sau LAN-urile (Local Area Networks) sunt localizate intr-o singura cladire sau intr-un campus de cel mult cativa kilometri. Ele sunt frecvent utilizate pentru conectarea calculatoarelor personale dintr-o firma, fabrica, departament sau institutie de educatie etc. astfel incat sa permita partajarea resurselor (imprimante, discuri de retea, date sau programe) si schimbul de informatii. Retelele locale se deosebesc de alte tipuri de retele prin caracteristici legate de: marime, tehnologie de transmisie si topologie. 
1. Retelele locale au dimensiuni reduse, in consecinta timpul de transmisie poate fi prevazut cu usurinta si nu exista intarzieri mari in transmiterea datelor. Astfel, administrarea retelei se simplifica. 
2. Cea mai frecventa tehnologie de transmisie foloseste un singur cablu la care sunt atasate toate masinile. Vitezele de funtionare variaza intre 10 si 100Mbps (bps = biti pe secunda), chiar cateva sute in retelele mai noi; intarzierile de transmisie sunt mici iar erorile - putine. In masuratorile de viteza preluate din bibliografie [Tan2004], se considera ca 1Mbit=106biti (si nu 220biti, cum se obisnuieste pentru masurarea informatiei). 
3. Retelele locale cu difuzare folosesc diverse tipuri de topologii, cele mai frecvente fiind tipul magistrala (bus) si tipul inel (ring). 
Pentru ca activitatea utilizatorilor unei retele sa fie eficient organizata si sa se poata asigura securitatea retelei, fiecarui utilizator ii va fi asociat un cont, care va fi caracterizat printr-o suma de drepturi de acces la resursele fizice si logice ale retelei (fisiere, directoare, programe, drive-uri de retea, imprimante de retea), corespunzator necesitatilor si cunostintelor utilizatorilor. Stabilirea riguroasa a drepturilor de acces este foarte importanta pentru asigurarea securitatii retelei; softul de retea va asigura respectarea drepturilor acordate. Uzual, aceste drepturi sunt stabilite pe grupuri de utilizatori cu obiective si necesitati similare. Un grup este o multime de utilizatori care au aceleasi drepturi de acces la o anumita resursa a retelei (de exemplu, se pot defini grupuri pentru studenti, cadre didactice etc.).
Crearea domeniilor de lucru, a grupurilor de utilizatori si a conturilor cu drepturile aferente, precum si actualizarea acetora este realizata de administratorul de retea, persoana cu pregatire de specialitate care se ocupa de (instalarea,) configurarea, si administrarea functionarii eficiente si in conditii de securitate a retelei. Securitatea retelei poate fi identificata cu controlul pe care administratorul de retea il detine asupra resurselor retelei, precum si asupra drepturilor de acces la aceste resurse. Fiecare cont de retea va avea un nume de identificare - numele contului - si o parola atasata, cu rol in asigurarea protectia datelor utilizatorului. Parola, formata din orice caractere tiparibile, are o lungime dependenta de sistemul de operare de retea (cel putin 5-8 caractere). Utilizatorii isi pot schimba oricand, in cursul unei sesiuni de lucru, parola proprie folosind facilitatile oferite de sistemului de operare (de exemplu, optiunile ferestrei de securitate deschise cu Ctrl-Alt-Del intr-o sesiune Windows NT sau comanda setpass in Novell Netware).
Conectarea la o retea este procesul prin care serverul care gestioneaza reteaua este informat ca un utilizator va incepe folosirea resurselor retelei. Procedura de conectare este dependenta de sistemul de operare de retea (de exemplu, fereastra de logare deschisa cu combinatia de taste Ctrl-Alt Del in Windows NT, unde se completeaza numele contului, parola si domeniul pe care se face logarea sau comanda login in Novell Netware).
Deconectarea de la o retea este procesul prin care serverul este anuntat ca utilizatorul respectiv incheie utilizarea resurselor retelei. Dupa deconectarea de la retea se pot folosi doar resursele locale ale calculatorului (hard-disk-ul local si programele aflate pe acesta, pe dischete sau CD-uri).


Fisiere in arhiva (4):

  • bibliografie.doc
  • Concluzii.doc
  • Cuprins.doc
  • lucrare final.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 7 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!