Absorbtia dioxidului de carbon in monoetanolamina (MEA)

Cuprins proiect Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Tehnologii de captare si stocare CO2 4
3. Descrierea instalatiei de capatare CO2 pe baza procesul de absorbtie cu MEA 5
4. Descrierea instalatiei de ardere 5
5. Concluzii: 6
Bibliografie 8


Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
Absorbtia este operatia unitara de transfer de masa in care un component solubil aflalt in faza gazoasa trece la faz solida prin dizolvare. 
In practica industriala sunt supuse,deobicei,absorbtiei, amestecuri gazoase de doua sau mai multe componente dintre care numai unul este solubil ,iar celelalte sunt practic insolubile. Componentul solubil este numit absorbit ,dizolvantul lichid este numit absorbant iar gazul insolubil poarta denumirea de inert. 
In functie de natura fortelor de interactiune care se stabilesc intre moleculele absorbitului si absorbantului, absorbtia poate fi de doua tipuri: 
-  absorbtie fizica:in care intre moleculele absorbitului si cele ale absorbantului se stabilesc legaturi slabe ,proces care este reversibil si este conditionat de solubilitatea absorbitului. 
-  absorbtia chimica: in care intre cele doua tipuri de molecula are loc o reactie chimica ,care presupune redistribuirea electronilor de valenta , aparitia de specii de molecule noi in sistem si formarea de legaturi de tipul valentelor. 
Absorbtia este una dintre cele mai importante operatii unitare,care este utilizat pentru separarea componentelor unui amstec gazos folosind absorbanti adecvati in care ele se diszolva preferential. In acest fel se realizeaza separea inertului de absorbit,recuperarea acestuia din urma si separarea absorbantului care este apoi recirculat.
Absorbtia este larg utilizata pentru separarea amestecurilor gazoase in fractiunile dorite sau pentru recuperarea unor produse valoroase . Alt domeniu important de aplicare este purificarea unor gaz continand impuritati care le fac necorespunzatoare utilizarii ca materie prima in siteze chimice,sau a unor substante toxice ,inflamabile sau urat mirositoare care dauneaza astefl calitati produsului.
In numeroase cazuri ,concentratia componentului absorbit in gaz este mica si daca el nu este un produs valoros, iar absorbantul are si el un pret de cost redus ,solutia obtinuta dupa neutralizare poate fi deversata in reteaua de canalizare , fara a se recurge la recuperari nejustificate din punct de vedere economic. 
Absorbtia insotita de o reactie chimica este si ea frecvent utilizata pentru separari si purificari de gaze, pentru btinerea unor solutii apoasa sau de alta natura,precum si pentru efectuarea unor sinteze chimice . 
Pentru a putea studia in toata compexitatea lor factorii care influientiaza absorbtia,pentru dimensionarea aparturii necesare si stabilirea conditiilor de lucru optime din punct de vedere tehnico-economic ,absorbtia trebuie examinata atat din punct de vedere static,prin studiul echilibrului de faza ,cat si din punct de vedere dinamic,prin studiul vitezei procesului de transfer de masa intre faze. 
Absorbtia fizica este insotita de degajare de caldura care este alcatuita din caldura de dizolvare si caldura de amestecare.Daca concentratiile componentului solubil sunt mici si dilutia este mare,absorbtia poate fi considerata izoterma;in caz contrar este necesar sa se ia in consideratie si influinta efectului termic asupra datelor de echilibru si asupra transferului de masa. In cazul chemosorbtiei cantitatea de caldura degajata este sporita de caldura de reactie ,daca aceasta este exoterma.
2. Tehnologii de captare si stocare CO2
Exista trei tehnologii de captare CO2 care pot fi aplicate centralelor pe carbune si anume : 
-  tehnologia de captare post-combustie ,care presupune captarea CO2 din gazele de ardere produse in urma procesului de ardere a combustibilului. Gazele ramase ,dupa separarea CO2 , sunt evacuate direct in atmosfera. 
-  tehnologia oxi-combustie : un amestec format din oxigen si gaze recirculate este folosit pentru arderea combustibilului in locul aerului. Gazele de ardere rezultate contin in principal CO2 si H2O. Vaporii de apa si impuritatiile sunt separate intr-un sistem de purificare si condensare . 
-  Tehnologia de captare precombustie :presupune captarea CO2 inainte de procesul de ardere .
Dupa procesul de separare, CO2 este comprimat si apoi transportat. Transportul CO2 poate fi realizat prin intermediul conductelor,sau cu camioane,trenuri etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Absorbtia dioxidului de carbon in monoetanolamina (MEA).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Ing. A. Polihoniade "Absorbtia-Adsorbtia" ,Editura Tehnica,Bucuresti-1967;
2. file:///C:/Users/alex/Desktop/Cebrucean%20V_Teza%20de%20doctorat_rezumat.pdf;
3. https://hub.globalccsinstitute.com/publications/gaseous-emissions-amine-based-post-combustion-co2-capture-processes-and-their-deep-8;
4. file:///C:/Users/alex/Downloads/Biogasreview.pdf;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!