Aplicațiile în studiul mediului a cromatografiei gazelor

Extras din proiect

Revolutia industriala si dezvoltarea Americii in decursul secolului XIX a dus la cresterea prosperitatii in America dar a fost acompaniata de un numar de anvergura de crize legate de mediu care au devenit publice si a deranjat trezirea constiintei sociale a anilor 1960.
Apa,care se credea o data ca este o resursa inepuizabila a devenit nesigura (nepotabila)pentru baut sau in unele cazuri chiar pentru innotat.
Multe fluxuri de ape si navigabile interioare care o data detineau pesti si viata au devenit pustii.Pamantul care era fertil si crestea lanuri de grau a fost marcat cu buzunare purulente de noxe substante chimice periculoase care au ucis si provocat mutatii in viata din jurul lor.grija fata de mediu si frica de poluare care a fost o amenintare atat pentru viata si sanatatea umana a creat sentimente puternice printre americani ca este timpul sa se puna problema poluarii mediului inconjurator.Oamenii legii au fost presarti de catre opinia publica sa voteze legi care sa regleze si sa monitorizeze toxinele chimice eliberate in mediul inconjurator.
In acelasi timp dezvoltarea unor metode instrumentale analitice ce permit detectarea acestor poluanti la niveluri de urme. Tehnica cromatografiei in gaze –lichide dezvoltata de James si Martin in 1952 a devenit instrumentul principal in analizele de mediu.
1.1 Perspectiva istorica
Testarea de mediu a aparut ca urmare a preocuparii fata de poluarea mediului inconjurator.La inceputul anului 1970 lacul Errie a fost puternic poluat cu chimicale si era pe moarte. Raul Potomac a fost infundat de alge verzi inflorite care au devenit o pacoste si afectau sanatatea publica.
In 1972 doar o treime din apele nationale prezentau siguranta pentru pescuit si innotat.Aceasta si alte situatii similare se solicita in pasajul Actului pentru apa curata din 1972 si ca rezultat a fost stabilit un program de control al poluarii si de monitorizare a felului de substante chimice care ai fost deversate in apele noastre.
De la acest pasaj calitatea apelor a fost mult imbunatatita.De la sfarsitul anului 1960 si inceputul anului 1970 proprietarii din comunitatea canalului Love ,New-York au suferit un numar mare de epidemii si probleme de sanatate cum ar fi avorturi, infectii cronice ,arsuri ,probleme intestinale si mutatii genetice.Aceste maladii au fost determinate de cele 20000 de tone de reziduuri ingropate fara asigurare de catre Compania Hoockers de chimicale si mase plastice din 1947 in1954 
Presedintele Jimmy Carter declara orasul zona de dezastru in 1978.In 1980 imprejurimile au fost evacuate si in acelasi an a fost creata Superfund( Actul de responsabilitate privind mediul inconjurator).Acest program a fost creat toxinele risipite folosind fonduri de la intreprinderile chimice si de prelucrare a uleiului.Utilizarea DDt-ului a devenit larg raspndita dupa al doilea razboi mondial.Un total de aproximativ 1,35*109tone au fost folosite in peste 30 de ani pana cand a fost interzis in 1972.
Pesticidele au fost acuzate de scaderea populatiei Raptor.
DDT-ul acumulat in pasari a fost cauza scaderii duritatii cojilor de oua si a determinat ca ouale sa se sparga in timpul incubatiei.Rachel Carson o scriitoare si cercetatoare guvernamentala a scris renumita carte “Primavara tacuta “care a fost publicata in 1962. Cartea descrie in detalii cum DDt-ul intra in lantul trofic si se acumuleaza in tesuturile de grasime animale si umane. Carson explica cum prezenta acestei substante toxice provoaca cancer si mutatii genetice. Cartea a avut un mare efect asupra opiniei publice. In 1970 a fost creata pe baza unui decret Agentia pentru protectia mediului inconjurator in statele unite si in 1972 DDt-ul a fost primul pesticid interzis.
Desi exemplul citat mai sus a creat o opinie publica si legislatia care a fost ceruta pentru a stabili reglementarea acestui lucru ,reglemenbtarea nu putea fi facuta fara capacitatile tehnice necesare.anterior lui 1970 doar 100 de compusi organici au fost detectati in apa. Cele mai bune estimari privind poluarea organica vin din determinarea carbonului organic total (TOC) sau acerintelor biochimice de oxigen (BOD). Corporatia Finnigan a produs prima cromatografie de gaze de sine statatoare si sistemul de spectrometrie de masa quadrupolar in 1968 si un an mai tarziu a introdus un sistem de date integrate pe computer pentru a-l opera. In 1975 aproape 1500 de poluanti organici au fost identificati in toate tipurile de ape.
USEPA achizitioneaza 6 sisteme GCMS in 1971 si subsecvential le-a folosit pentru a dezvolta metoda timpurie GCMS care a fost publicata in Registrul Federal in 1979. Hewwlet-Packard a introdus coloana capilara de siliciu topit in 1979.Datorita acesteia si altor descoperiri in tehnologie testarea industriala a mediului a inflorit in 1980 si in 1991 a ajuns apogeul si valoarea lui a fost estimata la 1,2 si 1,4 bilioane de dolari.datorita competitiei de piata , oricum a scazut la in jur de 1 bilion de dolari in 1998.


Fisiere în arhivă (1):

  • Aplicatiile in Studiul Mediului a Cromatografiei Gazelor.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!