Nanoparticule de Aur

Cuprins proiect

I. Istoricul nanoparticulelor de aur 3
II. Metode de sinteza ale nanoparticulelor de aur 5
III. Proprietatile optice ale nanoparticulelor de aur 9
IV. Aplicatii ale nanoparticulelor de aur 10
V. Sinteza si investigarea proprietatilor optice ale nanoparticulelor de aur 13
5.1. Nanoparticule de forma sferica 13
5.2. Nanoparticule de forma izotropa (nanobastonase) 16
5.3. Nanoparticule de forma triunghiulara 19
5.4. Sinteza altor forme anizotrope 23
VI. Nanoparticule aurite detecteaza cancerul 24
Bibliografie


Extras din proiect

I. Istoria nanoparticulelor de aur
De-a lungul istoriei frumusetea impresionanta a aurului a insipirat nenumarate legende. In zilele noastre aurul este prima optiune a bijutierilor din intreaga lume datorita capacitatii sale de a fi turnat si modelat intr-un numar indefinit de modele luxoase de bijuterii.
Aurul este extras prin minerit, dar in timpurile mai vechi se gasea si in albiile raurilor de munte, de obicei in jurul minelor de azi, fiind extras prin cernere impreuna cu nisipul, folosind apa pe post de fluid filtrant. Uneori, forma pepitei de aur natural gasite este atat de frumoasa si deosebita ca nici cel mai desavarsit bijutier nu ar putea turna o forma ca cea daruita de Mama Natura. In prezent se extrag anual in jur de 1.500 de tone de aur. Avand culoarea naturala galbena, aurul are principala calitate ca nu se corodeaza. Aurul in forma pura este prea moale pentru a fi utilizat in bijuterie si de aceea pentru a deveni mai dur trebuie aliat, amestecat, cu alte metale.
Aurul coloidal a fost folosit inca de pe vremea romanilor ca si colorant in sticle, culoarea depinzand de concentratia de aur. De asemenea, este inca folosit pentru a obtine sticla rubinie si pentru a colora ceramica.
Cel mai faimos exemplu este Cupa Lycurgus care a fost prelucrata de mana intre secolele V SI IV D.C. si care se poate vedea azi in British Museum din Londra.Datorita prezentei aurului coloidal in sticla aceasta este rosie rubinie in transmisie si verde in reflexive. Culoarea stralucitore a nanoparticulelor metalice este datorata excitarii rezonante a oscilatiilor colective a electronilor din banda de conductie, particulele numindu-se particule plasmonice.
Aur la scara macroscopica
Aur la scara nanometrica (nanoparticule)
Aurul coloidal a fost folosit pana in Evul Mediu, daorita puterilor curative, pentru a trata diferite boli cum ar fii dizenteria, epilepsia, problemele de inima si venerice, tumorile si in diagnosticarea sifilisului. Acest fapt este foarte bine descries in cea care a fost considerate prima carte despre aurul colloidal, pblicata de filosoful si doctoral Francisci Antonii in anul 1618. In 1976 chimistul german Johan Kunkcles a publicat o carte care afirma ca ‘aurul potabil(aurul bun de baut) contine aur metallic in stare neutra, putin roz care prezinta proprietati curative pentru anumite boli’.


Fisiere în arhivă (1):

  • Nanoparticule de Aur.doc

Imagini din acest proiect

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!