Oxizi ai Metalelor Tranzitionale

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
In sistemul periodic metalele care se gasesc in grupele secundare III-B, IV-B, V-B, VII-B, VII-B, VIII-B, I-B si II-B formeaza blocurile d si f si poarta denumirea generala de elemente tranzitionale. Sub denumirea de metale tranziotionale sunt cuprinse toate elementele chimice cu caracter metalic, care din punct de vedere al structurii electronice se caracterizeaza prin prezenta in atomii sau ionii lor a novelelor d sau f partial ocupate.
In functie de configuratia lor electronica, metalele tranzitionale se impart in metale tranzitionale de tip d (blocul d) si metale tranzitionale de tip f, sau elemente de tranzitie interna (blocul f), dupa cum electronii lor distinctivi ocupa orbitale atomice de tip d sau f.
Metalele tranzitionale de tip d au configuratia generala: (n-1) dx ns2 sau (n-1)dx+1 ns1 sau (n-1)dx+2 ns 0, unde x+2 este egal cu numarul grupei. Astfel la metalele din blocul d, orbitalul atomic in curs de ocupare este un orbital interior (penultim). Ele sunt dispuse in patru serii de cite 10 elemente, in perioadele 4, 5, 6 si 7. 
Elementele metalice, prin combinare directa cu oxigenul sau pe cai indirecte, formeaza oxizi, in majoritatea cazurilor, corespunzatori starilor de oxidare in care acestea se pot manifesta.
Oxigenul formeaza combinatii cu toate elementele, exceptind heliu, neon si argon.
Combinindu-se direct, cu unele elemente formeaza oxizi chiar la ,,temperatura camerei", dar cu viteza mica (arderi lente); cu alte elemente se combina numai la temperaturi ridicate cu degajare mare de caldura si lumina (arderi vii). Exceptie fac halogenii, unele metale nobile (Ag, Au, Pt, Pd, s.a) si gaze rare, care nu reactioneaza direct, dar oxizii lor se pot combina pe diferite cai indirecte.
In compusii chimici, atomul de oxigen poate accepta doi electroni devenind ionul O2- , care nu poate exista decit in combinatii solide. Intr-un mare numar de oxizi metalici, oxigenul formeaza legaturi ionice, dar el poate forma si legaturi covalente, mai ales cu elementele nemetalice. In diferite alte tipuri de oxizi, dar in masura mult mai mica, se considera si existenta unor ioni de peroxid (O22-), sau superoxid (O2-). De asemenea, oxigenul combinindu-se cu alte elemente, poate forma molecule gigantice in care, probabil, legaturile nu mai sunt pur ionice, ci covalente cu carecter ionic pronuntat.
In ultimele 3-4 decenii se manifesta un interes deosebit pentru compusii anorganici oxidici.Sunt considerate si studiate mai ales combinatiile dintre oxizii metalelor tranzitionale.
Metalele de tip p si cele tranzitionale de tip d,caracterizate prin proprietatea de a functiona in mai multe stari de oxidare, genereaza mai multe specii oxidice.
In general, starea maxima de oxidare pe care o poate realza un metal dat fata de oxigen corespunde cu numarul grupei. Exceptie fac elementele din gripa VIII-B, dintre care numai ruteniul si osmiul pot atinge starea maxima de oxidare (VIII) in tetraoxizii lor (RuO4 , OsO4), precum si elementele din grupa I-B, care pot forma oxizi si in alte stari de oxidare decit cea caracteristica grupei. Sub acest aspect oxigenul, intocmai ca si flourul, se ramarca prin capacitatea de a stabiliza starile inalte de oxidare ale metalelor (OsO4, OsF4) precum si starile de oxidare mai putin obisnuite sau necaracteristice ale unor metale: cobalt (IV) in CoO2?H2O, nichel (III) in Ni2O3?H2O, cupru (III) in Cu2O3 si argint (II) in AgO.
Natura legaturii M - O in clasa oxizilor normali variaza cu natura metalului, de la legaturi ionice, covalent - ionice la legaturi covalente. In grupele principale caracterul ionic al legaturii M - O creste cu numarul atomic. O variatie similara se observa si de-a lungul perioadelor. In acest sens, oxizii metalelor de tip s, cu exceptia BeO si MgO, sunt oxizi cu caracter predominant ionic, retele cristaline fiind alcatuite din ioni de O2- si Mn+. Oxiyii metalelor de tip p si d, cu mici exceptii, se caracterizeaza prin existenta unor legaturi covalent ioanice, desi formal structurile lor pot fi considerate ionice. Oxizii de beriliu, magneziu, stibiu si ai elementelor din grupa zincului contin legaturi covalente. 
CAPITOLUL 1.
ASPECTE STRUCTURALE 
1.DEFINITIE:
Oxizii sunt combinatii binare ale oxigenului cu metale si nemetale avand formula structurala E2On unde n= 1 - 8 .
2. CLASIFICAREA OXIZILOR 
Exista diferite criterii de clasificare a oxizilor, dar inca nu sunt unanim acceptate, considerindu-se fie formula chimica, fie structura cristalina.
Trebuie insa observat ca exista multi compsi oxidici cu aceeasi formula chimica empirica, dar cu structuri cristaline diferite.De exemplu : CaTiO3 si SrTiO3 - tip perovskita; MgTiO3 - tip ilmenita; Li2TiO3 - tip NaCl cu defecte; tot asa si unele ferite: MgNbO3 - tip spinel; LiFeO2 - tip NaCl cu defecte, etc. Pe de alta parte, NaNbO3, CaCrO3, CuSnO3, YAlO3 si LaGaO3 au aceesi structura de perovskita ca si CaTiO3.
1. In functie de natura speciei chimice ce contine atomul de oxigen avem:
- oxizi normali: O2-, M2On , n=1-8.
- peroxizii: O22- , M2(O2)n, n=1-3 se evidentiaza prin existenta anionului O22- in care doi atomi de oxigen sunt legati covalent [ O - O]2- , respectiv prin gruparea caracteristica ,,oxo" (- O - O -)2- .
- superoxizi: O2-, M(O2)n, n=1-3 se carcterizeaza prin prezenta in structura lor a ionilor de tip O2-, constituiti din doi atomi de oxigen legati covalent print-o legatura dubla, pe unul din atomi aflandu-se un electron necuplat.
- ozonide: O3-, M(O3)n, n= 1-2, sunt substante ionice care contin in structura lor ionul O3- cu un electron necuplat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oxizi ai Metalelor Tranzitionale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!