Procedee Tehnice de Polimerizare prin Mecanism Radicalic

Cuprins proiect Cum descarc?

1.Reactii homolitice 3
2.Reactii radicalice prin transfer de electroni 6
3.Intermediari de reactie instabili 6
4.Substitutia radicalica (homolitica) 8
5.Aditia radicalica (homolitica) 8
6.Procedee tehnice de polimerizare prin mecanism radicalic 9
7.Polimerizari prin mecanism radicalic 10


Extras din proiect Cum descarc?

Reactia de substitutie radicalica
O reactie chimica nu este altceva decat o redistribuire a electronilor de valenta intre atomii moleculeleor sau ionilor ce iau parte la reactie. Redistribuirea electronilor, in cursul reactiei, are loc astfel incat aranjarea lor initial sa fie mai putin modificata. In regula generala, transformarile chimice in care au loc modificari mai adanci ale distributiei electronilor nu sunt procese unitare, ci succesiuni de reactii elementare, decurgand fiecare in conformitate cu principiul de mai sus al modificarii minime a distributiei electronilor. Este o preocupare importanta si de mare interes practice, a chimiei organice, de a lamuri mersul reactiilor chimice, din acest punct de vedere.
Reactiile chimice se clasifica dupa diferitele posibilitati de redistribuire ale electronilor. Se disting, in primul rand, rectii de transfer de electroni si reactii in care se modifica covalente. Din prima clasa fac parte reactii intre atomi sau radicali, ducand la formarea unei electrovalente (de ex. Fe3+ + SnCl2). Reactiile din aceasta clasa au, in general, energii de activare foarte mici si de aceea, au viteze foarte mari, sunt practice instantanee.
Reactiile in care se modifica covalente sunt la randul lor, de doua feluri. O legatura de doi electroni se poate rupe homolitic, fiecare fragment (atom sau radical) pastrand unul din electroni:
X: Y -> X? + ?Y
Sau hetrolitic, ceea ce duce la doua fragmente (molecule sau ioni), unul posedand o pereche de electroni neparticipanti, celalalt deficient in electroni:
X: Y -> X + :Y
Termenii reactiei homolitica, respective reactie hetrolitica se aplica atat desfacerii cat si refacerii legaturilor covalente (adica si reactiilor inverse celor formulate mai sus). Formarea unei legaturi covalente prin imbinarea unor atomi sau radicali liberi se numeste coligare; combinarea unui donor de electroni (molecula sau ion posedand o pereche de electroni neparticipanti) cu acceptor de electroni (particula deficient in electroni) se numeste coordinare.
Reactiile homolitice au loc atat in faza gazoasa cat si in solutie, de obicei in dizolvanti nepolari. Multe reactii intre gaze decurg numai apparent in faza omogena gazoasa; ele au loc in realitate pe suprafata peretelui vasului si seaman mai degraba cu catalize heterogene. Mersul heterogen al reactiei poate fi usor constatat fie variind raportul dintre volumul si suprafata vasului de rectie (de ex. prin introducere de cioburi de sticla etc.), fie modificand natura chimica a peretelui; in ambele cazuri se observa o variatie, uneori mare, a vitezei de reactie.
Reactiile hetrolitice au loc practic numai in faza lichida, de preferinta in dizolvanti polari, care favorizeaza formarea si stabilitatea ionilor. Un mare numar de rectii hetrolitice decurg prin mecanismul starii de tranzitie (care se intalneste si la rectiile radicalice). Nu trebuie uitate in sfarsit reactiile catalitice (cataliza omogena si heterogena).
Vom examina sumar, in cele ce urmeaza, caracteristicile acestor mecanisme de reactie, spre a putea incadra mai tarziu, in una sau alta din aceste categorii, reactiile substantelor care vor fi descrise.
1. Reactii homolitice.
Atomii si radicalii liberi contin un orbital ocupat partial cu un singur electron (electron impar, simbolizat cu un punct in formule); de aceea, ei sunt extremi de reactivi. Orice proces homolitic comporta o reactie initiala, in care iau nastere atomi sau radicali liberi, urmata de o reactie de stabilizare ( sau mai multe) in care aceste particule se transforma in substante stabile.
Exista trei tipuri importante de reactii in care se formeaza atomi sau radicali liberi:
- descompuneri termice sau pirolize:
C6H5 - CH3 -> C6H5 - CH2? + H?
- descompuneri fotochimice sau fotolize: (se produc atunci cand molecula absoarbe o cuanta de lumina, de energie egala sau superioara energiei de legatura a covalentei care se rupe): 
CH3 - I -> CH3? + I?
- ruperi de covalente prin transfer de electroni:
Na? + CH3 - Cl -> Na+Cl- + CH3?
Reactiile in care are loc ruperea unei covalente sunt endoterme. Dupa cum s-a mai spus, reactiile homolitice au loc de preferinta in faza gazoasa sau in dizolvanti neionizati. Descompunerile fotochimce se produc atunici cand molecula absoarbe o cuanta de lumina de energie egala sau superioara energiei de legatura a covalentei care se rupe. O cuanta de lumina absorbita rupe o singura legatura (randament cuantic = 1). La moleculele biatomice, ruperea moleculei in atomi are loc numai atunci cand absorbtia are loc in regiunea continua a spectrului de absorbtie a moleculei.
Descompunerile termice decurgand in faza omogena gazoasa si ducand la radicali liberi au cinetica unimoleculara (se cunosc si descompuneri termice decurgand prin alte mecanisme). Energia de activare a reactiilor de acest fel trebuie sa fie cel putin egala cu energia de disociere a legaturii care se rupe.
Se formeaza radicali liberi prin transfer de electroni in multe reactii la care participa metale; acestea trec in ionii lor, cedand electroni substantei organice. De asemenea se pot forma radicali liberi in procese chimice avand loc la


Fisiere in arhiva (1):

  • Procedee Tehnice de Polimerizare prin Mecanism Radicalic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!