Proiect Reactoare - Obtinere Acetona din Alcool Izopropilic

Cuprins proiect Cum descarc?

. scurt istoric si utilizari 
2.Locul si rolul reactorului in schema tehnologica 
2.1.Locul reactorului in instalatie 
2.2.Rolul reactorului 
2.2.1.Termodinamica reactiei 
2.2.2.Calculul conversiei 
2.2.1.Cinetica reactiei chimice 
3.Modelul fizic al reactorului 
4.Modelul matematic al reactorului 
4.1.Ecuatiile modelului matematic al reactorului 
4.2.Metode de rezolvare a modelului matematic 
4.2.Programul de calcul


Extras din proiect Cum descarc?

Acetona
1.Scurt Istoric
Acetona (dimetil cetona sau propanon),este un compus organic cu formula CH3-CO-CH3 este un lichid incolor cu miros caracteristic,fiind utilizat ca solvent organic pentru acetatul de celuloza,nitroceluloza si acetilena, dar si ca reactant intr-o serie de procese de termoliza si reactii de sinteza in chimia organica.Ea face parte din grupa cetonelor, caracteristic pentru strucutura acetonei este gruparea carbonilica de care se leaga dous grupari metil.Acetona se gaseste in cantitati mici in sangele uman si in urina.La diabetici continutul de acetone in urina este mai mare datorita descompunerii acidului acetoacetic.
Prima data a fost obtinuta in anul 1755 de Libavius prin distilarea uscata a acetatului de plumb.Natura si structura ei corecta a fost determinata in 1832 de catre Liebig si Dumas.Cererea tot mai mare de acetona a condus la dezvoltarea altor procedee bazate pe surse petroliere si in special propilena.Incepand din anul 1920, acetona s-a obtinut in special prin dehidrogenarea alcoolului isopropilic.Dupa 1953, o data cu aparitia procedeului de obtinere a fenolului prin oxidarea cumenului,acetona s-a obtinut ca co-produs alaturi de fenol.In 1961 s-a dezvoltat un nou procedeul de obtinere a acetonei din propilena.
Lichid incolor cu miros dulceag in concentratii mai ridicate intepator,usor inflamabil, in combinatie cu aerul formeaza un amestec explosiv. Se dizolva in orice proportii cu apa si majoritatea solventilor.
Utilizarea acetonei
Acetona este un bun solvent pentru cele mai multe materiale plastice si fibre sintetice, inclusiv cele utilizate in sticle de laborator realizate din polistiren, policarbonat si unele tipuri de polipropilena. Ea este folosita ca substanta cu ajutorul careia se extrage rasina, lipidele, uleiurile, colofoniul, acetatul de celuloza ca si in cosmetica pentru inlaturarea lacului de pe unghii, in industria farmaceuti, ca agent de denaturare in alcoolul denaturat . In acetona se dizolva usor gazul acetilena.Ea mai este folosita in chimia organica in reactiile de sinteza numite reactii de aldoaditie sau aldocondensare cu formare de alcool biacetonic C6H12O2 .Acetona cu apa oxigenata (H2O2) este folosita la obtinerea explosivului triacetatul de peroxid (APEX sau TATP). Este folosit ca o componenta volatila a unor vopsele si lacuri. Acetona este, de asemenea, prezenta ca excipient in unele produse farmaceutice. Multe milioane de kilograme de acetona sunt consumate in productia de solventi de metil izobutil alcool si izobutil metil cetona.
2. Proprietati fizice ale acetonei
Proprietati fizice ale acetonei Valoare Unitati de masura in S.I.
masa moleculara 58.08 mol/g
densitate (20oC ) 0.791 g/cm^3
temperatura de fierbere la presiune atmosferica 56.2 oC
temperatura de solidificare -94.4 oC
temperatura de inflamabilitate -18 oC
limite de explozie in aer, % volum 2.6 - 13 %
caldura latenta de vaporizare la 56.2oC 125 kcal/kg
caldura specifica a lichidului la 20oC 0.514 kcal/kg*oC
viscozitate la 20oC 0.32 cP
indice de refractie, nD 1.359 
temperatura critica 235 oC
presiune critica 47 atm
caldura de formare la 25oC - gaz 51.72 kcal/mol
- lichid 59.25 kcal/mol
caldura de combustie 427 kcal/mol
entropia lichidului la 20oC 47.82 kcal/mol*oC
presiunea de vapori la 20oC 179.6 mmHg
2.1 Metode de obtinere
Dehidrogenarea alcoolului isopropilic.Acest procedeu reprezinta cea mai importanta sursa de obtinere a acetonei si este folosit si in prezent.Exista mai multe variante ale acestui procedeu si anume:dehidrogenarea directa a alcoolului isopropilic sau oxidarea acestuia cu aer conform reactiilor:
CH3-CHOH-CH3 -> CH3-CO-CH3 + H3 -16kcal/mol
CH3-CHOH-CH3 + 1/2O2 -> CH3-CO-CH3 + H2O +42kcal/mol
Diferenta dintre aceste doua reactii consta in faptul ca, in primul caz se obtine ca produs secundar hidrigenul,iar in a doua reactie apa.
A.Oxidarea alcoolului izopropilic la acetona este o cale mai putin folosita, intrucat se obtin randamente mai scazute, iar pe de alta parte hidrogenul obtinut in procesul de dehidrogenare a alcoolului izopropilic este un produs valoros, care contribuie la reducerea costurilor de fabricatie ale acetonei.Reactie de oxidare are loc intr-un reactor ca cel de la dehidrogenare si se face la temperaturi mai ridicate 500-600oC , consumul de combustibil este asemanator, intrucat reactie este exoterma.Drept catalizator se utilizeaza cupru metalic sau argint. Faza lichida constituita din acetona bruta este supusa purificarii prin distilare.
B.Oxidarea alcoolului izopropilic la acetona poate decurge si pe alta cale,prin hidroxihidroperoxid de propan.Reactia are loc la temperatura de 95-140oC si presiune de 3 at intr-un reactor tip coloana, in care alcoolul izopropilic proaspat si recirculat se introduc pe sus, iar oxigenul este alimentat pe la partea inferioara.Reactia este exoterma, preluarea caldurii de reactie facandu-se prin refluxarea acetonei si alcoolului izopropilic.
C.Din alcoolul izopropilic, acetona se mai poate obtine printr-o reactie de transhidrogenare, care converteste acroleina la alcool alilic:
CH2=CH-CHO + CH3-CHOH-CH3 -> CH2=CH-CHOH + CH3-CO-CH3
Reactia are loc in faza de vapori la temperaturi ridicate (circa 400oC ) si presiuni moderate (2-4 at ), in prezenta de oxid de magneziu si oxid de zinc pe suport de silice.Pentru a mari conversia in alcoolul alilic se foloseste un exces mare de alcool izopropilic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Proiect Reactoare - Obtinere Acetona din Alcool Izopropilic.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!