Terapii Neconventionale - Technetiu

Extras din proiect Cum descarc?

Terapii neconventionale
Medicina nucleara isi are inceputurile de mai mult de 50 de ani si acum este o specialitate medicala esentiala pentru diagnosticarea si tratarea bolilor grave. Aproximativ 4000 de spitale - departamente de medicina nucleara si aproximativ 1000 de centre de imagistica nuclera din Statele Unite ale Americii efectueaza aproximativ 12 milioane de studii pe an despre medicina nucleara, contribuind astfel la salvarea nenumarator vieti.
Originile medicinei nucleare provin din mai multe descoperiri stiintifice, cele mai echitabile fiind descoperirea razelor X in 1895 si descoperirea "radioactivitatii nucleare" in 1930. Un eveniment essential pentru medicina nucleara s-a petrecut in anul 1946 cand un pacient bolnav de cancer al glandei tiroide a fost tratat cu iod radioactiv, fapt care a condus la vindecarea pacientului. Raspandirea utilitatii medicine nucleare a inceput in 1950 si a luat amploare in vederea masurarii functiei glandei tiroide, diagnosticarea bolilor acesteia si tratarea pacientilor ce sufereau de hipertiroida. Pe parcursul anilor 1960, utilizarea medicinei nucleare precum o disciplina de specialitate a inceput sa aiba o crestere semnificativa cu progrese importante in tehnologia medicine nucleare. In anii 1970 au avut loc vizualizarea unor organe (in plus fata de glanda tiroida), scanarea ficatului si a splinei, localizarea tumorilor creierului si s-au realizat studii despre urmarile gastro-intestinale. In 1980 s-a descoperit utilizarea medicinei nucleare pentru diagnosticarea bolilor de inima, tot atunci avand loc si integrarea calculatoarelor digitale pentru a spori calitatea tehnicii. 
Medicina nucleara este acum o parte esentiala in tratarea unui pacient si este extrem de valoroasa in diagnosticarea timpurie. Este o specialitate medicala care utilizeaza materiale radioactive, numite "radionuclizi" care ajuta la diagnosticarea si tratarea unei varietati de boli. Dezvoltarea medicinei nucleare reflecta desoperirile in domeniile fizicii nucleare, chimiei nucleare si mai tarziu in domeniul biologiei materiale. In timp ce pe parcursul anilor 1920 au avut loc cercetari considerabile, in anii 1930 si 1940 cand substantele radioactive au fost accesibile prin reactoarele nucleare, medicina nucleara a evoluat intr-o specialitate separata. Procedurile medicinei nucleare detecteaza prezenta unei boli mai degraba decat sa ofere un diagnostic exact si este folosita frecvent impreuna cu alte proceduri de imagistica precum raze X, tomografia computerizata, rezonanta magnetica si ecografie. In unele cazuri, o boala poate fi detectata inainte ca o functie a organului sa fie afectata sau inainte de aparitia simptomelor.
Astazi sunt aproximativ 100 de proceduri de medicina imagistica nucelara care furnizeaza informatii despre aproape fiecare organ din corpul uman. 
Principiile generale ale imagisticii medicale
Sintagma ,,imagistica medicala" se refera la obtinerea de informatii privind starea fiziologica ori patologica, pe baza interpretarii imaginii unei portiuni a corpului. Definit in felul acesta termenul este foarte larg deoarece imaginile ce se pot obtine se bazeaza pe fenomene diferite, deci poarta informatie diferita. Ele au totusi unele elemente comune: reprezinta imagini construite, folosind mijloace tehnice avansate, pe baza raspunsului organismului la interactiunea cu factori fizici. FActorul fizic poate fi purtat de un factor chimic, de exemplu radiofarmaceuticele. In acest caz, interactiunea are loc intre ctructurile bologice si factorul chimic, cel fizic fiind insa purtatorul informatiei.
Interactiunea cu factorul fizic implica cedarea unei cantitati de energie tesutului. Cu cat energia cedata este mai mare, cu atat investigatia respectiva poate avea efecte colaterale mai importante.
Imaginea se construieste de la gradul diferit in care un parametru al factorului e modificat prin interactiunea cu anumite tesuturi, deci functie de caracteristicile acestora. Valorile parametrului respectiv sunt convertite in grade de luminozitate (nuante de gri sau culori asociate conventional) a imaginii. Cu cat diferenta intre caractericticile tesuturilor, din punct de vedere al factorului respectiv, va fi mai mare, cu atat va fi mai accentuat contrastul imaginii. Calitatea imaginii e data de contrast si de posibilitatea de a distinge mai multe detalii, deci de sensibilitate si de rezolutie. Calitatea imaginii e afectata de zgomotul suprapus peste semnalul util si de eventuale artefacte. Acesti parametri depind de raspunsul tesutului dar si de caracteristicile radiatiei incidente si de prelucrarea tehnica a raspunsului. Imaginile obtinute prin diferite tehnici difera de intre ele, functie de:
o factorul fizic si parametrii acestuia;
o mecanismul de interactiune cu materialul biologic;
o mijloace tehnice folosite pentru aplicarea factorului fizic si inregistrarea raspunsului;
o modul de construire a imaginii, de regula pe calculator, cel putin la tomografie; in felul acesta se poate imbulnatati calitatea imaginii.
Principalii factori fizicii utilizati astazi in imagistica medicala sunt: razele X (radiologie, tomografie X sau tomodensitometrie), ultrasunetele (ecografie si tomografie cu ultrasunete); radiatiile ionizante emise de substante radioactive, fixate, de regula, pe trasori specifici tesutului investigat (scintigrafie, tomoscintigrafie sau tomografie de emisie), campul electromagnetic (tomografie RMN).


Fisiere in arhiva (1):

  • Terapii Neconventionale - Technetiu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!