Acidul Clorhidric si Hipocloritii

Extras din proiect Cum descarc?

Acidul clorhidric este un gaz incolor, cu greutate volumetrica 1.639g/l. El poate fi lichefiat prin aplicarea frigului si presiunii. Cristalele incolore obtinute se topesc la -112?C. Acidul clorhidric lichefiat fierbe la -83?C.
Acidul clorhidric gazos are astazi o mare importanta in industria chimica. Astfel, prin aditie la acetilena se obtine clorura de vinil. Prin esterificare cu alcooli se prepara produsele corespunzatoare de substitutie a clorului.
Pentru fabricarea acidului clorhidric pur se arde clorul in prezenta hidrogenului.
Acidul clorhidric se dizolva in apa cu degajare puternica de caldura, formand acidul clorhidric in solutie apoasa. La diluarea unei cantitati de 1mol HCl cu 5moli H2O se pun in libertate 15kcal.
Concentratia si densitatea solutiilor apoase de acid clorhidric pot fi gasite in tabelele uzuale (de exemplu in Chemiker-Kalender). Pentru calcule rapide se poate folosi faptul ca greutatea specifica a unui acid clorhidric cu concentratia de x% este 1+x/200. De exemplu, densitatea unui acid clorhidric 10% corespunde la 1+10/200=1.05, iar a unui acid de 30% este 1.15.
Curba de fierbere a acidului clorhidric in solutie apoasa 
Ea are un maxim la 110?C corespunzator unui acid cu concentratie de 20.17%. Peste aceasta concentratie nu se mai poate realiza prin distilare o imbogatire in acid clorhidric. Acidul clorhidric cu concentratie comerciala obisnuita de 30% se prepara prin absorbtia acidului clorhidric gazos in apa. Acidul clorhidric in solutie apoasa se numara printre produsele chimice cu cea mai larga intrebuintare. El serveste la decaparea, atacarea si curatirea metalelor, la dizolvarea metalelor si oxizilor metalici in vederea fabricarii clorurilor si in multe alte procese chimice.
Acidul clorhidric gazos si cel in solutie apoasa sunt otravuri pentru plante si animale. 
Din aceasta cauza, gazele reziduale produse de intreprinderile care folosesc acidul clorhidric trebuie distruse cu cea mai mare grija. 
Acidul clorhidric in solutie apoasa este foarte agresiv fata de majoritatea metalelor, chiar fata de otelurile de crom-nichel. 
Drept material pentru construirea aparaturilor pot fi luate in consideratie, in general, gresia si portelanul, precum si metalele protejate cu cauciuc sau cu materiale plastice.
Obtinerea acidului clorhidric gazos sau in solutie se realizeaza din clor si hidrogen, prin reactie directa, apoi din cloruri - in special din clorura de sodiu - prin tratare cu acid sulfuric, precum si ca produs secundar la clorurari, in care hidrogenul este substituit cu clor:
CH4 + Cl2 CH3Cl + HCl
Clorul si hidrogenul se combina conform reactiei:
H2 + Cl2 2HCl ( HR = -44kcal) 
Reactia aceasta are loc cu multa violenta si este initiata chiar numai de actiunea luminii. 
Din cauza marelui pericol de explozie prezentat de amestecurile de gaz detonant este necesar ca arderea clorului sa fie efectuata cu aplicarea unor masuri de precautie foarte severe.


Fisiere in arhiva (1):

  • Acidul Clorhidric si Hipocloritii.ppt

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!