Aditivi

Cuprins proiect Cum descarc?

1.INTRODUCERE
2.ADITIVI UTILIZATI PENTRU BENZINE.TIPURI DE ADITIVI
2.1.UTILIZAREA ALCOOLILOR 
2.2.UTILIZAREA ETERILOR 
2.3.UTILIZAREA ALTOR COMPONENTI ORGANICI 
3.NOXE SPECIFICE PROCESULUI 
3.1.PROTECTIA MEDIULUI 
4.CONCLUZII


Extras din proiect Cum descarc?

1.INTRODUCERE 
Aditivii reprezinta acele substante sau amestecuri de substante care adaugate de obicei in cantitati mici produselor imbunatatesc sensibil anumite proprietati si pot conferi altele noi.
Reglementarile si ceritele tot mai ridicate privind consumul de combustibil au generat progrese semnificative ,iar imbunatatirea eficientei motoarelor prin utilizarea aditivilor pentru combustibili a fost implementata de aproximativ un secol.
Tehnologiile noi de prelucrare a produselor petroliere, cum ar fi hidrocracarea, hidrofinarea si hidrotratarea, asociate cu tendinta eliminarii benzinei etilate ca si dezvoltarea de combustibili noi, fara plumb, au modificat cererea de aditivi si se estimeaza in viitor chiar o utilizare la scara mai mare. Cu foarte rare exceptii, in prezent nu se mai fabrica produse petroliere finite fara aditivi. Cresterea gradului de poluare si a problemelor legate de mediu si, ulterior, aparitia unor reglementari mai stricte cu privire la gazele de esapament au dus la modificari progresive in compozitia benzinelor. Impactul proprietatilor chimice si fizice asupra sanatatii umane, asupra calitatii aerului si a mediului inconjurator, este problema de cea mai mare relevanta pentru definirea corecta a standardelor de calitate .
Utilizarea automobilelor provoaca mai multa poluare decat oricare alta activitate umana, de aici provenind aproape jumatate din oxizii de azot produsi prin activitatile umane si doua treimi din cantitatea de monoxid de carbon.
In afara de poluarea datorata gazelor de ardere , motoarele cu ardere interna polueaza atmosfera si prin pierderea gazelor si vaporilor din carterul motorului si evaporarea benzinei din carburator si rezevor.
Asigurarea unei calitati corespunzatoare a mediului, protejarea lui - ca necesitate a supravietuirii si progresului - reprezinta o problema de interes major si certa actualitate pentru evolutia sociala. In acest sens se impune pastrarea calitatii mediului, diminuarea efectelor negative ale activitatii umane cu implicatii asupra acestuia.
O importanta semnificativa asupra cantitatii emisiilor poluante o are compozitia combustibilului. Astfel aproape toate caracteristicile de calitate ale benzinei au fost reanalizate din punct de vedere al efectului lor asupra emisiilor si supuse unor reglementari legale:
- continutul de benzen : benzen in gazele de esapament si emisiile rezultate prin evaporarea combustibilului,
- continutul de hidrocarburi aromatice : prezenta hidrocarburilor aromatice policiclice in gazele de esapament,
- volatilitatea : compusii organici volatili (COV) in emisiile prin evaporare;
- continutul de olefine;
- continutul de oxigen: reducerea de CO si hidrocarburi in gazele de esapament;
Pentru reducerea acestor poluanti se produce benzina reformulata obtinuta prin amestecarea de noi componenti provenind de la surse noi, neutilizate in trecut, astfel incat sa satisfaca noile norme antipoluante, cu pastrarea performantelor de ardere.
O cale importanta care permite suplimentarea productiei de benzina si imbunatatirea calitatii acestora, o reprezinta folosirea eterilor cum ar fi: metil- tert- butil eter (MTBE), etil- tert - butil- eter (ETBE), tert- amil- metil- eter(TAME), tert-amil- etil- eter(TAEE).
In viitor compusii oxigenati vor avea un rol foarte important ,la fabricarea combustibililor pentru majoritatea tarilor, unde sunt necesari combustibili octanici usori ,cu ardere curata.
2.ADITIVI UTILIZATI PENTRU BENZINE 
Compozitia carburantilor pentru motoare este intr-un proces continuu de evolutie atat in ceea ce priveste performantele cat si in respectarea conditilor de mediu.In asigurarea acestor noi cerinte o importanta deosebita o au aditivii.
Aditivii pentru benzine sunt:
-aditivi pentru imbunatatirea cifrei octanice;
-aditivi antioxidanti;
-aditivi dezactivatori ai metalelor;
-aditivi anticorozivi si inhibatori de ruginire;
-aditivi detergenti;
-aditivi dispersanti;
-aditivi antiinghet;
-aditivi depresanti ai punctului de congelare;[1]
-  ADITIVI PENTRU IMBUNATATIREA CIFREI OCTANICE
Cifra octanica este o marime care arata capacitatea carburantului de a rezista la autoaprindere in timpul compresiei,inaintea aprinderii comandate.Aditivii actioneaza prin reactie cu produsele de oxidare partiala a hidrocarburilor stopand lantul de oxidare care conduce la ardere.
In decursul anilor,au fost utilizate mai multe substante antidetonante cum ar fi:
-  Compusi organometalici:-tetrametil de plumb;
-dimetil-difenil-de plumb;
- tetrafenil de plumb;
-dietil teluriu;
-  Amine:-difenilamina;
-anilina;
-etilamina;
-tifenilamina;


Fisiere în arhivă (1):

  • Aditivi.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] Ion Onutu - ,,Fabricarea combustibililor petrolieri ecologici,scheme complexe de rafinarii",Editura Universitatii din Ploiesti ,2001
[2] Fuel Additives:Use and Benefits - Chemistry of gasoline fuel additives 
[3] Gheorghe C.Suciu ,Ingineria prelucrarii hidrocarburilor ,volumul 4,Editura Tehnica Bucuresti ,1993


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!