Ape Minerale Covasna

Extras din proiect Cum descarc?

I. Caracteristici Generale
Judetul Covasna (Fig.1) este situat in partea central - estica a Romaniei, la 26o longitudine Estica si 46o latitudine Nordica, fiind unul din judetele pozitionate in centrul tarii. De asemeni acest judet este si unul dintre cele mai mici din Romania.
Fig.1. Judetul Covasna
Relieful judetului consta in principal din munti vulcanici de joasa altitudine. Judetul Covasna include in limitele sale o unitate geomorfologica complexa cu pronuntate diferente de altitudine si masivitate rezultate din miscarile tectonice. Aici se disting doua zone de relief bine individualizate:
- treapta muntilor cu altitudine medie cuprinsa intre 800 si 1200 m;
- treapta depresiunilor si culoarelor tectonice.
Suprafetele zonelor specifice sunt urmatoarele: 60% munte, 31% campie si 9% dealuri.
Putem mentiona ca acesta zona este una dintre cele mai bogata in surse de ape minerale din Romania.
Doar in jurul orasului Covasna sunt peste 1.000 de izvoare de apa minerala - unele dintre ele avand un debit de 10.000 l/h. Bogate in acid carbonic, aceste ape minerale sunt diferite ca gust si ca efecte curative. Din acest motiv judetul Covasna mai poarta denumirea de "Judetul Apelor".
Judetul Covasna nu are o bogata retea hidrologica. Din punct de vedere hidrogeologic, toate raurile apartin de doua bazine hidrografice Olt si Siret (care se varsa in Dunare). Cele mai importante cursuri de apa sunt raurile Olt, Raul Negru si Buzau. Exista alte multe cursuri de apa mici, dar nu sunt importante ca si cantitate, variind foarte mult in functie de anotimp si ploi. De asemenea, acestea se gasesc in special in zonele muntoase, toate fiind colectate de raurile mari din judet.
Cantitatea de precipitatii medii anuale a judetului Covasna este de 716,9/m2.
Calitatea apei din judetul Covasna nu este una tocmai buna. Din punct de vedere al calitatii apelor raurile, paraurile si lacurile se inscriu in clasa a II-a. Despre calitatea apelor subterane putem spune ca a sunt afectate de prezenta diferitelor saruri, care le dau importante caracteristici curative, dar in acelsi timp le fac si dificil de utilizat pentru alimentarea cu apa a popultiei. 
Clima este temperat - continetala, impartita in 2 sectoare, unul apartinand climatuli de munte iar cel de-al doilea fiind caracteristic zonelor de deal si depresiuni. In cele 2 sectoare clima difera foarte mult. Spre exemplu in sectorul care apartine climatului de munte precipitatiile sunt foarte abundente si temperaturile medii anuale sunt foarte mici, pe cand in sectorul care aprtine climatului de deal si depresiune temperaturile medii sunt destul de ridicate si precipitatiile sunt bogate.
II. Cadrul geologic general
Judetul Covasna apartine unitatii Carpatilor Orientali a carei evolutie desfasurata in mai multe cicluri de sedimentare afectate de cicluri tectonice, faze de activitate vulcanica si eroziune, a determinat complexitatea structurala si petrografia.
Sub aspect stratigrafic depozitele acumulate aprtin mezozoicului, paleogen - neogenului (zona flisului si zona critalino - mezozoice si cuaternarului (zona depresiunilor posttectonice Brasov si Intorsura Buzaului). Formatiunile geologice de suprafata ale judetului sunt reprezentate de roci eruptive si roci sedimentare.
In zona depresiunii sunt intalnite alternante de nisipuri, argile, argile nisipoase cu intercalatii de pietrisuri, a caror grosime creste de la est la vest, de la 6 - 10 m pana la 100 -110 m.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ape Minerale Covasna.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Artemiu Pricajan, 1979, Apele Minerale si Termale din Romania, Editura Tehnica - Bucuresti.
http://www.covasna.info.ro/_afm/uploaded/masterplan_apacanal/2.Analiza_Situatiei_Existente_08.09.08.pdf


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!