Biodiesel

Extras din proiect Cum descarc?

GENERALITATI
In contextul scaderii resurselor globale de combustibili fosili conventionali, care sunt consumati cu o viteza alarmanta de omenirea aflata intr-o continua crestere si dezvoltare, in ultimele decenii, s-a acordat o atentie deosebita valorificarii materiilor prime regenerabile. S-a constatat ca, datorita avantajelor pe care le prezinta, comparativ cu combustibilul diesel provenit din petrol, biodieselul este una dintre cele mai promitatoare alternative la combustibilii conventionali, datorita avantajelor pe care le prezinta si anume: este mai putin poluant, este biodegradabil si poate fi obtinut dintr-o mare varietate de materii prime vegetale. Mai mult, conform unei directive a Uniunii Europene, statele membre sunt obligate sa inlocuiasca treptat combustibilul traditional utilizat in transport, cu biocombustibil, astfel incat pana in anul 2020, carburantul biodiesel sa reprezinte 20% din consumul total. 
MATERII PRIME
Materiile prime care stau la baza obtinerii biodieselului pot fi atat uleiurile vegetale cat si grasimile animale. Dintre uleiurile vegetale se pot aminti cele de rapita, floarea soarelui, soia, sau palmier, care sunt si cele mai utilizate, iar dintre grasimile animale: seul de vita, untura sau uleiul de peste. De asemenea ca materie prima se mai pot utiliza uleiurile ce raman in urma unor operatii de obtinere a produselor de fast food.
Trebuie mentionat faptul ca uleiurile vegetale, amintite anterior pentru obtinerea biodieselului, sunt foarte importante si in alimentatie. Spre exemplu, uleiul de rapita este sarac in grasimi saturate dar foarte bogat in grasimi monosaturate, iar uleiul de soia contine foarte multe grasimi omega 3 si este perfect pentru o masa sanatoasa. In cele ce urmeaza vom prezenta cateva caracteristici ale materialelor vegetale din care provin. 
1. Rapita.
Uleiul de rapita este cel mai folosit in Europa pentru productia de biodiesel (80%), iar tarile cu culturi importante de rapita sunt: Franta, Germania, Marea Britanie, Austria, Polonia, Ucrania, Italia si Cehia. Pe langa ulei, din rapita se mai obtine si srot utilizat in hrana animalelor (30-35kg srot/100 Kg seminte de rapita). Sub aspectul productiei de ulei combustibil, rapita ocupa locul V in topul plantelor oleaginoase din Romania. 
2. Floarea soarelui 
Aceasta este cultivata in mai multe tari europene, insa cei mai mari producatori sunt: Franta, Ungaria si Spania. S-a constatat ca din 4,1 mil. tone seminte de floarea soarelui se obtin 1,8 mil. tone de ulei.
3. Soia 
Aceasta este cultivata in cateva tari europene, iar datorita reformelor din agricultura si anume in Italia, Spania si Portugalia, fermierii au fost incurajati sa cultive soia in loc de sfecla rosie, fiind motivati si de investitiile mari care se fac in culturile de plante utilizate pentru producerea biodieselului. 
4. Uleiul de Palmier 
Acesta este obtinut din fructele sau din arborele de palmier, crescand in tarile tropicale ca Malaiezia sau Indonezia. In ultimii ani, importurile de ulei de palmier s-au dublat, acestea ajungand la 2,1 milioane tone in 2007. Este folosit atat in producerea de biodiesel cat si in industria alimentara.
Desi in literatura de specialitate exista numeroase studii cu privire la utilizarea acestor uleiuri ca materii prime pentru obtinerea biodieselui, totusi s-a constatat ca si uleiurile necomestibile pot fi utilizate pentru producerea acestuia. In sprijinul acestei afirmatii vom prezenta in continuare diferite materiale vegetale care stau la baza obtinerii uleiurilor si care au fost studiate in ultimii ani: 
5. Jatropha curcas L.
Jatropha curcas L. este un arbore care poate ajunge la o inaltime de 5-7 m si apartine familiei Euphorbiacea [Kibazohi O.,Sangwan RS,2013, Syers JK,Wood D.,ThongbaiP.,2013]. Este o planta rezistenta la seceta si se gaseste in Mexic, America Centrala, Africa, India, Brazilia, Bolivia si Peru [Azam MM,Waris A,Nahar NM.,2013, Achten WMJ,Verchot L. si altii,2013]. Aceasta poate trai 30-50 ani, producand seminte dupa 12 luni si ajungand la o productivitate maxima in 5 ani. In functie de soi, semintele decorticate de Jatropha contin in jur de 43-59% ulei [NoSY ,2013].
6. Pongamia pinnata L.
Pongamia pinnata L. este un arbore vesnic verde, de dimensiuni medii apartinand familiei de leguminoase, care creste in subcontinentul Indian si in Sud-Est Asiei. Cu toate acestea, el a fost cultivat cu succes in regiunile tropicale umede si in unele regiuni din Australia si SUA [Pinzi S. ,Garcia IL,Gimenez FJL, si altii 2013, Karmee SA,Chadha A. ,2013]. Uleiul ce se obtine din acest arbore este maro-roscat, bogat in materii nesaponificabile si acid oleic si este recunoscut ca o sursa viabila de ulei ce se utilizeaza in industria biodieselului [SanfordSD,WhiteJM, si altii, 2013].


Fisiere in arhiva (2):

  • Biodiesel.doc
  • Biodiesel.ppt

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!