Combinatii Coordinative cu Activitate Anti-Tumorala

Extras din proiect Cum descarc?

Introducere
Combinatiile complexe au un rol determinant si in activitatea medicamentoasa. In general, medicamentele stabilesc interactiuni la nivelul celulei.
Domeniul chimioterapiei cancerului a evoluat mult in ultimii ani, un numar mare de noi substante naturale sau de sinteza fiind testate in acest scop. Substantele medicamentoase eficace in neoplasmele umane si experimentale au, in general proprietati chelatoare sau sunt usor metabolizate cu compusi cu astfel de proprietat. Multe dintre ele interactioneaza cu acizii nucleici, inhiband sinteza ADN, ceea ce explica modul lor general de actiune.
In scopul clinic, au fost utilizati antimetabolitii, agentii alchilanti, unii produsi naturali (alcaloizi sau antibiotice) si hormoni steroizi.
Antimetabolitii prezinta o structura asemanatoare cu diferiti metaboliti normali cu care intra in competitie. Cei mai importanti antimetaboliti sunt cei analogi acidului folic, bazelor purinice, bazelor pirimidinice
Agentii alchilanti, azotiperitele, etileniminele si derivatii entersulfonici sunt substante donoare de grupari alchil reactive , cu care blocheaza grupari biologic active ale proteinelor si nucleoproteinelor esentiale metabolismului normal al celulelor.
Hormonii estrogeni, androgeni si steroizii cortico -suprarenali sunt eficace fata de tesuturile a caror crestere este anormala sub control hormonal.
Substantele anticancerigene ca agentii de chelare manifesta de obicei o afinitate superioara fata de unele metale cancerigene (anormale) existente in organism. Deoarece selectivitatea este redusa, ele pot inactiva si unele enzime necesare cresterii rapide sau anormale a celulelor.
Utilizand 6 mercaptopurina ca ligand a unor ioni metalici mai ales a Pt(II) si Pt(IV) au fost sintetizate combinatii complexe cu actiune citostatica. Se presupune ca, in urma actiunii lor asupra virusurilor, se elibereaza ligandul biologic activ, care inhiba in continuare cresterea celulelor.
Implicarea compusilor de coordinatie in aceste fenomene are drept justificare faptul ca diferite parti ale virusurilor reprezinta agenti de chelare, care pot inlocui liganzii in compusii de coordinare. Chiar o alterare minora de acest gen, va conduce aproape sigur la reducerea sau la eliminarea patogenitatii virale.
O alternativa este introducerea unui ion metalic in vecinatatea virusului astfel incat sa poata avea loc complexarea.O alta cale este utilizarea liganzilor care poseda o activitate antitumorala.
In ceea ce priveste explicarea actiunii antitumorale dupa formarea ligandului, ar avea loc dezactivarea ionilor metalelor cu actiune cancerigena sau a enzimelor necesare cresterii rapide atat a celulelor sanatoase cat si a celor maligne.
Configuratia spatiala a ligandului cu actiune anticancerigena constituie un factor important in ceea ce priveste actiunea sa farmacologica.
Combinatii coordinative cu activitate anti-tumorala
1. Complecsii Pt (II)
Activitatea antitumorala a combinatiilor coordinative ale Pt(II) pare a fi limitata la cele de tipul [PtA2X2], fara sarcina electrica si este caracteristica izomerilor cis.
In cadrul izomerilor cis si trans ai Pt(II), izomerul cis poate sa prezinte sau nu activitate antitumorala; aceasta nu se intaleneste insa niciodata la izmerul trans, fara ca cel cis sa fie si el activ.
Combinatiile coordinative ale Pt(II) cu sarcina electrica sunt inactive chiar daca liganzii sunt usor schimbabili.
Activitatea antitumorala a complecsilor Pt(II), de tipul [PtA2X2], depinde de natura liganzilor. Cele mai bune rezultate au fost obtinute cu Cl- si Br-, liganzi anionici monodentati, cu capacitatea de schimb intermediara si cu anionii oxalat si manolat, liganzii carboxilati bidentati, in ceea ce priveste natura anionilor, cu molecule de amoniac, si de diamine cliclice saturate in ceea ce priveste pe cea a aminelor. 
Prin urmare cis-diclorodiaminoplatina (II), cis [Pt(NH3)2Cl2], cunoscuta si sub denumirea de sarea lui Peyrone, introdusa in terapeutica de catre Rosenberg si Van Camp, prezinta cea mai ridicata activitate anti-tumorala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Combinatii Coordinative cu Activitate Anti-Tumorala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!