Decontaminarea prin bioremedire a solurilor puternic poluate cu petrol

Extras din proiect Cum descarc?

1. Introducere
De circa 3.5 milioane de ani sistemul bio-geologic al Terrei a produs cantitati enorme de biomasa, fara a compromite echilibrul planetei, acesta mentinandu-se prin transformarea "deseurilor" organice in zacaminte de combustibili fosili (carbune, petrol, etc.). In ultimii 150 de ani, din cauza industrializarii fortate s-a rupt acest echilibru natural si s-a produs contaminarea mediului inconjurator cu substante toxice. In timp ce toate speciile se adapteaza mediului de viata, omul a incercat o performanta diferita: adaptarea mediului la particularitatile sale biologice si la cerintele vietii sociale, acum simtindu-se amenintat de efectele negative ale propriei creatii.
Fenomenul de poluare constituie contaminarea mediului inconjurator cu diverse materiale care interfereaza cu sanatatea umana, calitatea vietii sau functia naturala a ecosistemelor (organismele vii si mediul in care traiesc). Chiar daca uneori poluarea mediului (apa, sol, aer) este rezultatul cauzelor naturale, cea mai mare parte a substantelor poluante provine din activitatile umane.
Pornind de la activitatile degradative ale microorganismelor au fost elaborate numeroase tehnologii de depoluare, care sunt cuprinse generic in termenul bioremediere si care au aplicabilitate atat pentru decontaminarea unui substrat terestru, cat si a unui acvifer. 
2. Solul
Sub denumirea de sol se intelege stratul dinamic de la partea superioara a scoartei terestre in care se desfasoara fara intrerupere procese biologice, fiind in permanenta sub actiunea materiei vii:microfora, flora, microfauna si fauna.
Solul prin pozitia, natura si rolul sau este component principal al mediului ambiant, alaturi de apa, aer, roca subdiacenta si vegetatie. Acesta este un produs al interactiunii dintre mediul abiotic si biotic, reprezentand o zona specifica de concentrare a organismelor vii, a energiilor acestora, produse ale metabolisului si descompunerilor. 
In imaginea 1.1 este prezentata alcatuirea solului si clasificarea componentilor acestuia dupa starea de agregare si natura chimica. 
Partea nevie este alcatuita din fazele gazoasa, lichida si solida. Faza gazoasa include gazele din aer si vaporii de apa, astfel constituindu-se aerul din sol. Faza lichida este alcatuita din apa si substante dizolvate in ea, formand solutia solului. Faza solida consta in componentii minerali si organici care formeaza materialul pamantos (terigen) al solului.
Partea vie, este formata din micro, mezo si macroorganisme care formeaza edafonul solului. Materialul pamatos si edafonul ocupa in volumul de sol spatiul neporos sau plin iar solutia din sol si aerul din sol formeaza spatiul poros sau lacunar. Spatiul poros si cel neporos formeaza volumul total al solului.
Figura 2.1 Schema alcatuirii generale a solului 
Sinteza , transformarea , descompunerea si mineralizarea materiei organice, acumularea si redistribuirea energiei prin intermediul lanturilor trofice ale organismelor, absorbtia selectiva a elementelor chimice si concentrarea lor in apa si sol , sunt functiile globale cele mai importante ale sistemului organisme- soluri din biosfera.
Solurile cu organismele asociate si in special microorganismele joaca rolul unui absorbant, purificator si neutralizator biologic universal al poluantilor , mineralizator al deseurilor si reziduurilor organice . Datorita acestei functii a solurilor in cadrul biosferei, omenirea a contat intr-o perioada atat de lunga de timp (in sens istoric ) pe ''autopurificarea naturii'' fata de deseurile si reziduurile produse de populatia in continua crestere degajate in mediul inconjurator. 
Invelisul de sol, este supus poluarii, degradarii, distrugerii intr-un ritm accentuat . Din datele existente rezulta ca in decursul istoriei omenirea a pierdut circa 2 miliarde de hectare de tren fertile. De aceea, problema prevenirii si combaterii poluarii solului devine o problema de importanta maxima, atat din punctul de vedere al productiei mondiale agroalimentare si de materii prime vegetale cat si din cel al reducerii continue a suprafetelor productive, ceea ce face sa asistam la o dereglare a functionarii normale a biosferei.


Fisiere în arhivă (1):

  • Decontaminarea prin bioremedire a solurilor puternic poluate cu petrol.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  Valer Micle, Gheorghe Neag- Procedee si echipamente de depoluare a solurilor si a apelor subterane, Editura UT Press, Cluj-Napoca, 2009
-  Lodolo A.-Tehnologii de Remediere:un overview asupra tehnologiilor fizice si chimice de remediere in situ si ex situ.Tehnici de Bio-si Fito-remediere.Curs International.Plovdiv,Bulgaria,1997.
-  Matei S.,Matei Mirela,Mocanu Adina,Studii asupra vitezei de degradare a titeiului in sol in conditiile aplicarii fertilizarii minerale si a microorganismelor utilizatoare de hidrocarburi.Arhiva ICPA,1992.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Proiecte.ro.


Descarcă acest proiect cu doar 5€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!