Extractia prin Micele Inverse

Cuprins proiect Cum descarc?

I. Extractia pag. 4
II. Micelele inverse pag. 5
II.1. Structura unei micele pag. 6
II.2. Formarea micelei pag. 10
II.3. Formarea si utilizarea micelei pag. 10
II.4. Formarea si proprietatile micelelor inverse pag. 14
III. Mecanismul extractiei in micelle inverse pag. 22
III.1. Principiul procesului de extractie pag. 22
III.2. Factorii care influenteaza transformarea biomoleculelor in micelele inverse
pag. 24
IV. Reextractia din micelele inverse pag. 28
V. Procesul tehnologic de extractie cu micelele inverse pag. 31
VI. Aplicatii ale extractiei cu cu micele inverse pag. 33
VI.1. Extractia cu micele inverse in prezenta masei celulare pag. 33
VI.2. Izolarea si renaturarea proteinelor pag. 34
VII. Extractia cu afroni pag. 37
VIII. Bibliografie pag. 41


Extras din proiect Cum descarc?

EXTRACTIA CU MICELE INVERSE
I. Extractia
Extractia este una din operatiile de baza ale practicii chimiei organice fiind una din principalele metode de separare si purificare a substantelor organice. Extractia este operatia prin care unul sau mai multi componenti ai unei faze ( lichide sau solide) sunt transferati intr-o alta faza ( lichid.), nemiscibil. sau partial miscibil., adus. in contact cu prima. In functie de starea de agregare a produsului din care se face extractia, se deosebeste:
1. extractia solid - lichid ( elutriere);
2. extractia lichid - lichid;
3. extractia gaz - lichid.
Repartitia unei substante dizolvate in doua faze este data de legea de distributie a lui Nernst ce consta in raportul concentratiilor la echilibru a substantei in cele doua faze lichide ( A i B) nemiscibile ce este constanta la o temperatura data.
Insa, legea lui Nernst nu este valabila la concentratii mari ci numai la concentratii mici ( comportare ideal.) in care substanta dizolvat. in ambele faze formeaza asocieri identice. Extractia unei substante se realizeaza cu succes atunci cand substanta de separat este mult mai solubila intr-una din faze decat in cealalt., adic. K
difera mult de valoarea 1.
Astfel atunci cand K<100 o singura extractie nu mai poate fi eficienta si trebuie repetata de mai multe ori cu o solutie proaspata. In cazul in care avem de-a face cu doua substante ai caror coeficienti de repartitie (K1 i K2) sunt net diferiti, atunci separarea se realizeaza printr-o extractie simpla.
- Extractia clasica L - L realizeaza distributia biomoleculelor intre o faza apoasa si o faza organica distincta;
- Extractia in SAB realizeaza distributia biomoleculelor intre doua faze apoase distincte;
- Extractia cu micele inverse implica trecerea biomoleculelor din faza apoasa initiala intr-o faza organica distincta prin intermediul unei microemulsii de tip apa-in-ulei (A/U). 
II. Micelele inverse
Micele inverse sunt asociatii sferice de molecule de compusi tensioactivi (surfactanti) care incorporeaza un mediu apos si care se gasesc dispersate intr-un solvent nepolar. 
Utilizarea sistemelor micelare inverse este relativ recenta, primele studii sistematice asupra acestor sisteme fiind efectuate la sfarsitul anilor 1980. 
Un micel se formeaza atunci cand o varietate de molecule, inclusiv sapunuri si detergenti se adauga apa. The molecule may be a fatty acid, a salt of a fatty acid (soap), phospholipids, or other similar molecules. Molecula poate fi un acid gras, o sare a unui acid gras (sapun), fosfolipide, sau similare pentru alte molecule. Cand acest tip de molecule se adauga la apa, cozi non-polare ale moleculelor se strange in grupuri in centrul unei mingea ca structura, numit micelle, deoarece acestea sunt hidrofobe sau "urasca apa. Seful polare ale moleculei se prezinta pentru interactiunea cu moleculele de apa in afara micelle. 
Structura Dodecylphosphocholine (DPC)
Un exemplu de micelle foloseste CPD este o phosphodiester sintetic. Grupul acid fosforic a obligatiunilor ester intre 1) colina, (CH 3) 3 N (CH doi) 2 OH, si 2) dodecil (sau lauril) de alcool, CH 3 ( CH 2) 11 OH. Colina, care contine o amina cuaternara, cu o sarcina pozitiva, si fosfat sunt ionice si polare. Parte de dodecil este polare de hidrocarburi cu lant-non. 
II.1. Structura unei Micele
Model teoretic, prezinta 54 de molecule de dodecylphosphocholine (DPC) si aproximativ 1200 molecule H 2 O. Fiecare lipidic a unui grup de cap polare (phosphocholine) si o coada hidrofob (dodecil = C 12).
Graficul de mai jos reprezinta o sectiune transversala a unei micelle.
Sferele de gri pe interior reprezinta lanturi lungi de hidrocarburi ale grupurilor de dodecil care sunt adunati impreuna, deoarece ele sunt non-polare.
Seful grupelor polare de fosfat sunt prezentate in rosu si portocaliu sfere. Azot amina este afisat in albastru inconjurat de grupurile de metil gri.
Moleculele de apa sunt reprezentate in alb si rosu sfere in jurul afara micelle si patrunde toate spatiile in regiune grup de cap.
Cozile hidrofobe sunt afisate Spacefill. H 2. H 2 O este exclus din acest volum interior intregul. Lanturile de hidrocarburi variaza in conformatiei lor individuale (de exemplu, trans / configurare Gauche de dioxid de carbon la fiecare obligatiuni de carbon), dar se adapteze, astfel incat sa umple toate a spatiului interior.


Fisiere in arhiva (1):

  • Extractia prin Micele Inverse.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Proiecte.ro.


Descarca aceast proiect cu doar 5 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!