Glicoliză

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3391
Mărime: 242.31KB (arhivat)
Publicat de: Loredana Lazăr
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Topala Carmen
Universitatea din Piteşti Facultatea de Ştiinţe

Cuprins

  1. 1. Introducere 3
  2. 2. Principiul catabolismului glicolitic 8
  3. 3. Bilantul energetic 9
  4. 4. Glicoliza aeroba. 11
  5. 5. Glicoliza la plante superioare 12

Extras din proiect

1.Introducere

Glicoliza reprezintă procesul de degradare anaerobă a glucozei sau glicogenului, care are drept rezultat formarea acidului lactic. Procesul a fost studiat în ţesutul muscular şi după numele celor care au adus contribuţiile cele mai însemnate în elucidarea mecanismului de reacţie, această degradare poartă numele de calea glicolitică Embden-Meyerhof-Parnas.

Pornind de la glicogen, procesul de degradare anaerobă parcurge 12 faze, care se desfăşoară astfel:

1. Prima etapă reprezintă un proces de fosforoliză, prin care sub influenţa fosforilazei, acidul fosforic scindează mereu câte o moleculă de glucoză din macromolecula glicogenului:

2. În etapa a doua glucozo-1-fosfatul este izomerizat de către fosfoglucomutază cu formare de glucozo-6-fosfat:

Reacţia decurge de fapt în două etape intervenind şi glucozo-1,6-difosfatul care îndeplineşte rolul de coenzimă a fosfoglucomutazei:

Echilibrul se stabileşte la 30° în favoarea glucozo-6-fosfatului, care se formează în proporţie de 94,5%.

Dacă glicoliza porneşte de la glucoză, aceasta este fosforilată cu ajutorul ATP, în prezenţa glucokinazei, în cadrul unei reacţii practic ireversibile:

3. Esterul glucozo-6-fosforic, format atât din glicogen, cât şi din glucoză, este izomerizat sub acţiunea fosfohexoizomerazei la ester fructozo-6-fosforic (esterul lui Neubergj):

4. Etapa a patra reprezintă o treaptă importantă din punct de vedere energetic, deoarece are loc din nou intervenţia unei molecule de ATP care transferă încă un rest fosforic pe fructozo-6-fosfat, sub influenţa fosfofructokinazei, formându-se fructozo-l,6-difosfatul (Esterul Haiden -Young). Reacţia reclamă prezenţa catalitică a ionilor Mg2+:

5. Fructozo-l,6-difosfatul este ulterior scindat în prezenţa aldolazei în două fosfotrioze: aldehida 3-fosfoglicerică (aldoză) şi dihidroxiacetonfosfatul (cetoză):

Deşi echilibrul care se stabileşte este net în favoarea hexozei, prin faptul că cele două trioze formate sunt scoase mereu din sistem (reacţionează în continuare), reacţia se deplasează în sensul scindării fructozo-1,6-difosfatului.

6. Printr-o reacţie de izomerizare realizată sub influenţa triozofosfatizomerazei se menţine în permanenţă un echilibru între cele două trioze formate anterior:

Echilibrul este deplasat în favoarea dihidroxiacetonfosfatului, însă datorită faptului că în etapa următoare (7) se consumă aldehida fosfoglicerică, are loc în permanenţă o regenerare a ei din cetoză, astfel că în mod practic şi dihidroxiacetona este antrenată în fazele următoare ale glicolizei.

De remarcat că dihidroxiacetonfosfatul în exces poate fi redus la ester glicerinfosforic (acid α-glicerinfosforic), substanţă care aparţine metabolismului lipidelor. Se realizează astfel o strânsă conexiune între metabolismul glucidelor şi lipidelor.

Preview document

Glicoliză - Pagina 1
Glicoliză - Pagina 2
Glicoliză - Pagina 3
Glicoliză - Pagina 4
Glicoliză - Pagina 5
Glicoliză - Pagina 6
Glicoliză - Pagina 7
Glicoliză - Pagina 8
Glicoliză - Pagina 9
Glicoliză - Pagina 10
Glicoliză - Pagina 11
Glicoliză - Pagina 12
Glicoliză - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Glicoliza.docx

Alții au mai descărcat și

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Celuloza

CELULOZA este polizaharida cea mai raspindita in natura. Ea corespunde formulei(C6 H10 O5)n, in care n are valori cuprinse intre 700-800 si...

Te-ar putea interesa și

Energetica Contracției Musculare

Fibra musculară striată este caracterizată de o structură specializată în producerea de lucru mecanic. Sursa d energie chimică folosită de fibra...

Sisteme Enzimatice

Scurt istoric Reactiile enzimatice au fost folosite din timpurile cele mai vechi pentru fabricarea vinului, a otetului, a berii si a branzei. O...

Microorganisme implicate în fermentația lactică - aplicații în industria alimentară

Cap. 1. Fermentaţia lactică 1.1. Descrierea procesului Fermentaţia lactică este un proces anaerob prin care glucidele fermen-tescibile sunt...

Produse crud zvintate

INTRODUCERE Industria cărnii este una din ramurile de bază ale industriei alimentare, menite să asigure populația cu produse alimentare de o...

Glicozide ale Vitaminelor Hidrosolubile

Glicozidele sunt substante formate din doua componente: o componenta glucidica si o componenta neglucidica, numită aglicon. Componenta glucidica se...

Alcooldehidrogenaza

Introducere Enzimele sunt catalizatori de natură proteică care facilitează transformareachimică a diferitelor substanţe. Substanţa asupra căreia...

Metode de Îmbunătățire a Calității Cărnii

METODE DE ÎMBUNĂTĂŢIRE A CALITĂŢII CĂRNII Procedeele de îmbunătăţire a calităţii cărnii, care vor fi prezentate în acest capitol, sunt procedee...

Procese Redox în Organismul Uman

1). Ce sunt reactiile redox ? Reacţii de oxidare-reducere sau redox: reacţii prin care se combină substanţe chimice care atrag electroni (despre...

Ai nevoie de altceva?